Mám ráda kuchařské knihy - XVIII. díl
ilustrační foto Pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XVIII. díl

11. 11. 2018

Dobrý den přeju všem milovníkům dobrého jídla a mlsným jazýčkům. A že jich tu je mezi námi opravdu hodně.

Minule jsem slíbila, že budu pokračovat o jídlech připravených z hub. A jak sami vidíte, slib plním. Protože do jednoho článku jsem je dát opravdu nechtěla  Byl by abnormálně dlouhý, a tudíž i nudný.

Tentokrát se zaměřím na recepty, které jsou z těchto hub.

Snažila jsem se vybrat alespoň trošku zajímavé recepty.

Takže, kdo má chuť, ať se pohodlně usadí a čte.

Vybrala jsem tři druhy hub, které rostou i v naší republice.

Bolcovitka bezová (zvaná ucho Jidášovo) je oblíbená a hojně využívaná hlavně v asijské kuchyni.

Rosolovka mozkovitá (zvaná stříbrná nebo také bílá houba) je také oblíbená v asijské kuchyni

Destice chřapáčová ( lidový název prasečí uši) je  jedna z prvních jarních hub

 
Kuřecí salát s houbami ( Asie )

  • 400 gr kuřecího masa, 60 gr ucha Jidášova, 100 gr salátové okurky, 100 gr kapií, 2 jablka, citrón, hlávkový salát, 50 gr mandlí, 3 lžíce portského vína,1 lžička cukru, sůl, mletý zázvor, 1 lžička glutasolu

Uvařené kuřecí maso necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky. Na nudličky dále nakrájíme kapie, okurku, povařené houby a jablka. Aby jablko působením kyslíku netmavlo, pokapeme jej šťávou z citrónu. Vše promícháme a spojíme zálivkou připravenou z vína, cukru, šťávy z půlky citrónu, soli, glutasolu a zázvoru. Podáváme vychlazené na miskách zdobených salátovými listy a posypané hrubě rozsekanými a praženými mandlemi.

Okurkový salát s houbami ( Asie )

  • 50 gr ucha Jidášova, 400 gr čerstvé salátové okurky, 50 gr červené kapie, 1 lžíce estragonového octa, 1 lžička cukru, 1 lžička červeného oleje, sůl, 6 kuliček jamajského pepře, pažitka, 1 lžíce stolního oleje 

Dobře oprané salátové okurky i se slupkou nakrájíme na drobné kostičky. Prosolíme a dáme je na 20 minut odležet. Na pánvi mezitím rozehřejeme olej, přidáme červený olej a jamajský pepř, vše rychle osmahneme a přecedíme na připravené okurky. Přidáme ocet, cukr, kapii nakrájenou na kostičky a drobně rozsekanou pažitku. Dokonale promícháme, necháme asi půl hodiny v chladnu uležet a podáváme. Salát je velmi atraktivní svou pestrostí a chutí.

 Stříbrné houby s vejci ( Asie )

  • 50 gr rosolovky, 2 lžíce sádla, 5 vajec, sůl, 1 lžička glutasolu, špetka bílého pepře, 2 lžíce portského vína, 100 gr čerstvé okurky

Čerstvé nebo zregenerované rosolovky nakrájíme na menší kousky a vložíme na pánev do rozehřátého sádla. Krátce osmahneme, přidáme rozšlehaná vejce s glutasolem, solí a pepřem. Na mírném ohni usmažíme omeletu, na okrajích pánve ji zalijeme vínem, přeložíme, přendáme na teplou mísu a ozdobíme okurkou nakrájenou na tenké nudličky.

Paprikový salát se stříbrnými houbami ( Asie )

  • 300 gr paprik (zelených i červených), 50 gr rosolovek, 100 gr salátové okurky, 1 malá cibule
  • Zálivka: 3 lžíce portského vína, 1 lžíce stolního oleje, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 lžička oleje s extraktem chilli papriček, půl lžičky cukru, 1 lžička citrónové šťávy, ocet podle chuti

Paprikové lusky zbavíme semen, opereme a nakrájíme na tenké proužky. Přidáme na drobné kousky nakrájené rosolovky (předem povařené 5 minut ve slané vodě), na nudličky nakrájenou salátovou okurku a drobně rozsekanou cibuli. Zalijeme zálivkou, promícháme a před podáváním necháme 2 hodiny v chladu proležet.

Jarní houbové chlebíčky (Československo )

  • 250 gr mladých destic, 40 gr másla, 1 cibule, 50 gr tvrdého sýra na strouhání, 2 vařená vejce, vejce, pepř, koriandr, hřebíček, sůl, petrželka, 2 lžíce naložených kyselých hub, veka

Plátky jeden den staré veky potřeme slabě máslem a dáme péci do trouby. Zatím drobně nakrájíme očištěné houby a podusíme je s drobně nakrájenou cibulí, kořením a solí. Takto připravenou houbovou hmotu navrstvíme na opečené plátky veky a překryjeme vrstvou strouhaného sýra a jemně rozsekaných natvrdo vařených vajec. K obložení použijeme plátek kapie, petrželku a naložené houby. Podáváme jako předkrm.

Jarní závitky ( Německo )

400 gr mladých destic, 4 plátky libového masa, sůl, pepř, 2 cibule, 50 gr slaniny, 2 lžíce stolního oleje, 1,5 dcl vody nebo hovězího vývaru, 1,5 dcl mléka, 1 lžíce hladké mouky

Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěné houby, slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme a vše dobře zamícháme. Dáme na plátky připraveného masa a uděláme 4 závitky. Závitky ze všech stran opečeme na oleji v nádobě s vyššími stěnami. Pak přidáme vodu, na plátky nakrájenou druhou cibuli a dusíme tak dlouho, až rolády změknou. Šťávu z pečení zahustíme mlékem s rozmíchanou moukou, provaříme a dochutíme.

 

 Recepty ze žampiónů budou v dalším díle. Fotografie pod článkem jsou z internetu.

Recepty jsem čerpala z knihy Houby v kuchyních světa r. v 1981. Autor Jiří Baier. 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
To jsou zase názvy pro vzbuzení chutě! Já dávám do kuřecího salátu s těstovinami žampiony (z piksly). :-)
Eva Mužíková
I já věřím že jsou uvedené houbičky velice chutné, ale jsem na vyzkoušené druhy... ostatním přeji dobrou chuť.
Jana Šenbergerová
V přírodě by se mi moc líbily, ale chutě ve mně nevzbuzují. Možná by se mohly nahradit nějakými známějšími, u nás jsem je snad ještě nikdy neviděla.
ivana kosťunová
Skvělé recepty+ mizerná houbařka= radši si ty pokrmy odepřu, nerada bych rodinu otrávila. Těším se na žampiony-ten poznám :))
Dana Puchalská
Ucho Jidášovo je vynikající a dá se i koupit.
Jana Kollinová
Opět cizopasné houbičky na jídelníčku. Myslím si, že mají své místo. Znám dobře reishi, lesklokorku lesklou, jejíž léčebné účinky byly prokázány. Osobně bych si sbírat Danou nabízené parazitující houby netroufla, ale co člověk neudělá pro dlouhověkost. Dobrou chuť!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...