Tinktury, které by vám neměly chybět ve vaší domácí lékárničce
ilustrační foto: pixabay.com

Tinktury, které by vám neměly chybět ve vaší domácí lékárničce

19. 7. 2018

Myslím, že tento článek zaujme všechny, kteří se věnují léčení pomocí bylinek. Je jich celkem 9.

A věřte, že jejich příprava je víc než jednoduchá.

Česnek medvědí - povzbuzuje imunitní systém, zlepšuje paměť, působí preventivně proti arteroskleróze, působí proti zánětům střev

Listy a cibulky česneku medvědího nakrájíme nadrobno a nasypeme je volně až po hrdlo láhve, zalijeme až po okraj lihem a necháme 14 dní vyluhovat na teplém místě. Poté scedíme a užíváme 2x denně 10 až 15 kapek.

Ostropestřec mariánský - chrání a regeneruje játra, působí proti volným radikálům

Do sklenice nalijeme 900 gr lihu,vsypeme 100 gr semen ostropestřce a rozmixujeme. Necháme 30 dní vyluhovat, nádobou každý den protřepeme. Poté scedíme a užíváme 1x denně jednu čajovou lžičku.

Netýkavka žláznatá - působí proti plísním a kvasinkám všeho druhu (vnějším i vnitřním), má zklidňující účinky

Květy volně naplníme láhev, zalijeme ji až po okraj lihem a necháme vyluhovat 3 týdny. Poté scedíme a vnitřně užíváme 3x denně 10 kapek. Při plísních kůže nebo nehtů tinkturu využijeme k obkladům.

Rozrazil lékařský- působí proti revmatu a dně, zlepšuje paměť

Dvě vrchovaté hrsti nadrobno pokrájené kvetoucí natě zalijeme 1 litrem lihu a necháme 2 týdny vyluhovat. Poté scedíme a užíváme 3x denně 15 kapek. Tinkturu můžeme i zevně vtírat do pokožky.

Brusnice borůvka - posiluje cévy, snižuje hladinu cholesterolu, působí preventivně proti infarktu a srdeční ischemii, zlepšuje prokrvení dolních končetin

Zalijeme 100 gr čerstvých borůvek 1/2 l lihu, necháme 2 týdny vyluhovat, poté scedíme a plody vymačkáme. Užíváme 1x denně před jídlem. )

Lichořeřišnice větší - účinná při nemocech močových cest, přírodní antibiotikum

Rozdrcenými semeny lichořeřišnice naplníme láhev do jedné pětiny, zalijeme lihem a necháme vyluhovat 2 týdny. Poté scedíme a užíváme 3x denně před jídlem 7 kapek.

Kotvičník zemní - má afrodiziakální účinky u mužů i žen, snižuje hladinu cholesterolu

Do sklenice nasypeme 50 gr nasekané rostliny, zalijeme ji 250 ml lihu a necháme alespoň 2 týdny vyluhovat. Poté scedíme a užíváme 2x denně 15 kapek.

Borovice lesní - působí proti revmatu

Do láhve nasypeme 10 gr rašících borovicových pupenů, z  nichž ještě nespadla rezavá čepička, zalijeme je 100 gr lihu. Necháme 2 dny vyluhovat. Poté scedíme a užíváme denně 15 až 20 kapek.

Třezalka tečkovaná

Květy třezalky naplníme polovinu láhve, zalijeme lihem až po okraj a necháme 1 týden vyluhovat, poté scedíme a užíváme denně 10 až 15 kapek.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Dano, díky za Vaše rady,hodí se.Mám to jako Zuzana, kupuju si bylinkovém obchodě, většinou od p.J.Podhorné-Naděje.Na medvěd-česnek chodíme k Odře, rozmixuju s olivovým olejem a soli, v lednici vydrží hoodně dlouho.
Věra Ježková
Prima. Netýkavku náhodou znám, ostropestřec si občas kupuji ve formě tobolek, třezalka je na mě slabá, rozrazilu bych potřebovala aspoň půllitr denně, česnek je nezpochybnitelný, borůvky jsou dobré i na zrak. :-)
Naděžda Špásová
Lichořeřišnici denně užívám, švédské kapky jsem dostala od kamarádky a ještě mi byla doporučena topolová tinktura, na tu se musím podívat. Jinak fakt chválím tvoji iniciativu stran bylinek. Jen tak dál. Máš vzkaz. :-)
Věra Lišková
Les na posledním obrázku vypadá lákavě, v našem kraji česnek medvědí neroste.
Zuzana Pivcová
Při svém používání fytoterapie vždy dávám přednost tinkturám, které si však kupuji jako hotové, vyrábět je neumím. Tak buď beru Naděje (obyčejné nebo z pupenů) nebo Dr. Popov, V. Grešík nebo Serafin. Většinou je užívám vnitřně. Díky, Dano.
Dana Puchalská
Je to ona.
ivana kosťunová
Dano tak to je super sestava. Netýkavka- není to ta květina, která jakoby vystřeluje takové ty tobolky při dotyku ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...