Ilustrační foto: pinterest.com a pixabay,com
Pivoňky, šeřík, ostrožka. Hitem se stává babiččina zahrádka
2. 6. 2018
Zdálo se, že mají na kahánku. Ostrožka, pivoňka, topolovka, hrachor… Dříve byly v zahradách běžné, pak zmizely. Lidé si pod pojmem zahrada představili anglický trávník a řadu tújí. Jenže klasické staré květiny a keře jsou nyní opět v módě.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Vávrová
5.6.2018 14:48
Na skutečnou babiččinu zahrádku nemohu nikdy zapomenout, zrovna dnes jsem si proto koupila červený karafiátek. Bohužel nevoní, tak jako ty babiččiny "hřebíčkové". Když jsem odjížděla z prázdnin, dávala mi babička kytici, v níž voněla i rezeda. My jsme totiž doma zahrádku neměli.
Alena Tollarová
5.6.2018 13:26
Ještě jsem zapomněla na něžné tlamičky barevných hledíků. Ty se mi postupem času nějak ztratily, tak jsem si je letos koupila v zahradnictví.
Hana Rypáčková
5.6.2018 10:26
Taky mám" zapojenou" zahradu situovanou na jih. A ty mavuně marně sháním dodnes. Nahrazují je různé druhy šalvějí...Zalévám horzenzie a zbylé růže. Rok od roku slunce květiny ničí, zůstávají ty středomořské.
Alena Tollarová
3.6.2018 21:50
Odjakživa jsme na zahradě měli ostrožky, orlíčky, topolovky, popínavé růže, pivoňky, kosatce atd. Táta byl vyučený zahradník. A já jsem nikdy nepřestala ty "obyčejné" kytky a jejich jemné vůně milovat.
Elena Valeriánová
3.6.2018 15:16
Vždy jsem se snažila mít trvalkový záhon vzorně ošetřený, odkvetlé květy ostříhané, ale letos jsem řekla dost. Nechávám to tak trochu nadivoko. A budu shánět další květiny, tak jak o nich píšete. Díky za inspiraci v komentářích.
Eliška Houšková
3.6.2018 14:17
Koupili jsme chatu se zahradou, bohužel na jižním svahu, kde pálí sluníčko od rána do večera. Zjistila jsem,že typické babiččiny letničky a trvalky zde nemají šanci, úpal a i ve stínu vedro, vše zničí. Ale moc mne inspiroval v začátcích v devadesátých letech časopis Naše krásná zahrada, díky jemu jsem se naučila mít ráda kytky, které jsem dříve nemusela, a tak kromě pivoněk, které jsou opravdu vděčné, mám na zahradě v květinových terasách kakosty, knifofie, hřebíčky, máky, šanty a šalvěje jak lékařské, tak hajní, dobromysl, která nádherně kvete, afrikány i měsíčky. Ale protože mi začalo sluníčko ničit i floxy, které mám moc ráda, zjistila jsem, že na fotografiíích zahrad v tom časopise se dost často vyskytují mavuně, ale žádné zahradnictví nevědělo, co to je. Nakonec se mi to povedlo u Starkla v koleci trvalek, a od těch devadesátých let dodneska mi bílé, červené i růžové mavuně zpestřují trvalkové záhony, semení se na možných i nemožných místech, stejně jako orlíčky. Mám zde i jiné květiny a keříky, které zde mají podmínky jako ve Středomoří.A nikonec mne potěšila dcera, která mne požádala abych jí pomohla vybudovat trvalkové záhony kolem jejich nového domu a taky i s inspirací okrasných keřů i stromů, takže i ona má krásnou zahradu, kde to žije a ve které má snad jen jednu túji, kterou tam zanechali z původní staré výsadby. Taky mi říkají, že mám džungli, ale na tom horkén svahu to přece ani jinak nejde.
Hana Práglová
3.6.2018 11:12
Já mám takovou babiččinu zahrádku po babičce a mamince.Občas je potřeba mimo jiné vykácet nějaký strom či zlikvidovat kytky či bylinky,které se nehoráznė množí.Ale jinak nic.Pomnėnky,sedmikrásky,orsej,křivatec,sasanky...vše mi zde roste a hlavně kvete. Jednou mi návštěvník(majitel perfektně udržovaného trávníku ) mé zahrádky prohlásil,že přišel do džungle.Má odpověď byla jasná-nemusíš tu být...Ať džungle,či babiččina zahrádka...já se tu cítim dobře a to je dūležité.
Dana Puchalská
2.6.2018 16:19
Konečně mají lidi rozum. Vždyť u nás v bylo dříve tohle kvítí normální. A taky byl med a i ptáčci v zahradách a bylo tam krásně.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA