Pohádka o vodníkovi z Bolevce
Foto: autorka

Pohádka o vodníkovi z Bolevce

11. 6. 2018

"Bylo nebylo. V Bolevci je rybníků, že je na prstech nespočítáš. Každý správný rybník má svého vodníka. Ten, o kterém vám budu vyprávět, se jmenuje Brekeke. Brekeke je zasloužilý vodník, stará se o bolevecký rybník už třetí století. A stará se dobře. Počítá ryby, diriguje žabí sbor a dohlíží na ubytované v kempu. Vybrané človíčky stahuje pod vodu a jejich dušičky pěkně hlídá v hrníčcích pod pokličkami.

Tento týden si zakoupil novou sadu hrníčků a těšil se na další přírůstky do sbírky. Zalíbila se mu paní Jarmilka. Několikrát se tu objevila v recepci, něco domlouvala, prstíček ve vodě smočila, ale do vodičky nevlezla a dušičku nedala. Jako další se vodníkovi Brekeke zalíbil pár až z Bohumína. Helenka taktéž jen nožku po kotníček namočila, ale pod hladinu se stáhnout nedala, protože Dimi ji hlídal jako vlastní.

V pátek dorazila skupina odrostlých děvčátek a chlapců z celé české republiky. Brekeke si mnul ručičky, vzal si vyžehlený zelený šosáček, natáhnul červené botičky, sedl do vrbiček a čekal. Jako jediná vlezla do vody Dáša, pěkně si zaplavala, ale dušičku jen tak dát nechtěla. Brekeke smutně pozoroval z rákosí, jak si grupa vaří kafíčko, fotí se, povídá si každý s každým, ale stahuj lidičky pod vodu, když jsou na břehu! A dokonce se husím pochodem vydali ke konkurenci, k vodníkovi v rybníčku u Starobolevecké hospůdky. Brekeke se pěkně naštval, proměnil se v horkého mužíčka a začal hospůdku zahřívat tak, že z ní sálalo teplo až na půdu.

Odrostlá mláďata se potila, až jim čůrky tekly pod košilemi. "Když jim bude horko, budou pít hodně piva, nachmelí se a po návratu do kempu je utopím", kul pikle Brekeke. Lidičky si dali do nosu a číšník nestačil nosit pivka. Jenže jak lovit dušičky, když po návratu do kempu místo do vodičky sednou před chatičky a hihňají se do půlnoci. Pro tentokrát zůstaly hrníčky prázdné.

V sobotu ráno Brekeke rozvěšoval pentličky, ale zase se žádná dušička nenechala nachytat. Místo do rybníka naskákali do autobusu a hurá k městu. "U sta kaprů, to je ale práce! Musím je trochu vytrestat!" Brekeke se proměnil v dešťového mužíčka a pořádně je na náměstí zlil. A když  se dozvěděl, že plánují u Bolevce opekačku buřtíků, dešťový mužíček pršel  a pršel. Myslíte, že jim to vadilo? Nikoliv!!! Usměvaví se vrátili z města a úplně profesionálně zapálili oheň, i když jsem jim do toho Brekeke cákal. Rybí potěr mu budili nějakými halekačkami, cpali se buřtama, až se jim za ušima boule dělaly, ale k vodníkovi do vodičky nikdo. Brekeke byl zlostí bez sebe: "Všechny žáby, držte mne, nebo tam na ně vlítnu!"

Někteří se loučili, že už jedou domů. Brekeke nevěšel hlavu, ještě hodně jich u rybníka zůstalo do nedělního rána, šance stále je.
Ale máte rozum? Ani ráno se mu žádnou pannu do vody nepodařilo stáhnout. Brekeke bědoval: "Přísahám na všechny kapří šupiny, že víc už jsem dělat nemohl. Ráno raníčko panny vstaly, prádelko v uzel zavázaly, a místo, aby je cos k rybníku pohánělo a nutilo...na opačnou stranu k nádraží se vydaly. Ach hrníčky, hrníčky, kdy do vás splaším dušičky???"

Bylo nebylo. U rybníka na vrbě seděl Brekeke, šil si botičky do sucha i do vodičky a plakal a plakal a voda v rybníce přibývala a přibývala, a jestli neumřel, pláče tam na té vrbě dosud.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Veselý článeček, vlastně pohádka. Fotky super, znám téměř všechny ičkaře.
Lenka Hudečková
Helčo, krásná pohádka, moc se Ti povedla.... mrzí mě, že jsme se ani nepotkaly :-(, ale s Dimkem jsem si rukou potřásla :-)
Hana Polednová
Helčo, prima pohádka a bezva fotky. Ještě jsme vodníka lákaly v neděli dopoledne s Jířou, ale byl tak naštvaný nebo spíš nas...., že se o nic nepokoušel. A navíc jsme tam měly hlídače Standu a ten by nás určitě nedal.
Lidmila Nejedlá
Holky, proč jste mi neřekly, že je tam vodník? Možná bych měla šanci na seznámení, když už ten německý děda měl babičku!!! Zase jsem to prošvihla.
František Matoušek
Hezkýýý...
Marie Ženatová
Helenko moc děkuji za článek, který jsem přečetla jedním dechem i hezké fotočky - bylo tam moc hezky...
Alena Vávrová
Jó, na nás si nějaký vodník Brekeke jen tak nepřijde. Já jsem děvče křtěné Mácháčem a Dana K. umí zase tak báječně splývat a bylo nás víc, co jsme si s požitkem i v té mělké, ale čisté a prohřáté voděnce zaplavaly. Helenko, jako vždy - dobrá prácička :-)), díky!
Eva Mužíková
Helčo Ty jsi nezmar.... zase mi vystydl oběd při čtení a prohlížení. Alenko, ta barvička Tě prozradila:))
Alena Tollarová
Jíťo, Ála tam je přesně tak, jak tam chtěla být. Jen se podívej ještě jednou :)
Dana Kolářová
Sobotní plavání v rybníce bylo „žůžo“! Vodník se ani neukázal. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.