Dnes už to jsou vážně poklady
Foto: Zuzana Pivcová

Dnes už to jsou vážně poklady

3. 9. 2018

Šaty, kabelky z krokodýlí kůže, gobelínové či korálkové, slunečníky, vějíře, klobouky a ozdobné jehlice do klobouků....Ne, to není informace o tom, co se bude nosit ještě letos nebo nejpozději příští rok.

Řeč je o výstavě s přiléhavým názvem Poklady ze starých truhel, skříní a šperkovnic, která je od 11. 5. do 16. 9. k vidění v Městském muzeu v Týně nad Vltavou. Jedná se o unikátní výstavu soukromé sbírky sběratelky paní Mileny Drtinové, žijící střídavě v Praze a jižních Čechách. Její exponáty pak doplňuje několik kousků ze sbírek Městského muzea.

Paní Drtinová, jak sama prozradila, pracuje v oblasti dodávky elektromateriálu a sběratelství je pro ni vzhledem k náročnému zaměstnání příjemným odpočinkem. Do dnes již historických oděvů, doplňků a dalších dekorativních předmětů pro ženy (jen malé procento z toho je určeno mužům) z přelomu 19. a 20. století se zamilovala již jako malá dívenka při návštěvách své babičky, která řadu takových pokladů uchovávala. Od ní získala své první sběratelské předměty, k nimž postupně přibývaly další. Mnohé získala od ochotných dárců. Na druhou stranu však zase byla již dvakrát vykradena.

Vystavovat začala v roce 2013 v Praze a po ní následovala další, většinou jihočeská města. Trvale pak spravuje Muzeum dob dávno minulých v soukromém domě v Písku, které je možno po domluvě navštívit.

Půvabná výstava obsahovala kromě již výše uvedených předmětů i toaletní soupravy, manikúry, pudřenky, šitíčko a vyšívání, hodinky, památník, modlitbičky, fotoalbum, staré pohlednice, část pak byla zaměřena na svatbu s ukázkou oblečení, blahopřání, dobových fotografií, prostírání a porcelánového nádobí.

Výstava se nepochybně líbí nejvíce ženám, ale jistě si ji rádi prohlédnou i muži, kterým na dnešních emancipovaných ženách schází právě ta dřívější vnější ženskost.

Dovoluji si vás tedy pozvat na prohlídku pokladů z truhel, skříní a šperkovnic, která právě začíná...

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Moje babička, vždycky když nás nechávala v chalupě a jela někam na řípu, tak říkala: "A ne abyste vytloukali!" Ale to my jsme určitě "vytloukali", to znamenalo šmejdili, kde se dalo. Jani, moje babička měla také parádní kousky v příborníku a několik mi jich ještě za svého života dala na památku. Různé textilní a galanterní věcičky tu zůstaly po panímámě, ale k tomu jsem neměla ten správný vztah. dvoje fajnové rukavičky ještě mám a něco háčkovaných a vyšív. věcí také.
Hana Práglová
Takovou výstavu bych si dala líbit.Asi by to byl velice příjemný relax.
Jiří Libánský
To jsou nádherné věci.
Jana Šenbergerová
Kouzelné macešky "malované" jehlou mi připomněly moji maminku, která také krásně vyšívala. Moje babička truhlu s takovými poklady neměla, ale měla jsem ráda její kredenc, ve které jsem obdivovala malované hrníčky i háčkovaným lemem zdobenou poličku. To všechno vzal čas. Zuzko, díky, žes mě na chvíli vrátila do blaženého času dětství.
Věra Halátová
Ten slaměný klobouk bych brala, v létě už se klobouky zase nosí a ty háčkované rukavičky, ty jedna pan háčkovala, několikery jsem měla, ale vyhodila jsem je nebo darovala. Je to pěkné na pohled, ty vyšívané polštáře jsou nádherné. Hezké na pohled, uklízet a udržovat bych to nechtěla.
Zdenka Jírová
Jsou to samé krásné věci. Pamatuji se, že moje babička měla takovou vesnickou truhlu, která měla vnitřní víko polepené svatými obrázky a měla tam uložené prádlo , parádní šátky, modlitební knížky, Děda měl zase na stěně "svůj" hřebík, kam si věšel svou dlouhou fajfku s emailovým obrázkem. Strýc sbíral zase nástěnné hodiny a měl jich plnou stěnu. Poctivě je natahoval, ale já na ně nesměla ani sáhnout. Moc mě dnes mrzí, že se ty věci nějak rozplynuly časem a nic mi nezbylo.
Marie Seitlová
Zuzko, tak to jsou poklady, nádherná ruční práce. Díky za krásné fotky.
Hana Rypáčková
Vzpomínám na truhly u babičky na půdě, tam bylo věcí..Fajfky, tabatěrky po dědovi, kalhoty s padacím mostem,kabelky, boty a šaty..Ovšem pěkně naftalínové. Domorodá vnoučata věděla, kde je klíč..Když nás přistihla, dala se do pláče a pak nám povídala , čí co je. Jak dříve byly věci vzácné...
Marcela Pivcová
To je výstava na prohlížení v klidu a s úsměvem. Avšak nedovedu si představit, jak se asi tehdejší ženy v takovémto oblečení cítily. Ovšem některé z jejich osobních předmětů by se mi líbily. Fotografování bylo vzhledem k umístění předmětů v zasklených vitrinách a vzhledem k horšímu osvětlení dost obtížné.
Věra Ježková
Zuzko, díky za krásnou podívanou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...