Otevřené buchty
Foto: Radovan Cakl

Otevřené buchty

11. 8. 2018

Pečení všeho druhu je původně mojí profesí a postupem času se stalo mojí velkou zálibou. České buchty mne provázejí celým životem a pouze s malými přestávkami se k nim stále vracím a věřte, ať už rodina, či návštěvy mnou nabídnutými buchtami nikdy nepohrdli. Otevřené buchty se od klasických liší pouze vzhledem a menší pracností.

 

Suroviny na těsto: 40 dkg výběrové hl. mouky, 20 dkg výběrové polohrubé mouky, 1 dcl vody, 2,75 dcl mléka, 12 dkg cukru krupice/krystalu, 10 dkg hery/stelly, 2 dkg oleje, 5 dkg droždí, 1 žloutek + 1 celé vejce, 1/2 lžičky soli.

Začínám tím, že ve vodě rozvařím cukr a v jiném kastrolku rozpustím tuk. 

 

01)

V prosáté mouce vytvořím důlek a rozdrobím droždí (kupuji vážené)

02)

Do 1 dcl teplého mléka dám 2 lžičky rozvařeného cukru a směs

naliji na droždí, 

03)

  vymíchám kvásek,

04)

zapráším moukou 

05)

a přikrytý papírem nechám zrát. 

06)

Na zralý kvásek dám sůl, 

07)

naliji v 1dcl teplého mléka rozkvedlané vajíčko + 1 žloutek, 

08)

rozvařený cukr 

09)

a lehce promíchám, aby se kvasinky obalily směsí bez účasti tuku, 

10)

poté naliji tuk s přimíchaným olejem a doliji zbytek mléka. 

11)

 Dobře promíchané

12)

vařečkou vytahuji do hladka, 

13)

vypracované těsto zapráším moukou a přikryté nechám vykynout. 

14)

 Když těsto zdvojnásobí obsah,

15)

přetužím a znovu nechám kynout.

V době dvojího kynutí si připravím drobenku, tvarohovou náplň a švestky.

Podruhé přetužené těsto rozdělím na 30 kousků, vytvořím malé bochánky,

16)

po obvodu pomazané olejem, narovnám na lehce předehřátý,

olejem vymazaný pekáč.

17))

Po mírném nakynutí udělám důlky, 

18)

naplním tvarohovou náplní, 

19)

přidám a lehce přitlačím půlku švestky, 

20)

posypu drobenkou a dám péci do horkovzdušné trouby, předem

vyhřáté na 200°C. Doba pečení dle zbarvení cca 25 minut.

 

21)

 A pak už jen Dobrou chuť :-)

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Vypadá to moc pěkně, asi je vyzkouším, ale bez švestek, já tam dám jahodu. Tak si nechte chutnat.
Věra Ježková
Jitko, perfektní prezentace. A buchty jsou jistě úžasné.
Hana Práglová
Jitko,dobrý nápad. Kynuté těsto kvůli zdlouhavému kynutí ráda nedělám,ale tyto buchty asi příležitostně zkusím.
Lenka Hudečková
Jituš, buchty vypadají úchvatně a jistě jsou výborné. Já jsem dneska dělala drobenkový koláč s hruškami podle Elenky, taky mňamka :-)
Jana Šenbergerová
Krásné buchty a skvělá fotodokumentace. Dnes jsem pekla drobenkový koláč z poloviční dávky se švestkami. Možná zkusím tento nápad aplikovat na svoje vyzkoušené těsto.
Alena Tollarová
Recept na buchty mám prakticky stejný, ale tímto způsobem udělané buchty vidím opravdu poprvé. Zkusím.
Vladislava Dejmková
Děkuji za výborný nápad, určitě to vyzkouším. Mám sice své oblíbené těsto, které za mě zpracuje domácí pekárna, ale princip otevřených buchet mě nadchl.
Danka Rotyková
Díky, Jitko, tohle je pro mne novinka, kterou určitě využiju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.