Kytičkové povídání

Kytičkové povídání

16. 9. 2012

"Tak holky, na tohle jsem se těšila," prohodila Kamélie japonská ke svým kamarádkám, pokojovkám, když byly společně vyneseny na terasu k letnění. Kamélie jen těžko přežívá léto v místnosti, proto se již rozhlíží po záhonech pod terasou a přeje si, aby byla i s květináčem zapuštěna do země. Blízko růží, jako každoročně, má tam své oblíbené místo. Její krásné květy, které se právě těm od růží podobají se chvějí ve vánku a usmívají se na truhlíky s muškáty, surfiniemi, petuňkami a jinými letničkami, které vždy terasu zdobí a dělají pokojovkám krásnou, barevnou společnost. Na rozdíl však od nich, jsou pokaždé jiné, mladé a v plném květu, s podzimem však nenávratně odcházejí. Teď pokyvují nesměle svými kvítečky na pozdrav, jako by říkaly: "vítáme vás!"

"Tak se tam měj krásně, na tom růžovém paloučku," pronese ke své vzdálené příbuzné Kamélii Azalka japonská, a již hledá na terase nějaké stinné místo, kde jí bude přes léto dobře, i její květy jsou honosné a zdobí jimi celé okolí. "Na podzim se setkáme v pokoji," zašveholí malý Šťavel, který je mimořádný barvou i tvarem listů, které se ve tmě svěšují a na světle zase vztyčí. Drobné růžové kvítky se usmívají a mávají Kamelii na pozdrav.

Pod terasou, kam bude brzy zapuštěna Kamélie, tam blízko růží, tam již má své dobré známé trvalky, jako je dlužicha, rozchodník, šuškarda, juka i hvězdnice. Ty všechny dobře zná, ty se jen schovají přes zimu do země a zjara zase vyrazí nové, mladé rostlinky, které budou zdobit záhonek pod terasou. Léto teprve začíná a kytičky se těší na vzájemnou společnost, která se jim přes naskýtá. Pokojovky, letničky, balkonovky i trvalky svorně zdobí terasu i zahradu pod ní, některé musí do oken, aby svými květy okrášlily dům a vše bylo veselé, barevné a sluničko mělo z nich radost.

Až půjdete okolo,všimněte si okatého aksamitníku či růžové šuškardy nebo růže, právě vykvetlé. Určitě pocítíte ve svém srdci pocit štěstí a pohody.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Na květiny se ráda a téměř zbožně dívám, ale pěstovat je neumím. Ostatně na to nemám ani vhodné bytové podmínky. O to větším překvapením jsou pro mě tilandsie, kterým se nějak záhadně daří na parapetu. Řezané květiny lituji, a pokud je někdy dostanu, v duchu se jim skoro omlouvám, že se nechtěně ocitnou v mé váze, kde předčasně dožijí. Je vidět, Jituš, že Ty jsi květinková máma.
Nina Šachová
Tleskám, pane Jiří.
Jiří Libánský
Jsem rád, že umím alespoň rozeznat růži od tulipánu. Ale ani ve svých nejhorších představách si nedovedu představit svět bez květin.
Jiří Libánský
Jsem rád že umím alespoň rozeznat růži od tulipánu. Ale ani ve svých nejhor
Jarmila Peerová
Takhle krásně to dokáže popsat jen ten,kdo má rád kytičky všeho druhu,s láskou se o ně stará a rozumí jim...a také to umí vše dobře napsat...Věřím Jituško,že sis letos všech květů užila.
Jitka Chodorová
Děkuji Nino,zrovna takhle to já cítím.
Nina Šachová
Kytičkové povídání bylo pohlazení na duši, neboť přesně tak to dělám s kytičkami i já, povídám si s nimi a mám z nich stejnou radost jako Vy. Stvořitel vymyslel nepopsatelnou nádheru vůní a barev na záhonkách a mně neustále fascinuje, jak z pidisemínka může vyrůst taková krása.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...