Tušili jste to?
ilustrační foto: pixabay.com

Tušili jste to?

13. 3. 2018

Milí íčkaři, nedávno jsem dočetla zajímavý článek. Spíše pojednání o mozku a těle. A dozvěděla jsem se tam docela zajímavou informaci.

Je totiž možné, že někteří mají v mozku neurony, které vědci nazývají "superagery". Tak neurologové označují starší lidi od osmdesáti let výše. To jsou, stručně řečeno, lidé se starým tělem, avšak s mladým mozkem.

Jedná se většinou o extroverty, které poznáme podle vrozeného optimismu, odolnosti proti nepřízni osudu a podle aktivnějšího životního stylu. Hodně čtou,  často cestují a udržují si hlavně pozitivní sociální vztahy. Ale, co je nejvíc zaujalo, je zdravotní profil těchto lidí - rozhodně se nebojí a nezříkají skleničky alkoholu a dokonce 71% z nich i kouří.  Mají prý jednu společnou věc. V přední cingulární kůře mozku se nachází  vyšší hustota těchto neronů mládí. Je to místo, kde je podle neurologů centrum vzpomínek a všeho, co souvisí s pamětí.

Tito jedinci tvoří zhruba 5% populace.Ale vědci netuší, proč.

Takže věčně mladí osmdesátníci jich mají více než běžní šedesátníci.

K napsání článku mně přimělo to,že manželův děda tu žil do svých 95 let . Byl čilý a myslelo mu to. A to celý život cestoval, pokuřoval a víno a domácí slivovičku si rád dopřál.

 

 

věda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Dani, musím se polepšit, dám si večer vínko :-)
Věra Ježková
Zajímavé, díky za rozšíření obzorů. Jednoho takového znám. Je extrovert a stále pracuje (učí na VŠ). Ovšem pije minimálně a nekouří.
ivana kosťunová
Můj dědeček určitě ty superagery měl, a já doufám, že je to dědičné. Zajímavý článek
Jana Šenbergerová
Zajímavý článek. Mám pro to svoje celkem jednoduché vysvětlení. Záleží na tom, jaký "úkol" sem jdeme splnit. Podle toho nám při narození zapálí svíčku. Někdy dlouhou, jindy kratší. Hoří-li dlouhá jasným plamenem, žijeme dlouho s jasnou myslí, začne-li čmoudit, mysl se nám zakalí, někomu dřív, jinému později. Podobné je to s krátkou. Dohoří-li, čeká nás Requiem. Takže se zdravou výživou, alkoholem, cigaretami a možná ani s geny to moc nesouvisí. :-)))
Libor Farský
Dík a ""na zdraví", Danko!
Hana Rypáčková
Zajímavé. No, to pokuřování už nedám... :-)
Lidmila Nejedlá
Danko, dobře, že jsi nám to napsala. Jdu zapracovat na superargerech, dám si sklenici vína.
Hana Polednová
Zajímavé čtení. Dělám všechno proto, aby mozek pracoval co nejlépe, ale nevím, nevím, jestli zvládnu ten fyzicky stav takhle udržovat. V mé rodině byla dlouhověkost, babička byla svěží do posledních let. Maminka však paměť ztrácela a nebylo to šťastné období pro nikoho. Jestli mě ta dlouhověkost nepřeskočí, jsem zvědavá, jak dopadnu já.
Marie Doušová
Zajímavý článek, ale myslím si , že jak člověk skončí svůj život, asi moc neovlivní. Záleží na mnoha faktorech. Rodová indispozice ,styl života a osud. Nechme se překvapit co nás čeká a nemine.
Zuzana Pivcová
Podle zkušeností ve svém okolí mám pocit, že je to většinou napůl, buď člověk dožívá a fyzicky trpí s jasnou myslí, nebo je v celkem dobrém fyzickém stavu, ale už pomalu neví, kdo je. Vybrat si stejně nemůžu, takže počkám, jak to tu zvládnu. Těch 5 procent asi nebudu. :-D Ale je to zajímavé, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...