Splněný sen: let balonem
Foto: autorka

Splněný sen: let balonem

19. 6. 2018

Rádi si plníte sny? Já ano. A tak jsem se nedávno rozhodla, že si nějaké začnu plnit. O ten první splněný sen se s vámi podělím. Byl to let balonem. Přes slevový portál jsem si zakoupila voucher a objednala let. Nevím, zda se proti mně spiklo počasí nebo mi to nebylo přáno, ale svůj plánovaný let jsem musela šestkrát odložit. I když bylo krásné počasí, tak pro silný nárazový vítr se let nekonal. První termín měl být začátkem března, ale den „D“ se uskutečnil až 30. května ráno v 6,30 hod.

Konečně jsem se dočkala. Cestovat daleko jsem nemusela, neboť odlet byl na louce u mého domu. Sešlo se nás 7 cestujících a osmý pilot. Po kontrole, zda jsme všichni, jsme se dívali, jak se plní balon. Nejprve studeným vzduchem, a když se trochu naplnil, přidali teplý vzduch. Celý tento proces trval přibližně 20-30 minut a mohli jsme nastoupit do koše.

Nad hlavou mi to hučelo a hřálo, to vždy, když pilot přifukoval horký vzduch, a najednou jsme se vznášeli. Pomalu a aniž bychom to zpozorovali. Jemný závan větru a přidáváním tepla se začal balon při stoupání pomalu otáčet o 360°. Pohled byl úžasný. Najednou jsem měla celou Porubu jako na dlani. Vítr nás pomalu tlačil směrem na Hlučín. Vystoupali jsme do výšky 800 m nad mořem. V této výšce jsme chvíli zůstali, ale postupně jsme pomalu klesali na výšku asi 200-300m a v této výšce jsme zůstali. Mohli jsme krásně pozorovat pole, lesy, rybníky. Děti ze školky i lidé na zahrádce nám mávali. Pilot byl propojen vysílačkou s dispečerem, kterému hlásil výšku. Také byl ve spojení s řidičem auta, které jelo směrem, kam nás odnášel jemný vánek. Celou cestu nám nádherně svítilo sluníčko.

Přeletěli jsme Hlučín, Štěrkovnu, kam se chodí spousta lidí koupat, a odnášelo nás to směrem na Chuchelnou. Lesy, louky, rybníky, koleje, pole, vše bylo blízko a jako na dlani. Viděli jsme kolouška, který splašeně pobíhal po louce a pištěl, až nám ho bylo líto. Dokonce jsme viděli ryby v rybnice.

Pomalu jsme se připravovali na přistání, ale pod námi bylo stále pole. Abychom neponičili úrodu, vždy jsme popoletěli kousek dál. Až nakonec se nám podařilo přistát na posekané a vysušené louce. Pilot nás postupně nechal vystoupit a už zde byl pilotův kolega s autem. Lanem připevnili koš a odtáhli ho kousek dál, aby balon nespadl na křoví.

Kde se vzalo, tu se vzalo ještě jedno auto. Ihned zjišťovali, zda se nám něco nestalo a jestli nepotřebujeme nějakou pomoc. Byl to starosta s kolegy z Polska, protože jsme přistáli až v polských Krzanowicích. Cesta byla u konce. Bylo ještě třeba složit balon. Skládáni mi připadalo, jako když se plete pletenka. Zbývalo natlačit ho do obalu a i s košem naložit na auto.

Celý let byl zakončen podle tradice křtem vodou (šampaňským), ohněm (opálením kousku vlasu), zemí (posypáním snítky suché trávy) a větrem. To kolem nás jenom zafičelo. Zavěrem jsme dostali všichni křestní list Baroni z Krzenowic se svým jménem a zbytkem šampaňským jsme si připili. Nasedli jsme do auta a odjížděli na místo odletu. Celý tento let i s cestou zpět trval asi tři hodiny.

Ale nádherný zážitek, to je na celý život.

Další sny si zatím nechám pro sebe.     

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
U nás se nejblíže létá balónem z Bělé p.B. Zrovna včera večer to asi pro silný vítr nedopadlo a kdoví, jestli ne i dnes ráno. Určitě je to nádhera, ale já přeci jen radši sport. letadlo, kdy cítím tah motoru ;-)) .
Elena Valeriánová
To musela být paráda. Proto máš tak úžasné fotky z Hlučínské štěrkovny! Taky by se mi to líbilo.
Danuše Onderková
Díky za vaše obdivy, ale v letadle cítíte vzlet i přistání, ale v baloně to vůbec nebylo poznat, že se vznášíme, pokud to nesledujete kolem sebe. Je to opravdu krásný pocit. jenom mne mrzí, že jsem nepřidala video. Ale určitě ho vložím alespoň dolů. Ale chce to ještě chvíli strpení.
Jana Šenbergerová
Krása! Takhle jsem se proletěla nad svým domovem v helikoptéře. V balonu by se mi to také líbilo.
Eva Mužíková
No konečně jsou fotky a reportáž k vidění. Jsi odvážná, příště Tě tipuji na skok z jeřábu na gumě... neumím to dobře napsat..
Blanka Macháčková
Musí to být ale zážitek. Jen najít odvahu. A ještě u toho tak hezky fotit!
Marie Seitlová
Krásně jsi popsala svůj sen, krásně jsi ho vyfotila a tak se s námi o úžasný zážitek podělila. Moc se mi líbí ta naše zem z výšky. Já si to před 2 roky užila nad svým rodištěm, ale v malém letadle. Danko, je třeba si sny plnit.
Věra Ježková
Danuše, máte můj velký obdiv. Do balonu bych vlezla, jedině kdyby byl upoután k zemi. Hezké fotky. Přeji vám ještě hodně splněných snů. :-)
Hana Rypáčková
Jo, to je paráda...
Hana Polednová
Danko, nádhera. To dlouhé odkládání letu stálo za to. Už se těším na reportáž z dalšího splněného snu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...