Řepík umí zahnat „zlé duchy“. Suší se právě teď
FOTO: autorka

Řepík umí zahnat „zlé duchy“. Suší se právě teď

13. 6. 2018

Lidé ho znají tisíce let. Řepík (řepíček, útrobník, boží bič...) by neměl ani dnes chybět takřka v žádné domácnosti. Bylina s příjemnou kořenitou vůní je totiž velmi cenným pomocníkem při udržování pohody a zdraví. A právě nyní je v plném květu, tudíž připravena na sušení!

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)  
Najdeme ho kromě České republiky ve většině evropských zemí, ale například také v Severní Americe, jihovýchodní Asii či Mexiku. Má tmavozelené listy pokryté jemnými chloupky. Květenství (většinou od června do září) připomíná klas s drobnými žlutými kvítky. Dorůstá někdy i přes půl metru. Jde o velmi nenáročnou rostlinu, které se daří na sluníčku, ať už v bylinkovém záhonu či v truhlíku na balkoně. Uchytí se ale klidně i v chodníkové spáře. V zahradách se tato trvalka rozmnožuje samovolně díky semínkům opatřeným háčky. Vykvétá i třikrát za léto a nevyžaduje přílišnou zálivku, což oceníme právě v suchém počasí, které nás stále více trápí. Ve volné přírodě však spíše mizí.  

Možná magický, hlavně však účinný
V dávné minulosti lidé používali řepík coby magickou bylinu proti negativním energiím, zkrátka zaháněli s jeho pomocí zlé duchy. Rostlinu z čeledi růžovitých tak v přeneseném slova smyslu používáme dodnes v podobě polštářků, naplněných suchými listy – pomáhá totiž zahánět nespavost. Ale to není zdaleka vše! Díky svým protizánětlivým účinkům pomáhá dezinfikovat a zklidnit podrážděná střeva a žlučník, zastavuje průjmy, čistí játra, ledviny, močový měchýř. Lze jej užívat proti zánětům mandlí, úst, angíně i rýmě. Pijeme buď čaj (má krásnou broskvovou barvu a je skutečně lahodný) lehce oslazený medem nebo čistý, případně kloktáme odvar. Slabý výluh je také vynikající na špatně se hojící rány a maminky ho určitě znají jako účinného pomocníka v boji s dětskými vyrážkami či ekzémy. Staří Egypťané jím v podobě obkladů léčili unavené „vykoukané oči“.

K celkovému ozdravění organismu bychom si měli aspoň jednou do roka dopřát koupel s odvarem s řepíku. A ještě perličku: kloktání řepíkem se doporučuje pěvcům a lidem, které živí hlas. Obsahuje hořčiny, třísloviny, flavonoidy. Vitaminy C, K a skupiny B.   

Nálev na nehojící se rány: 1-2 polévkové lžíce sušené natě (lze i z čerstvé rostliny) vhodíme do 3 dcl vařící vody, krátce povaříme a necháme 20 minut luhovat. Scedíme a používáme jako vlažný obklad několikrát denně. Vždy připravujeme čerstvý.   Čaj: 1 čajová lžička drogy se zalije ¼ litrem vařící vody, nechá se čtvrt hodiny luhovat. Scedíme a teplý popíjíme 2-3 krát denně.   Lze si vyrobit i mastičku na rány nebo ekzémy, kde jako základ poslouží sádlo. Jednoduchá receptura je k nalezení na internetu.   

Neváhejme a sušme!
Rostlinka kvete právě nyní, nastal tedy ten nejvhodnější čas k sušení. Za slunečného počasí odřezáváme kvetoucí nať včetně přízemních lístků, může se nám to skutečně podařit i třikrát za léto. Dávejme pozor, ať neporušíme kořeny. Stříháme, seřezáváme nožem, srpem. Sušíme při umělé teplotě na 35, maximálně 40 stupňů, nebo rychle ve stínu – v současných vedrech to nebude žádná potíž. Ideálně schne v teple a lehkém průvanu zavěšený „hlavou dolů“ ve svazcích. Usušený musí mít svěží zelenou barvu. Dosušme ale pečlivě, jinak hnědne a ztrácí účinky. Pokud nechceme mít „zaklínače duchů“ všude, ostříhejme jeho květy včas.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Řepík je dobrý na kdeco. Používám.
Eva Mužíková
I já na řepík nedám dopustit, léčila jsem s ním i Bertíkovu poraněnou packu...
Alena Tollarová
Řepík jsme doma mívali pořád, ale je pravda, že jsem na něj nějak pozapomněla. Takže díky za připomínku. Ale nejspíš si ho půjdu koupit do lékárny, protože do přírody by se mnou musela jít nějaká babka kořenářka. Já se bojím to, co přesně nepoznám, trhat.
Zuzana Pivcová
Vím, že kdysi jsem si při nešetrném provádění manikury poškodila nehtové lůžko a nemohlo se mi to zahojit. Na výletě ve Vodňanech jsem se šla poradit do lékárny. Slyšel mě nějaký pán a poradil mi to koupat v řepíku. Opravdu mi to záhy odeznělo.
Hana Rypáčková
Včera jsem ho ostříhala a suším vcelku zavěšeného hlavou dolů...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...