Jak oslovovat starší dámu?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak oslovovat starší dámu?

3. 4. 2018

Stáří, potvora jedna odporná, se po vás plazí, zatíná své dlouhé drápy, kterými vyrývá hluboké vrásky po celém vašem těle, vytrhává vlasy, láme křehké kosti a podlomuje vaše sebevědomí.

Jo, to je stáří, na které si zvykáte a které je neodvratné. Když jste ale mladá, kvetoucí žena kolem čtyřicítky a stáří už vás chce začít lámat, to v pořádku není. Postihne vás totiž to, že vás vaše děti udělají babičkou. Jo, trochu máte radost, ale trochu vás štve, že to oslovení přišlo tak brzy. Ne, že byste byla tak ješitná, že byste vlastním vnoučatům zakazovala nazývat vás babičkou, ale urážlivé je, že se i pro vlastní děti místo maminky stanete babičkou. Jejich babičkou přece nejste.

Když vás poprvé osloví babi i vaše snacha, pro kterou babičkou opravdu být nechcete, tak se naježíte. Zajímavé ale je, že její matka pro ni maminkou zůstane pořád a její babičkou se nestane.

Když si začínáte zvykat, po příchodu dalších vnoučat, že se stáří opravdu hlásit nepřestane a že babičkou jste už pro všechny kolem, něco se stane.

Při odchodu z obchodu, kde jste byla nakoupit, se ozve hlas: "Mladá paní, něco jste si tu zapomněla." Neotáčíte se. Mladá paní už dávno nejste, a tak se vás to nemůže týkat. Týká! Přiběhne mladý prodavač a podává vám zapomenuté, koupené zboží. Mladá paní by ho tam přece nenechala, protože jí to ještě lépe myslí. Stará ano, s jejím reagováním je to horší. Když na vás někdo volá, mladá paní, lidi si vás prohlížejí a žasnou, když žádnou mladou paní nevidí. Prodavač se chce snad zavděčit, nebo udělat galantní gesto, ale pro starou paní se to nehodí. Stačilo by jenom říci "paní".

No, a tak teď nevím, jak nám stařenkám máte vlastně říkat!

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Nejlepší by bylo: " Helejte, vy, osobo!" Soudružko mi tedy opravdu nikdo neřekl. V tom jsem se vymykala. Pobavilo. :-)
Soňa Prachfeldová
Ještě, že máme naše vnoučky, těm nevadí, že stárneme, ani je nenapadne nám to dávat najevo. Ještě, že nám mládež neříká - ty vole . Kolikrát řeknu v obchodě - jééé děkuji za tu mladou paní ... paní je dostačující bez přídavného jména, ale přece nebudu dělat přednášku dotyčným ...
Blanka Macháčková
Jsem hlavně ráda, že už mi nikdo neříká soudružko. To mi bylo opravdu hodně nepříjemné. U ostatních oslovení mi záleží hlavně na intonaci. Od pana Zindulky bych brala i tu paninku.
Elena Valeriánová
Pokud mě někdo osloví "mladá paní" tak mu s úsměvem doporučím návštěvu očního lékaře neboť je evidentní, že špatně vidí.
František Pašingr
Víte jak dlouho oslovujeme zákaznici mladá paní? Dokud slyší.
Věra Halátová
Cizí lidé mne oslovují "paní". Kdo mne zná, oslovuje mne příjmením s občanským titulem paní. Paní, nikoliv "pani". Moje děti mne oslovují mami, jak jinak a vnuk mi říká: babičko. Neříká babí ani babi, ale babičko. K tomu ho nikdo nenutil, prostě to tak říká oběma babičkám. Když si přivede ke mně spolužáka, kamaráda, tak ten mi také říká babičko. Jak jinak by mi měl říkat? Autorka toho článku se stydí za to, že je babička? Mně můj věk rozhodně nepodlomuje sebebědomí. A ona neví, jak jí, jako "stařence" mají ostatní říkat? Ta úvaha je hloupá. A v té poslední větě za "nám" patří čárka a za "stařenkám" také. Stařenko, co kdybyste se zabývala něčím jiným, než tím, že nějaký pošetilý prodavač vám řekl "mladá paní", tedy jestli je to vůbec pravda.
Věra Ježková
Nad mladou paní se usměju, madam mě pobaví, paninka je pro mě oslovení hrozné, nejlepší je paní. Babinka s krátkým a se mi líbí. Babička nejsem a nebudu. Hezký článek.
Hana Rypáčková
Být babičkou mě baví.
Vladislava Dejmková
Já jsem ráda, že jsem babička. Mám kamarádku, která je už prababička a je to kočka. Ovšem babička jsem jen pro svá vnoučata. Snacha mi říká jménem, syn mami. Oslovení mladá paní nemám ráda, stačí paní.
Naděžda Špásová
Hanko, tak tohle mě opravdu nechává chladnou. Pokud mi někdo neřekne opravdu nějak hanlivě, tak je mi to jedno. Ale máš to moc hezky napsané. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.