Čas broskví ještě neskončil
FOTO: autorka

Čas broskví ještě neskončil

23. 8. 2018

Málokomu z nás je neznámý opojný pocit, když se zakousne do vyzrálého plodu broskve plného sladké šťávy. A to, že teče všude kolem? Nevadí!

Právě nyní dozrávají poslední pozdní odrůdy tohoto vynikajícího ovoce, tržnice zaplavuje jejich omamná vůně tolik přitahující vosy. Broskve zkrátka patří mezi nejoblíbenější ovoce českých zahrad a ještě je čas si jich patřičně užít.

Kulaté plody s peckou uprostřed obsahují až 90 procent vody. Protože mají jen nízké procento cukru, přímo lahodí našemu trávení. Obsahují vitamin C, některé z řady B, karoten a provitaminy A. Z minerálů jmenujme například draslík, železo, zinek, hořčík, vápník či kyselinu listovou. Dodají nám energii a zároveň podpoří nervový systém.  

Dlouhá cesta do Evropy
Strom, v našem případě broskvoň obecná (Prunus persica), je, spolu s meruňkou jedním z prvních poslů jara, odtud i lidový název „májový květ“. V posledních teplých letech rozkvétá i daleko dříve. Latinské označení nás sice odkazuje do starověké Persie, ale tudy bylo „perské jablko“ šířeno ze své původní domoviny, Číny. V současnosti se v Evropě pěstuje nejvíce ve Středomoří, v Itálii, Španělsku, Bulharsku.  

Broskvoň takřka do každé zahrady
Kdo broskvoně pěstuje, oceňuje jejich nenáročnost, vytrvalost a především rychlý růst. Už druhým rokem se objeví prvních pár plodů. Jednotlivé odrůdy jsou nyní už tak kvalitní, že je zvládne i drobný pěstitel v chladnějších a vyšších oblastech. Koneckonců, ty chladnější se v letošním roce těžko hledají, a kdo ví, jak tomu bude dál... Pokud se rozhodnete broskvoň pěstovat, daří se jí samozřejmě lépe v nižších polohách. Jednotlivých odrůd je mnoho, zmiňme tedy jen základní dělení: pravé broskve (plstnatá slupka, dužina oddělitelná od pecky), tvrdky (plstnatá slupka, dužina neoddělitelná od pecky), nektarinky (lysá slupka, dužina oddělitelná od pecky), bryňonky (lysá slupka, dužina neoddělitelná od pecky) a sendviče (ploché plody). Vysazujeme raději na jaře. Najdeme místo chráněné před mrazem a severním větrem. Vyhovuje jí lehčí nebo středně těžká půda, zásobená živinami a vláhou. Prořez se doporučuje těsně přes vyrašením pupenů a koncem léta po odplození. Slouží především k prosvětlení koruny, zkrácení stromu a příští bohatší úrodě. Broskvoně občas trápí kadeřavost listů. U mladých stromků stačí zkroucené lístky vylámat, u starších lze aplikovat včasný postřik. Vyplatí se také pásky proti mlsajícím mravencům, které se obtočí na kmen.  

Co s broskvemi?
Nejlepší je určitě přímá spotřeba. Pokud se ale tohoto teplomilného ovoce urodí hodně, a jako obvykle uzraje „naschvál“ najednou, je potřeba, jak říkají správní hospodáři, zpracovat. Možností je  opravdu široký výběr: koláče, řezy, štrúdly, dřeň, džus, koktejl, džem, marmeláda, zavařený kompot, čatní, knedlíky, doplněk ke kuřeti... Vynikající, byť možná nezvyklou kombinací, je mísa nakrájených sýrů různého druhu, řezy z čerstvé broskve a lehké bílé víno. Chutné, osvěžující a rámující příjemný závěr večera. Nezbývá než popřát: objevujme tajemství a dary broskví!

zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Protože nevlastním zahradu, jsem odkázaná na supermarketovou nabídku. Včera jsem si v Bille koupila broskve. Vypadají nádherně, nejsou "kamenné". Dnes jsem si jednu vzala. Měla chuť skoro jako citron - byla kyselá, bez šťávy. Ze zbytku si udělám rychlokompot, aby se daly sníst.
Libor Farský
Je to ňamík
Jana Šenbergerová
Sice neskončil, ale už má namále. Pro mě vzácné ovoce, kterého si užíváme jen v sezoně, a to ještě z dovozu.
Alena Vávrová
Jj, letos jsem si jich užila, už nemáme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.