Hádanky - něco pro osvěžení paměti
ilustrační foto: pixabay.com

Hádanky - něco pro osvěžení paměti

20. 11. 2018

Vážení íčkaři,
než začne ten každoroční, předvánoční shon, ještě si trochu odpočineme při šálku kávy či něčeho ostřejšího a osvěžíme paměť třemi hádankami. Zkuste nejdřív zapřemýšlet a potom teprve hledat. I když na to sami nepřijdete, já za pár dní po uveřejnění napíši správné odpovědi. Odpovědi zasílejte do vzkazů - to je změna oproti minule. Budeme všichni zase o trochu chytřejší. Tak jdeme na to:

1. Češi jsou sice národ pivařů, ale i tvrdý alkohol jim chutná. Tedy: kolik průměrně vypije Čech tvrdého alkoholu za rok? Uhádněte,  je to 9l – 12l nebo 17 l?
2. Byly někdy Čechy a Morava během 1000 let od sebe odděleny? Pokud ano, tak kolik let a kdy?
3. Ve které době patřily Čechy a Morava k nejvyspělejším zemím světa?

Hodně zdaru hádankářům...

 

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Omlouvám se, zlobí mě klávesnice, tak ještě jednou a lépe: Díky hádankářům za účast, tak po vánocích si zase trochu osvěžíme paměť.Mějte hezké dny...
Hana Nováková
Díky hádankářům za účast taj oi vánocích si zase trochu osvěžíme paměť, mějte hezké dny...
Hana Nováková
Tak pro ty, kteří hádali, uhádli, nebo neopak, ale to nevadí. Nikdo nezná vše. 1.Češi vypijí průměrně za rok 17 litrů tvrdého alkoholu /chutná nám, ale co naše játra, občas se musíme kouknout, zda už nejdou za náma/ 2. Ano, Čechy a Morava byly nakrátko – pouze 19 let odděleny a to v době 1471-1490 za vlády Vladislava Jagelonského v Čechách a na Moravě za vlády Matyáše Korvína, po jehož smrti se opět spojily./to jsem se teda vůbec nechytala/ 3. Čechy a Morava byly dle dostupných zdrojů za První republiky jednou z nejvyspělejších zemí na světě. Ne však všechny oblasti patřily mezi ty nejvyspělejší, ale ty, které k nim patřily, daleko předběhly tehdejší nejbohatší, nejrozvinutější místa Německa./a pak šel vývoj - no a kde jsme dnes a kde je dnes Německo/
Věra Halasová
Zkusím to, i když dějepis není moje silná stránka: 1) tipuji střed 12 l, 2) snad někdy před 1620, 3) doba 1. republiky (pak přišlo RVHP...)
Eva Mužíková
Já bych si tipla 12 l, další tipy nemám, počkám si.
Hana Nováková
Milé dámy, i já si myslela, že je možné psát vzkazy do mého profilu a on je v tom trochu fígl. Paní Ivana začala hádat jak minule, tak pokračujte jako ona.Děkuji za pochopení.
Alena Vávrová
Ireno, rubrika Vzkazy neexistuje. Psát vzkazy máme možnost na vlastním profilu, ale jen tomu, koho jsme požádali o přátelství a on nám to potvrdil...
ivana kosťunová
Tak já začnu sem... 1. Záleží mna tom, zda je to Čech nebo Moravák. Morava se voji slivovičkou ten průměr dost zvedá. Já tipuju 18. 2. Ano-(za Jiříka z Poděbrad ?) 3. Za Rakousko-Uherska?
Irena Drob
Marně hledám rubriku "Vzkazy", poradíte?
Jarmila Fialová
Odpovědi do vzkazů - to tedy musíte mít všechny v přátelích?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...