Poezie venkova
Foto: archiv autorky

Poezie venkova

29. 3. 2018

Pojďte se se mnou na chvíli podívat na venkov druhé poloviny 19. a začátku 20. století. Na takový, jak ho představovala výstava Venkov v Národopisném muzeu. Článek jsem nazvala Poezie venkova. Uvědomuji si ale, že poezie to byla pouze pro návštěvníky, jimž se nejspíš vybavovaly nostalgické vzpomínky – pro lidi, kteří na venkově žili, to byla zajisté mnohem víc dřina než poezie.

Na malém prostoru spousta krásy a pohody. Na víc než hodinu jsem zcela zapomněla na svět venku. Nerušili mě ani caparti ze školky, kteří se přišli na výstavu podívat se svými učitelkami a pro něž mělo muzeum připraven zvláštní program. Výstava byla interaktivní (nemám to slovo ráda) – každý si mohl na vystavené předměty sáhnout a s některými i manipulovat – např. zatočit klikou máselnice, podojit krávu aj. Zajímavé byly i dobové fotografie a informativní texty na plakátech; část byla vždy určena pro děti. Prostor naplňovaly zvuky venkova – chrochtání prasete, kvokání slepic, štěbetání ptáků, hrčení zemědělských strojů …. Tak schválně – co z toho si pamatujete?

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Vyrostla jsem na vesnici, ale velkou část těch věcí neznám. Slepice jsme ale měli a ty zase měly čmelíky. Měli jsme včely a medomet. Brány jsem tahala po zahradě a taky válec. I rýč jsem brala jako dítě do ruky, protože živitel rodiny tu najednou nebyl a máma na všechno nestačila. I šoufek jsme měli.
Jitka Hašková
Moc hezky napsané, I když jsem z města, tak valše moje máma prala dlouho, ještě 50. letech, než jsme se přestěhovali do domu se společnou prádelnou.
Hana Rypáčková
Já to zažila u jedné babičky a pratety, hezké prázdniny na vesnici. Moc ráda beru vnoučata na takové výstavy, někdy znají něco z pohádek. Půjčovali jsme si o prázdninách staré chalupy a je jich čím dál méně. Tu pastičku znám- tam vleze , ale ty dráty ji pak nepustí zpět. Lítá tam jak pominutá. Dojit umím, ale není to tak lehké,.
Věra Ježková
Děkuji vám za, až na jednu výjimku, hezké reakce. Mám radost, že jsem vás potěšila. Ivano, tu past jsem nestudovala, ale taky mě zaujala. Paní Halátová, vašemu rozhořčení nerozumím a nemíním se obhajovat. Na vesnici jsem nevyrostla, nemohla jsem tam tedy zůstat. Pásla jsem ale kozu, o prázdninách pracovala na poli. Na zabíjačku jsem byla pozvána jednou a nesnědla jsem z ní nic. Užitečnost práce zemědělců nezpochybňuji. Pamatuji např. kosu, valchu, trakař, chomout, opratě, úl, putnu, holubník, svaté obrázky. K vesnici nostalgický vztah mám a je mi jedno, že se vám to nelíbí.
Hana Polednová
Věrko, znám pár věcí od babičky. Hezky jsi nám tuto dobu přiblížíla fotkami a poučnými popisky.
Marie Doušová
Já si pamatuji , že jsme měli doma valchu na které se pralo a na půdě paličky na paličkování krajek a starou máselnici. Ukázky z výstavy jsou moc pěkné. Dík.
Eliška Murasová
Věrko, vzpomněla jsem si na mnoho věci u mé babičky.Např.fukar, kterému jsme ale říkali burdák a vybavila si, jak jsme jako děti pomáhali při žních. Na valše prala ještě i moje maminka. Moc pěkně jsi to nafotila, dík za vyvolání hezkých vzpomínek.
Lidmila Nejedlá
Věrko, vyrostla jsem na vesnici, tak to všechno znám, hlavně u babičky. Mám venkov ráda i vesnické lidi. Jsou citliví a hodně spjati s přírodou. Krásně jsi výstavu nafotila.
Věra Halátová
Ta otázka: Co z toho si pamatuje? Z druhé poloviny 19. století si nemohu pamatovat vůbec ničeho, ani moje rodiče si něco takového nemohou pamatovat. Z první poloviny 20. století? Bylo mi, nevím kolik, kdy si dítě pamatuje něco zvláštního, ale dívala jsem se, jak u babičky na Jižní Moravě - v Horních Bojanovicích - mlátili obilí na mlatě, tehdy jsem nevěděla čím to mlátili, ale byly to cepy. V té době tam, v té vesnici ještě měli studnu, s rumpálem a nějakou nádobu, kterou spouštěli dolů do studny, a vytěženou vodu si přelévali do kbelíků. U druhé babičky, která bydlela u Veselí nad Moravou, tam měli u domků pumpy. Některá voda byla dobrá, některá nebyla dobrá a ta se převařovala. U této babičky jsem byla ráda, ale to proto, že to byla laskavá žena, která mne měla ráda. Chrochtání prasete mne nenaplňovalo ani nenaplňuje nadšením, slepice, no to mi také nic neříkalo, až na to, že jsem se jednou schovala do kurníku a chytila jsem od těch slípek jakési "muňky". Máselnici ani jedna ani druhá babička neměly, a protože byly chudé, neměly ani krávu. Když mi bylo asi 13, tak jsem chodila pomáhat do kravína kamarádce, která v patnácti ukončila ZŠ a šla pracovat do JZD. No, také mne to nenadchlo. Když jsem viděla, jak babička sekerou odsekává živé slepici hlavu, pak ta slepice bez hlavy ještě chvíli skáče po dvoře, no tak na mne šly mdloby, neobědvala jsem ani polévky z té "živé slepice" ani nic dalšího. Zabíjačka prasete: totéž. Nesnědla jsem ani kousek ze zvířete, které ráno bylo živé a pak viselo mrtvé na háku. A vůbec, když vás to tak naplňuje vzpomínkami, jak vy říkáte, nostalgickými, ptám se: dojila jste někdy krávu nebo kozu? Chodila jste pást husy, sbírala klásky. Nostalgie, původně chorobná touha po domově, váš domov byl na vesnici? Tak proč jste tam nezůstala? Práce zemědělců pro nás, kteří nic takového neumíme, je záslužná, protože bychom umřeli hlady, ať už jíme maso nebo jsme býložravci. Ta výstava asi měla za úkol přiblížit dětem, jak se vyrábí potrava. Ty děti, které vyrostly v paneláku, ty to neví. Pro ně jablko nebo brambora něco, co se dá koupit v supermarketu.
Margita Melegova
Poezie venkova..., zila jsem do sesti let u tety na vesnici a vzpominky - teta sedrena, ale s dobrym srdcem, pro toho co vyrostl v meste to muze vypadat kouzelne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.