Mám ráda kuchařské knihy
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy

12. 3. 2018
  • Už dlouho sbírám kuchařské knihy. V mládí jsem byla schopná maximálně uvařit kávu, čaj a grog. A můj vrchol byla míchaná vajíčka. A z každé kusu masa vznikla prapodivná věc, které jsem se snažila dát název vzniklý guláš. Ale neprošlo mi to. Proto, když mi bylo asi 24 let, dostala jsem svoji první kuchařku. Napsal ji Vilém Vrabec - nestor české kuchyně. Ale stejně se mi nedařilo uvařit tak, jak to bylo na fotografiích. Řekla jsem si, škoda, pokoušela jsem to dál. Až pak mi můj manžel (profík) prozradil, že ta jídla se fotí převážně buď jako polotovary a přímo ze syrových ingrediencí. A to bylo zklamání, ale budiž.
  • Mám tedy doma v knihovně za tu řadu let skutečné unikáty. Protože jsem je dokupovala i v antikvariátech. A nebo mi je dávali i známí. Ovšem při čtení těchto knih se musím chtě nechtě pousmát. A přemýšlím nad tím, jak to asi ty kuchařinky dřív vlastně stíhaly. A potom ty obrázky - nejhezčí jsou ty černobílé. To si ženy v dnešní uspěchané době vlastně čtou jako krásnou literaturu. Myslím si, že podle těchto receptů už asi žádná nevaří. Ačkoli?
  • A to nepíši o kuchařkách od r.1970 do dnešní doby. To by byl můj  článek neúnosně dlouhý a nudil by všechny. Bylo by to jako nošení dříví do lesa. Mám jich dost a některé jsou skutečně vynikající.
  • Obzvlášť ráda čtu ve starých kuchařkách rady o vedení domácnosti a ta doporučení od nadšených hospodyněk a jejich mužů. To je prostě balada.A ten sloh!
  • Čeština má strašně moc krásné výrazy pro jednu a tu samou věc a i v kuchařině je to paráda.
  • Namátkou připojuji tituly těch,co mám skutečně ráda. Některé jsou už celé opotřebované, ale to mi vůbec nevadí, naopak mě to těší. U těch nejstarších se pokusím opsat to, co je vždy pod titulem onoho díla. A budu dodržovat sloh té doby. Ale je to náročné.

Gabriela Triwaldová, roz. Ujkova: Praktická kuchařka pro každou domácnost (útlá knížečka), 336 receptů na upravení osvědčených, silných a laciných pokrmů masitých i postních, mimo užitečná a podrobná provedení vedení kuchyně nejenom způsobu jemnějšího, nýbrž i také obyčejné domácí kuchyně a zároveň s poučením, jak lze v cukru a v octu zavařovati. (ale je bez obrázků). R.v.1896

Rukověť výroby rosolek a různých líhovin.:  araku, cognaku, grogu, punče, rumu, octů, limonad, essencí, jakož velejemných likérů. Sestavil na základě různých pramenů  ing.chem. Fr. Kundrát,  r.v.1901.(též bez obrázků)

Kuchařská kniha - sbírka vyzkoušených jídelních předpisů M. D. Rettigová  (klasika nad klasiky) s ilustracemi i fotografiemi. R.v.1914

Úsporná kuchařka  - Zlatá kniha malé domácnosti. Anuše Kejřová, Hradec Králové. Z vlastních zkušeností napsala A. K., majitelka koncessované kuchařské školy a odborná učitelka v Hradci Králové - Pouchov, věnováno dceři Jiřičce a psáno 23.12.1905 (bohatá na fotografie)

Praktická hospodyňka - souhrn nauk, pokynů a předpisů ke správnému a úspornému vedení domácnosti a návod, jak si může hospodyňka svou namáhavou a zpravidla neutěšenou práci neobyčejně ulehčit. Řídí Olga Stránská. Je to první československá kniha u nás.R. v.1918

Dobromila Magdalena Rettigová, ale její výtisk z vydavatelství Odeon v r.1986, je doplněna i ukázkami z její činnosti spisovatelské. A taky se to dát číst jako politická kniha. 

P.S. Možná, že bude ještě pokračování. Je to skutečně rozsáhlé téma.

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Pokračování bude. Dám se do toho o víkendu. Ale dám tam spíš ,,kuriozity, než recepty. Dřív se k tomu zřejmě nedostanu.
Dana Tomanová
Dani, super inspirace, bude pokračování??? :-)
Alena Vávrová
Do života jsem šla s Kuchařkou naší vesnice. Mám ji dodnes a měla jsem i spoustu dalších, které jsem rozdala, a také několik sešitů s nalepenými výstřižky receptů z různých zdrojů, nebo i ručně opsanými. Domnívám se, že v současnosti již žádnou kuchařku nepotřebuji. Všechno najdu na netu.
Hana Polednová
Článek se mi lbí, protože i já mám sbírku kuchařek dodnes. Nové již nekupuji, ve starých si často zalistuji, pročítám a vzpomínám, jak jsem podle nich začínala vařit.
Jarmila Fialová
Sbírala jsem kuchařky,když nebyly k sehnání - to byl adrenalin.Teď,když je jich všude plno,už to není ono,jsou předražené a mladí by je už asi po mně nechtěli,protože si všechno najdou na internetu(i já už je mám jen vystavené)
Jitka Caklová
Když mi bylo 20, tak jsem si koupila Velkou kuchařku od Viléma Vrabce. S touto knihou a sešitem, který si maminka (1920) psala ve škole v hodinách povinného vaření, jsem si vystačila celý život. Ani nevím kdy a od koho se u nás objevila 600ti stránková Kniha kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové, z doby narození mojí maminky. Osobně raději vařím a peču v praxi než teoreticky.
Lidmila Nejedlá
Tedy Danko?! ta husa na pekáči! Líbily se mi recepty M. D. Rettigové: Vysmol si /sobě/ menší soudek vlij do něj lák...Nebo: Ulov pět kvíčal...věnovala jsem ji, už nevím ani komu.
Naděžda Špásová
Dano, kuchařek mám opravdu hodně, plus kvanta posbíraných receptů, které by vydaly minimálně na další dvě. A můžu ti říct, že i dneska se do nich neváhám podívat, když něco zapomenu. :-)
František Pašingr
To Pivcová. Nechtěl jsem se hádat, kdo vaří lépe, ale inspirovat, že ta umělecká díla je dobře zapisovat, aby byla inspirace pro jiná umělecká díla. Sandtnerku jsem zdědil po otci a Rettigovou si sehnal sám. Jenže již mi není 20, abych mohl sníst cokoliv dobrého. Musí to být dietní, ale chutné.
Blanka Bílá
Knihy i kuchařské miluji, pročítám recepty i jinde, ale podle tištěných receptů vařím málo, spíš jen co se týká cukroví atd.Je to vždy podle nálady, chutí, surovin, co jsou k mání a nikdy není přesné množství.Když třeba dělám bramboráky, vemu brambor podle toho, pro kolik osob by to mělo být a pak jen přiměřeně...Nejdu do řeznictví pro čtvt kila jater, jak to dělají někteří, kousek čehokoliv navíc se neztratí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.