Různé typy osobností, jejich přednosti a slabiny
Ilustrační foto: pixabay.com

Různé typy osobností, jejich přednosti a slabiny

19. 6. 2018

Ať už je to v rodině, mezi přáteli nebo mezi kolegy, jde-li o spolupráci, ne vždy jsou všichni zajedno. Fakt, že to mnohdy pěkně jiskří, není většinou z důvodů nějakých osobních sporů, ale jako logický důsledek setkání nejrůznějších typů osobnosti. 

Zde jsou čtyři nejdůležitější typy osobností včetně jejich silných a slabých stránek. Pokuste se podle následujícího členění zařadit sebe či lidi kolem vás, alespoň pro zábavu!

1. Vedoucí
Silné stránky: Dosáhnout co nejlépe a nejrychleji cíle, to je pro typ Vedoucího nejvyšší priorita. Poháněn svou soupeřivou povahou a touhou po vítězství, komunikuje se spolupracovníky cíleně, určitě a se stálou naléhavostí.
Slabé stránky: Spolupracovníky bývá často označován jako hrubý, bezohledný a kontrolující. Neustálé úsilí vítězit vede k příliš rychlým a neuváženým rozhodnutím a k stavění práce nad lidi. Nedává prostor spontánním a kreativním myšlenkám, které jsou sice dobré, avšak pro něj zpomalují pracovní proces. A to vede k největší chybě, kterou je ztráta motivace u jednacích partnerů a vznik konfliktů, obzvláště s typem Přítel lidí.

2. Kamarád lidí
Silné stránky: Pro tento typ osobnosti stojí na prvním místě další lidé. Rád je poznává, pokouší se jim rozumět a podporovat je, jak to nejlépe jde. Ze všech 4 typů osobnosti je Kamarád nejlepší komunikátor. Tyto vlastnosti v jednání ho navíc ještě dělají skvělým podporovatelem při osobním dalším růstu v zaměstnání. Zná dobře spolupracovníky, umí srovnat jejich silnější i slabší stránky a díky tomu s nimi dobře vyjde a pracuje. Tento typ často pracuje v sociálních sférách, školství, v personalistice nebo v medicíně.
Slabé stránky: Svými spolubližními bývá často brán jako někdo, kdo se neumí prosadit, vyhýbá se konfliktům, na kritiku reaguje přehnaně citlivě a nadsazuje vlastní starosti. A navíc se nechá často ovlivnit druhými, protože si nechce dělat nepřátele.

3: Svobodný duch
Silné stránky: Hlavní je svoboda a dobrodružství, to je motto Svobodného ducha. Jasná danost, která ho podle jeho názoru omezuje v myšlení i jednání, ho odradí. Chápe se každé možnosti, každé zkušenosti. Ostatní tak mohou těžit z jeho vyzařování, postoje a nenuceného řešení koknfliktů. Tento typ nemiluje pevnou pracovní dobu, nýbrž se daleko víc objevuje v kreativních zaměstnáních, třeba jako herec či zakladatel něčeho.
Slabé stránky: V porovnání s dalšími osobnostními typy schází Svobodným duchům v životě často disciplína a struktura. Honba za stále novým dobrodružstvím vede záhy k nudě a k potřebě zase začít něco nového. Z tohoto důvodu tyto typy i častěji mění zaměstnání. Kromě toho je jejich volné myšlení a rychle klesající pozornost vylučují z jakékoholiv druhu autority a vedoucí funkce.

4. Seznamový typ
Silné stránky: Pro Seznamový typ vládne ve všech rovinách života struktura. Miluje psát si seznamy a tímto způsobem vždy cílevědomě a organizovaně začíná nový den. Tento typ se až extrémně ponořuje do svých úkolů, vydá ze sebe vše, pracuje precizně a především spolehlivě.
Slabé stránky: Protože je Seznamový typ víceméně závislý na své struktuře, má často potíže s přijímáním změn. Skutečnost, že je to workoholik a vědomě na sebe nakládá, mu občas bere celkovou radost ze života.


Myslíme, že je alespoň trochu napínavé dozvědět se, ke kterému typu patříte nejen vy, ale především i lidé kolem vás, s kterými se střetáváte. Tak můžete lépe posoudit, v čem jsou vaše slabosti nebo v čem naopak můžete ostatním něco dát právě vy. Každopádně je určitě lepší nebrat si kritiku druhých k srdci příliš vážně, nýbrž raději zareagovat humorně. Nikdo koneckonců není perfektní, ale znát své přednosti i slabiny neuškodí.

lidé psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Když vezmu za 2. a přidám něco ze 3., jsem to celá já. :-)
Libor Farský
Málokdo je tak vyhraněná osobnost, aby mohl být jednoznačně zařazen dle této typologie. Já určitě ne.
Dana Puchalská
Já to budu tajit, ale stejně mi to hlava nebere. Asi jsem tzv. mišmaš všeho možného.
Věra Ježková
Nechci být šťoura, ale kdo je autorem té typologie? Poznávat se už dávno nemusím, znám se dobře. Jedna skupina mi je nejbližší.
Marie Doušová
Zajímavé skupiny. Snad Kamarád lidí je mi nejbližší , ale raději jsem svá .
Blanka Macháčková
Já jsem se nenašla. Líbily se mi přednosti. Tam bych si vybrala. U těch nedostatků se mi špatně hledá?.
ivana kosťunová
Našla jsem se, ale neprozradím. :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.