Květinová kuchařka: Lichořeřišnicový vinný list
Foto: Aleksandra Chytra, foodstyling: Milena Volfová, dekorstyling: Denisa Bartošová

Květinová kuchařka: Lichořeřišnicový vinný list

18. 8. 2018

Novinářka Jana Vlková do svých receptů s oblibou zakomponuje i květiny. Jak je v kuchyni využít popisuje ve třech knihách. Zde je recept na Lichořeřišnicový vinný list.

Zavinuté dušené listy mají v evropské kuchyni své pevné místo. Ve Středozemí, zejména východním, se plní vinné listy, na Balkáně zelné. Naše lichořeřišnice je v tomto směru nedoceněná. Její listy jsou lahodné a manipulace s nimi mnohem jednodušší než s výše jmenovanými lupeny. Žádná předběžná příprava, prostě se vyberou dost velké a rovnou se do nich balí náplň.

Pro 4 osoby
100 g kulatozrnné rýže olivový olej na restování a vymazání pekáčku
500 ml zeleninového vývaru sůl a mletý pepř
2 lžíce mandlí
2 lžíce malých černých rozinek
½ lžičky mletého koriandru 20 velkých mladých listů lichořeřišnice i se stonky
1 šalotka
300 ml drcených rajčat nebo rajčatového protlaku
¼ lžičky skořice 1 lžička třtinového cukru listy a květy lichořeřišnice větší na ozdobu  

Rýži krátce orestujte na troše oleje, přidejte vývar, osolte a uvařte doměkka, podobně jako se vaří rizoto. Mandle nasekejte na kousky, rozinky operte a zamíchejte do rýže společně s mletým koriandrem. Nechte vychladnout tak, aby se rýže dala brát do ruky.  
Válejte malé válečky jako na suši a balte do lichořeřišnicových listů. Nejlepší způsob je následující. List položte rubovou stranou nahoru, stonkem k sobě a položte na něj přiměřenou hromádku náplně. Přeložte přes náplň pravý a levý okraj a směrem k sobě zaviňte. Zbytek stonku poslouží jako provázek, který přeložíte přes závitek, čímž se upevní. Pokračujte do spotřebování listů a náplně.  
Dno pekáčku vymažte olejem a skládejte do něj závitky těsně vedle sebe. Na troše oleje orestujte v kastrůlku dosklovata nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte rajčata či protlak, skořici a cukr, osolte a opepřete. Nalijte do pekáčku, případně trochu nařeďte vodou, aby byly závitky asi do poloviny ponořené. Pekáček zakryjte a pečte v troubě na 180 °C 20 až 30 minut podle velikosti závitků. Závitky se musí dusit v troubě pod pokličkou. Pečení na otevřeném teple způsobuje, že se list vysuší. Podávejte teplé s bílým chlebem a bílým vínem.  

Tipy a triky
Masová varianta může obsahovat mezi sty a jedním procentem masa. Závitky se mohou plnit směsí dušeného mletého nebo směsí masa a rýže. Čím více je masa, tím méně může být v rýži mandlí a rozinek. Čím více je masa, tím méně může být rajčatové omáčky, kterou nahradí podlití červeným vínem. S touto středomořskou delikatesou výborně ladí i další koření – hřebíček a skořice do rýže, kumin do masa. Ladit tohle jídlo můžete podobně, jako když se na mixážním pultu míchají basy a výšky.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Závitky vypadají moc dobře. Dělám něco podobného, ale do kapustových listů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...