Výlet na hrad Blansko
Foto: autorka - Cestování

Výlet na hrad Blansko

1. 10. 2018

Ačkoliv to ke zřícenině hradu Blansko nemáme daleko, neměla jsem o něm ani tušení. Zahlédli jsme na jaře reportáž v Toulavce a já, jako přistěhovalec, jsem o tom nic nevěděla. Samozřejmě, že jsem tuto kulturní památku zařadila na seznam míst, která chci poznat. Povedlo se nám to  28.9. 2018 na sv. Václava, a zatímco jiní slavili tohoto světce, my šplhali do kopce na zříceninu. Jako vždy jsme zvolili tu nejdelší a nejhorší cestu. Když jsem se nahoře podívala z kopce a viděla cca 200 m pod námi parkoviště, tak mě málem kleplo.

Hrad Blansko, tedy to, co z něj zbylo, leží v nadmořské výšce 545 m, severovýchodně od Ústí n/L na katastru obce Mírkov Povrly. První zmínka o hradu pochází z roku 1401 a většinou byl v držení Vartenberků. Hradu se nevyhnuly války a přecházení z ruky do ruky, začátkem 17. století sloužil jako vězení a po roce 1628 ho čekalo to, co mnoho hradů v té době, a to je zpustnutí. Na počátku 21. století byly pozůstatky této gotické památky odkoupeny od Lesů ČR obcí Ryjice, která se snaží o zabezpečení zdiva, hotovo má být v roce 2020. Hrady a zámky mají většinou své strašidlo a má ho i Blansko. Sídlil zde prý obr, který velkým prakem střílel na město kamení a koše s jedovatými hady a různě škodil jeho obyvatelům. Ti se samozřejmě namíchli, a když se obr zdržel ve městě po zvonění večerního zvonu, vrhli se na něj a utloukli ho. Neměl si na ně dovolovat, že jo. Podrobnější informace jsou k nalezení na wikipedii.

Výlet to byl celkem fyzicky náročný, alespoň pro mě, slunce nám svítilo krásně na cestu, téměř nikoho jsme cestou nepotkali, jen na zpáteční cestě z kopce jsme narazili na paní, které mohlo být tak kolem 80 let a ona šla nahoru. V tu chvíli jsem se zastyděla, že jsem celou cestu nadávala. Ještě jedna taková maličkost, jít z prudšího kopce s čerstvě udělanou pedikúrou je fakt něco. Bohužel, velkolepé výhledy se nekonaly, neboť bylo oblačno a zamlženo.

Tradicí je při výstupu na vrchol přinést s sebou kámen jakékoliv velikosti a tím podpořit jeho zachování. Procházku na hrad Blansko mohu vřele doporučit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Krásný výlet na mém monitoru, děkuji.
Naděžda Špásová
Děkuji všem. :-)
Zdenka Jírová
Vůbec o tom hradu nic nevím, i když jsem z ústeckého kraje. Byla to milá připomínka.
Elena Valeriánová
Ráda jsem šla s tebou :-) tam, kam se asi nikdy nepodívám. Díky za íčkařské turisty fotografy.
Hana Rypáčková
To neznám, díky...
Eva Mužíková
Tak jsi mne opět Nadičko přesvědčila, že nejen mraky jsou Tvá silná stránka. Nádherné pohledy do kraje a pro mne opět potěšující fotky zvířátek. máš to za ***********************
Marcela Pivcová
Stejně jako napsala Zuzka, i já mám raději ty přírodní hrady, i když z mnohých zbyly už jen části. A Vaše fotky? Třebaže tentokrát téměř bez mraků, jsou i bez nich krásné! (Ten šutr bych si před návštěvou určitě už předem do batohu připravila).
Ilona Erika Kolář
Blansko, to je známá zřícenina. Dokonce ji už trochu opravovali. Kolem něj někdy běhám. VEzmu to přes Mírkov, Blansko, pak lesní cestou vyběhnu pod Lipovou a pádím směr Ryjice. Se školou jsme na zříceninu chodili často na výlety, když to spočítám, tak jsem tam byla minimálně už padesátkrát.
Naděžda Špásová
Děkuji za pochvalu. :-)
Alena Vávrová
Poměrně zachovalá zřícenina hradu, o kterém jsem také neměla potuchy. Takže díky za rozšíření obzorů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.