Hmyz patří mezi největší nebezpečí za jízdy
ilustrační foto: pixabay.com

Hmyz patří mezi největší nebezpečí za jízdy

26. 7. 2018

Léto, na které se téměř bez výhrad těšíme, nám přináší občas i nepříjemnosti, např. v podobě zvýšeného výskytu hmyzu.

Vosy útočí na naše moučníky a sladké nápoje, včely se nám na rozkvetlé louce doslova pletou pod nohama, u přírodních koupališť nás atakují ovádi, neodbytní komáři nám ve tmě bzikají u uší a mouchy nám usedají na tělo ještě před rozedněním. A to samozřejmě neuvádíme v posledních letech přemnožená infikovaná klíšťata.

Hmyz může ale být nebezpečný i za jízdy autem. Nejen používání mobilu za jízdy, konzumace jídla a nápojů, celková nesoustředěnost při zábavě ve voze, ale i hmyz může být příčinou havárie. Řidič se začne ohánět po vose nebo včele v kabině, sjede z cesty, může havarovat a někdy i skončit tragicky.

Ani když nedojde k nehodě, mohou díky vlétnuvšímu hmyzu nastat problémy zdravotního rázu, je-li sám řidič, případně někdo ze spolucestujících, alergický na hmyzí jed. Cestující už při pohledu na vlétlou vosu začnou propadat panice a ohánět se, čímž situaci ještě zhorší. Jednoznačná rada zní: Nedat se hmyzem za jízdy rozptýlit a i nadále se věnovat řízení. Můžeme zkusit stáhnout naráz všechna okna, takže náhlý proud vzduchu hmyz z auta vypudí. Pokud se to nepodaří, je lepší při nejbližší příležitosti zastavit na odstavné ploše či v pruhu a samozřejmě dát dalším řidičům signál o změně směru jízdy. Při vystoupení z vozu je pak vhodné si obléci výstražnou vestu jako v jiných nenadálých dopravních situacích, aby následek řidičova manévru nebyl daleko horší než vlastní hmyzí bodnutí.

Pokud v autě cestuje někdo, kdo trpí tímto druhem alergie, měl by mít řidič v každém případě balíček první pomoci pro alergiky. V něm adrenalin v injekčním peru proti poklesu krevního tlaku a na posílení srdce a rozšíření průdušek. Vedle něj pak ještě antihistaminikum. Ve vážnějších situacích je samozřejmě i zde lepší volat záchranku.

hmyz
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Obavy z hmyzu v dopravním prostředku jsem více než jako řidička měla, když jsem doprovázela žáky. Stalo se nám, že alergický žák dostal žihadlo a žádné antihistaminikum s sebou neměl. Naštěstí se účinky neprojevovaly rychle a v plaveckém cenrtru, kam jsme brzy dojeli, měli vybavenou lékárničku.
Jiří Libánský
Auto? To na motorce taková vosa ve stošedesátce do obličeje, to je pecka.
Libor Farský
Mně se stalo něco podobného, vosa mi útočila na obličej a měl jsem co dělat abych udržel auto na silnici. Přesto i nadále v létě jezdím s otevřeným okénkem u řidiče, i když mám v autě klimatizaci. Jsem asi nepoučitelný ...
Mirek Hahn
Je to velmi reálné riziko. Jel jsem si jednou v létě se staženým okénkem, vedro, loktík venku, jedu pomalu, pohoda. Košile s krátkým rukávem, rukáv hezky nabíral vítr a příjemně foukalo na tělo...., do té doby než jsem si rukávem nabral vosu. Řádila pod košilí a hledala kudy ven. Měl jsem velké starosti co dřív, jestli držet volant nebo za jízdy svlékat košili a vyhodit ji oknem.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.