Mám ráda kuchařské knihy - XXIII. díl
Ilustrační foto :pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXIII. díl

23. 11. 2018

Dnes jsem si pro vás připravila pár receptů na slané koláče. 

Ve Francii jsou velice oblíbené. 

Musíte si na ně připravit křehké těsto - brisée. 

  • 300 gr hladké mouky, půl lžičky soli, 150 gr změklého másla, asi 12 cl vody a příchuť dle účelu. Mouku se solí přesijeme na vál a uprostřed uděláme  důlek. Změklé máslo rozkrájíme, přidáme k mouce a prsty zpracujeme v drobenku. Potom přilejeme vodu a všechno společně vypracováváme tak dlouho, až se vytvoří tuhé, homogenní těsto, které vytvarujeme na bochánek .Na talíři jej posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout v chladu nejméně 30 minut. 

Poznámka: Lze přidat 1 vejce (v tom případě vynecháme vodu). 

Cibulový koláč se slaninou (6 porcí ) 

  • Křehké těsto - brisée (viz. předpis), 800gr cibule, 3 lžíce oleje, sůl,  pepř,  200 gr slaniny, 100 gr krémovité smetany, 2 žloutky, muškátový oříšek 

Do kulaté koláčové formy vložíme rozválené těsto, které napícháme vidličkou, zatížíme a dáme na 10 minut zapéci. Zatím oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou za občasného míchání dusíme na oleji. Osolíme, opepříme a podle potřeby podlijeme trochou vody, aby se cibule nepřipálila - nesmí zhnědnout. Na jiné pánvi opečeme slaninu nakrájenou na plátky. Jakmile cibule změkne, odstavíme ji z ohně a necháme trochu vychladnout. Smetanu ušleháme s vejci, muškátovým oříškem,  solí a pepřem  Cibuli pak  rozložíme na předpečený koláčový základ a přidáme slaninu. Přelijeme ušlehanou smetanu s vejci a pečeme v horké troubě (200 st. C) asi 35 minut. Podáváme teplé. 

Pažitkový koláč (6 porcí) 

  • Křehké těsto (viz předpis) náplň : 200 gr měkkého tvarohu, 100 gr smetany, 4 vejce, svazek pažitky

Těsto připravíme podle známého předpisu, vyložíme jím máslem vymaštěnou kulatou koláčovou formu, spodek propícháme vidličkou, pokryjeme alobalem, který poklademe syrovými fazolemi a zapečeme v troubě 10 minut. Mezitím ušleháme tvaroh se smetanou, žloutky a usekanou pažitkou. Nakonec vmícháme sníh z bílků a směsí pokryjeme předpečený koláč  z něhož jsme samozřejmě předem odstranili alobal s fazolemi. Pečeme v horké troubě dalších 30 minut. Podáváme teplé. 

Koláč s karotkou a sýrem (6 porcí) 

  • Základ koláče z křehkého těsta - brisée (viz předpis), 100 gr krémovité kyselé smetany, 200 gr tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek

Oškrábanou karotkou nakrájíme na kolečka a uvaříme v malém množství osolené vody (nebo v páře) doměkka. Necháme okapat a prolisujeme na kaši, do níž vmícháme smetanu, strouhaný sýr a ušlehaná vejce. Směs okořeníme a rozložíme na těsto. Pečeme v horké troubě (250 st. C) asi 45 minut. Ke konci tepelné úpravy snížíme příkon tepla. 

Lotrinský koláč (4-6 porcí ) 

  • 400 gr lískového těsta, 100 gr jemných plátků slaniny, 1 velká cibule, 200 gr tvrdého sýra, 2 dcl mléka, 1-1,5 dcl smetany, 3 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo 

Těsto rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Před pečením formu rychle propláchneme studenou vodou. Slaninu rychle osmahneme a polovinu z ní rozložíme na dno koláče. Jemně usekanou cibuli zpěníme na tuku ze slaniny a takto přípravenou vložíme na opečené plátky slaniny. Posypeme nastrouhaným sýrem. Mléko, smetanu a vejce smícháme, okořeníme a vlijeme na sýr. Povrch zdobíme zbytky opečené slaniny. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 st. Celsia. 

 Pórkový koláč se šunkou 

  • Křehké těsto - brisée (viz předpis), 1 kg pórku, 300 gr šunky, 50 gr krémovité kyselé smetany, 2 žloutky, 100 gr tvrdého sýra, sůl,  pepř,  muškátový oříšek 

Kulatou koláčovou formu vymastíme, vyložíme rozváleným těstem a dáme na 10 minut zapéci. Mezitím očistíme pórek a jeho bílé části uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme okapat, nakrájíme a rozložíme na koláčový základ společně se šunkou, nakrájenou na kostky. Smetanu ušleháme se žloutky, nastrouhaným sýrem i kořením a směsí přelijeme pórky se šunkou. Pečeme v horké troubě (220 st. C) 35 minut. Podáváme teplé nebo vlažné  Varianta: pórky můžeme ještě doplnit 2-3 usekanými cibulemi, předem zpěněnými na másle. Koláč je možno event. ještě překrýt vrstvou rozváleného těsta.

 Doufám, přátelé, že jste si z dnešních receptů vybrali a přeji vám dobrou chuť. 

Recepty jsem vybrala z Francouzské kuchařky r. v. 1988. Autorka D. Peukertová 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Danko, Ty jsi studnice receptů, skvělé.
Jana Šenbergerová
Možná by vůbec nebylo marné místo kávy se sladkým koláčem dát si občas čaj nebo vínko s koláčem slaným. Dobrá inspirace.
Věra Ježková
Danko, prima. Zkusím, ale ne ten karotkový. Nerada vařenou mrkev.
Zuzana Pivcová
Já jsem akorát ochutnala něco z trhu, kde bývá stánek s francouzskými specialitami. Ovšem ceny závratné, takový špenátový řez stojí přes 50 Kč. Tak si tu budu mlsat očima. :-D
ivana kosťunová
Děkuji za tyto recepty. Vyzkouším postupně všechny. Už dlouho se snažím naučit péci slané koláče francouzského typu. Začnu tím Lotrinským :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...