Procházka Jindřišskou věží
Foto: autorka

Procházka Jindřišskou věží

28. 8. 2018

Mám pro vás druhou část reportáže z Jindřišské věže. Projdeme ji po schodech z 10. patra.  

Jako první mě zaujala gotická okna a odhalené části zdí. Minula jsem restauraci Zvonice v 8. a 7. patře a vešla do stálé expozice Pocta Jindřišské věži v 6. patře. Vestavba nové věže ve věži Jindřišské byla dokončena v roce 2002. Její model, zde vystavený, byl zhotoven k 10. výročí znovuotevření zvonice v roce 2012. Dalším pozoruhodným exponátem je původní hodinový stroj věžních hodin Jindřišské věže a jeho součást - bicí kladivo hodinového zvonu.

Ve 4. patře mě okouzlila expozice Muzeum pražských věží. V sedmi skleněných válcích jsou umístěny modely věží: katedrála sv. Víta, malostranské mostecké věže, staroměstská mostecká věž, Staroměstská radnice, Prašná brána, Jindřišská věž a kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. 120 pražských věží si můžete prohlédnout na interaktivní obrazovce. Dozvíte se nejen fakta o jednotlivých objektech a jejich historií, ale nahlédnete také do tajemství legend, které se s daným místem pojí. Orientaci v rozmístění věží vám usnadní mapa Prahy na podlaze. Na zdech jsou umístěny fotografie a obrazy. Já jsem pro vás vybrala dřevoryt Praga Bohemia Metropolis z roku 1562, mědirytinu a kolorovaný plán Prahy.

Ve 3. patře jsem ještě zašla do galerie podívat se na výstavu obrazů. Dlouho jsem se tam ale nezdržela; trochu mi rušily celkový dojem z věže. (Zde se výstavy obměňují.)  Ve 2. a 1. patře jsou prostory pro milovníky whisky – Whisky koutek a Whiskeria / kavárna. Tam jsem nešla.

Věž je přístupna celoročně od 10 do 19 hodin. Snížené vstupné činí 80 Kč.

Zdroj: informační texty v expozicích, leták o věži.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Věrko, podnikáš zajímavé procházky. Dík za sdílení.
Věra Ježková
Děvčata, děkuji. :-) Ájo, dej vědět, jaké to bylo v restauraci.
Dagmar Bartušková
Věro, tam jsem ještě nikdy nevystoupala, ale mám to v plánu. Určitě bych navštívila i restauraci Zvonice. Díky za přiblížení. Fotky krásné.
Eva Mužíková
Díky Věrko.
Marie Novotná
To by se mi líbilo.Moc hezké to je ,včetně fotek.
ivana kosťunová
Krása...
Věra Ježková
Děkuji. Jsem ráda, že se vám věž uvnitř líbí tak jako mně. Zuzko, ten otevřený prostor jsem si zažila dnes dopoledne. Byla jsem poprvé u zříceniny Baba. A pode mnou svahy, široké údolí, řeka – výhled krásný, ale pocit nic moc. Borku, výtah tam je do 9. patra. Vyjít je potřeba jen těch pár dřevěných zatočených schodů na vyhlídku. Věže jsem se snažila spočítat, ale nešlo mi to. Potřebovala bych si každou odfajfknout nebo na ní udělat mašličku. :-)
Ilona Erika Kolář
Ani se nedivím, že Tě okouzlila expozice Muzeum starých věží. To by se mi také líbilo.
Libor Farský
To je nádhera, já miluji veškeré "retro", jenže bych tam potřeboval výtah (smajlík). Věrko, zkoušelas někdo spočítat má-li Praha opravdu 100 věží?
Naděžda Špásová
Věrko, moc pěkné, taky bych se tam chtěla podívat, třeba se mi to někdy povede. Fotky super. :-) Omlouvám se za ty blbý hvězdičky, nechtíc jsem se toho dotkla, má jich být 5.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...