Mám ráda kuchařské knihy IV.
Foto: archiv autorky

Mám ráda kuchařské knihy IV.

2. 4. 2018

Dobrý den přátelé,

dnes jsem se rozhodla oživit své povídání obrázky, které se vztahují opět k domácím pracem. Konkrétně se jedná o činnost, která nepatří u mnoha žen k oblíbeným - jedná se o žehlení. Pár dobových ilustrací bude jako vždy na konci mého článku. A musíte uznat, že dříve to měly ty hospodyňky o mnoho horší.

A abych nepsala jen o domácích pracích, připojím i nějaký ten recept.

Víte, že tenkrát existovalo více druhů knedlíčků do polévky? 

Uvádím ty, které byly v té době nejoblíbenější. Je jich tolik,že se dnešní žena bude určitě divit.

Houskové, moučné, máslové, chlebové, bramborové, krupičné, jaterní, míchané, rýžové, mozečkové, z hovězího tuku, masové, masové z uzeniny, slaninové, polské, císařské, z rybího masa, z mlíčí.

Co byste řekli receptu na míchané knedlíčky? Jedny husí neb několik kuřecích jatérek,14dkg telecího, 14 dkg vepřového, 1míchané vejce (studené), vše se umele nebo jemně useká, přidá se půl strouhané housky, 1 syrové vejce, trošku květu, soli a trošku mouky. Vše se dobře promíchá a upraví se v polodlouhé nočky, polovice se jich obalí ve vejci a dříve se usmaží v horkém másle, druhá polovice se zaváří přímo do polévky.

A nebo císařské knedlíčky? Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, trochu pepře, nového koření a trochu květu, kloktej to na stole asi 1/2 hodiny,,pak to dej na plotnu do páry, a než dáváš polévku na stůl, vyndávej lžící knedlíčky a dávej do polévky.

A co takhle příklad jídelního lístku dejme tomu na týden? (vybráno z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)

Pondělí: Polévka zeleninová s noky krupičnými.  -Roštěná na divoko neb kotletky na divoko s knedlíkem. -Bramborové kroketky s makovou omáčkou neb jablkový nákyp.

Úterý: Polévka kroupová zapražená. -Vepřové maso na kmíně neb zadělávané vepřové s brukví. -Bramborové pomerančové řezy.

Středa: Polévka žampionová neb lanýžová s makarony. -Vepřová kýta po hambursku s knedlíkem. -Jemný koláč ze sádla s krémem z burských oříšků.

Čtvrtek: Polévka kmínová. -Roštěnka na česneku s bramborem. -Meruňkové řezy.

Pátek: Polévka rybí tmavá s knedlíčky z rybího masa. -Kapr neb štika na paprice s knedlíkem.  -Dort Helenčin

Sobota: Polévka kroupová. -Vepřový guláš s bramborovým knedlíkem, -Kaštanové řezy.

Neděle: Polévka hovězí hnědá s hráškovým pudingem. -Paštičky nebo brukve, plněné mozečkem. -Krocan pečený s dušenou rýží nebo bramborem. -Citronové soufflé..

Jak vidíme, vepřové maso bylo u paní Kejřové velice oblíbené, asi jako dnes.

Neodolala jsem a přidám recept na Helenčin dort. 

Utřeme 8 dkg másla,dva žloutky,15 dkg tlučeného cukru, pak přidáváme vždy po lžíci mouky a lžíci mléka, až spotřebovaly jsme čtvrt litru mléka a čtvrt kg mouky a docílily řidšího těsta. Pak zamícháme k tomu jeden pečivový prášek dra Oetkera a ze dvou až tří bílků tuhý sníh.

Těsto rozdělíme na dva díly: do prvního dáme 1-2 lžíce kakaa, špetku tlučené skořice a řebíčku, do druhého pak půl sáčku vanilkového cukru. Těsto ve dvou stejných, máslem vymazaných, moukou vysypaných dortových formách pečeme zvolna 20-30 minut. Upečené placky potřeme marmeládou, složíme je k sobě v dort, který taktéž celý marmeládou potřeme a hoblovanými mandlemi neb strouhanými ořechy poházíme.

Můžeme nalíti též do vyšší dortové formy nejdříve těsto bílé, na ně pak tmav, těsta se spojí a obdržíme upečený dort šekový,který je dosti pěkného vzhledu.

Jest to levný dort,vhodný pro dítky. Též můžeme dort políti malinovou polevou. Nedalo mi a připojím ještě krásné barevné ilustrace. Moc se mi líbily, a tak doufám, že se budou líbit i čtenářům.

 

A komu by se hodila domácí udírna na kamna? Obrázek najde tady také.

A kdo má dost trpělivosti, může vyzkoušet i ten Helenčin dort .

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Žehlení mi nikdy moc nešlo, zvláště ne u kalhot - jak trefit puky přes mokrý hadr jsem se ani za dlouhá léta nenaučil. Z obrázků mne nejvíce zaujalo víceúčelové žehlící prkno s mnohostranným využitím.
Dana Tomanová
Dani, moc "chutně" jsi to napsala. Ty obrázky jsou moc pěkné, hlavně ta úvodní kamna se mi moc líbí - výstavní kousek. Ten jídelníček by pro dietáře nebyl, paní Kejřová měla ráda masíčko :-)
Hana Polednová
Dano, některá jídla by ráda okoštovala, protože podle názvu si nedovedu představit, jak mohou chutnat. Hezky si nám to opět naservírovala.
Alena Tollarová
Ten jídelníček se mi líbí. Akorát toho kapra na parice s knedlíkem bych asi nedala.
Zuzana Pivcová
Já jsem polévkový typ, takže se mi líbí už samotné názvy a různé zavářky. A hezky se kouká i na ty staré ilustrace.
Naděžda Špásová
No polévku s hráškovým pudinkem bych asi nepozřela, ale jinak bych si asi vybrala. :-)
Věra Ježková
Dano, opět moc hezké. Na stole jsem ještě nekloktala. Fotky jsou půvabné. :-)
ivana kosťunová
A opět další retro-kuchařsko-hospodyňský výlet. Obdivuji kamna - kde je schovávají ? A zaujalo mě také žehlící prkno v kombinaci se schůdky. Vzpomínáte si na scénku vlasty Buriana z filmu Kapitán Korkorán ? (myslím, že to byl z toho filmu) Tam se nádherně potýkal právě s takovým podobným žehlícím prknem. :)) Z receptů mě zaujalo právě množství různých typů knedlíčků do polévky. A už se těším na další pokračování-retro- to je moje hobby. :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...