Mezi největší lákadla, která ze stolů „Jiříků“ zmizí nejdříve, jsou nivové trubičky. Když před lety obdržel herec Josef Abrhám čestné občanství ve svých rodných Kunovicích, nechyběl raut a na něm samozřejmě trubičky s nivou. Na doporučení místních si nabídl a už volal svou manželku – „Popelku“ Libušku Šafránkovou, aby také ochutnala. Oba pak nešetřili slovy obdivu a nadšení. „Jiříci“ se právem dmuli pýchou.
Trubičky se šlehanou nivou jsou dobrým tipem na vynikající pohoštění pro velikonoční koledníky. Je to dobrota, která nás rozhodně finančně nezruinuje. Máme-li v sobě dostatek trpělivosti a šikovné ruce, můžeme si trubičky vyrobit i sami. Klidně použijeme kvalitní kupované listové těsto. Sýr bývá dostatečně slaný a chuťově výrazný, tak další úpravy nejsou nutné. Touto pěnou s pomocí zdobícího sáčku s nástavcem plníme z obou stran trubičky. Pozor, aby střed nezůstal prázdný, to by nám koledníci dali! A máme hotovo a můžeme servírovat na stůl. Dlouho se tam ti drobečci neohřejí.
Suroviny a postup práce
1 balení listového těsta, vejce, sezamové semínko, tuk – olej příp. sádlo, 100 g nivy či jiného „modrého sýra“, 100 g másla, smetana
Listové těsto si rozválíme na asi deset centimetrů široké pásy na sílu stébla. Rádýlkem z nich nakrájíme dvoucentimetrové pásky, které navíjíme na malé, tukem lehce potřené kovové trubičky, které lze koupit v prodejnách s domácími potřebami. Tento polotovar potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Zprudka upečeme v rozpálené troubě na 250 st. C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a opatrně stáhneme korpus z kovové trubičky. Připravíme si náplň z nivy. Modrý sýr rozdrobíme nebo nastrouháme nahrubo na struhadle, smícháme s máslem a dle chuti trošku zjemníme neslazenou smetanou a dobře našleháme, až máme krásně nadýchanou náplň. Po vychladnutí trubiček je můžeme začít plnit sáčkem se zdobícím nástavcem.
Podáváme s pivem, nebo ještě líp s červeným vínem, třeba s výtečným Svatovavřineckým z hradišťských vinohradů. Porozumí si i s vínem z jižní Moravy, z Mělníka, zkrátka s tím, které máme nejraději.
Alena Kučerová pro portál i60