Masopust u "sousedů"
Foto: autorka

Masopust u "sousedů"

11. 2. 2018

Možná se zrovna ptáte, jak je ten nadpis myšlený? U sousedů přece žádný masopust nebyl. A máte pravdu, v naší obci se masopust také ještě nezavedl. U vás také ne?
K naší i vaší škodě. Neboť hezkých a veselých chvil v našich životech stále nějak ubývá. Nehledě na to, že tradice by se měly dodržovat.
A teď už se dostávám k tomu masopustu u sousedů. V sobotu 10. února letošního roku se ve Zlatých Horách, které leží jen pouhých 12 km od naší obce – takže vlastně sousedé, konal již druhý ročník masopustního průvodu.
Na webových stránkách napsal Klub přátel Zlatých Hor, pořadatel masopustu:
Podpořte naše tradice, abychom nemuseli žehrat na příliv cizího. Udržování tradic je nejlepší obranou před ztrátou vlastní identity.
A v duchu těchto dvou prostých vět jsem mohla být součástí veselého, nebojím se říci, přímo bujarého masopustního průvodu, kde nechybí statný medvěd, sličná Sněhurka (trpaslící mají volno - je sobota) no sličná, jak se to vezme, pak jsou tu nějaké ty čarodějnice, víly, několik tajuplných mnichů a další bytosti z pohádkového světa. Hlavně však nechybí dobrá nálada, která se nese celou ulicí, zastaví se u příbytků a vstoupí do lidských srdcí. Ulicí se nese hlahol, zpěv a živá hudba. Spolek Kahancových tanců nepotřebuje playback ba ani elektřinu, protože zpívají od srdce a z plných plic. Vyhrává heligonka, ozembuch a basa tvrdí muziku. Statně jim sekunduje i již zmíněná sličná Sněhurka, panečku to je hlas! K pochodu se nejlépe hodí Jesenický dupák, již po několikáté se začíná zpěvem „Masopust není půst, my sme čtveráci...“ A už je vítají na první, druhé, třetí ... zastávce. Panimámy zvou masopustníky dál, hostí je koláči, najdou se i řízečky, klobásy, obložené chlebíčky, jednohubky. Ani pán domu nezahálí, častuje masopustníky většinou dobře odleženou slivovičkou, která ve skleničkách pěkně řetízkuje. Panímáma či zdejší děvče má právo si skočit s mědvědem, což má blahodárné účinky na celé pokolení. Za odměnu je slyšet písnička: „Došli sme k vám na zápraží aji mladí, aji staří. Esli nám nedáte pěstí, vinšujem vám samé štěstí. Vinšujem pánu i paní štědré boží požehnání. Vinšujem tomuto domu štěstí, zdraví, lásku k tomu.“ A pokračuje se s poděkováním a další písničkou směrem k nádraží. Tam už čeká červený víkendový motoráček, který protentokrát bude uhánět zlatohorskou krajinou plně obsazený. Masopustní průvod pokračuje přes Ondřejovice do Dolního Údolí, obě tyto obce jsou totiž součástí Zlatých Hor. V tom je zřejmě zlatohorský masopust poněkud jiný než v ostatních obcích. I když průvod není až tak početný, čítá jen několik desítek veselých účastníků, určitě drží několik rekordů. Kde jinde mohou říci, že se masopustníci přepravují vlakem? A pokračují přes dvě vesnice? Před nádražím nastala „hodina pravdy“ a ti odolnější nastoupili do vyjímečně přeplněného vagónu s bujarým zpěvem masopustních popěvků. Celá trasa měří bezmála osm kilometrů a z toho se necelé tři kilometry masopustníci přepravují vlakem.

Masopustníci vystupují, aby se vydali dál vlastním pohonem, loučím se s nimi. A doufám, že za rok na shledanou.

Připravila jsem pro vás, jak jinak - nedám si pokoje - veselou fotoreportáž.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Leni, moc hezké. Maj Ves
Hana Polednová
Eleno, moc hezké fotky. Přesně z nich čiší nádherná atmosféra a skvělá zábava. A hezkým článkem si nám to přiblížila, kdo nemá příležitost se zúčastnit.
Jaroslava Handlová
Elenko, z fotek přímo čiší radost. Já jsem se včera také zúčastnila masopustního veselí. V našem městě už mají masopustní průvody tradici - letos se konal již patnáctý. Začínají se řadit vždy u klubu, přímo pod našimi okny. Pak jde maskovaný průvod s doprovodem kapely na náměstí, kde pokračuje veselý, zábavný program. Tradice mám ráda, líbí se mi to. Když nejsem na nějakém výletě, tak se pravidelně zúčastňuji.
Anna Čípová
Elenko, vtipná reportáž a ta radost lidí je nakažlivá. V rodném městečku se konaly ostatky se spoustou masek a dokonce byly i alegorické vozy. V Rožnově byl masopust už 3. února ve skanzenu. Nebyla jsem tam, měli jsme rodinnou sešlost.
Lenka Hudečková
Elenko, krásná akce, fotky super. My jsme se jednou vyskytli na Masopustu v Úterý, to je tam, kde má Jarmila J. chalupu...taky se nám to líbilo. :-)
Miluše Hasenohrlová
Elen,pěkná reportáž a krásné fotky.Škoda, že jsem nikdy na žádném masopustu nebyla.
Ilona Erika Kolář
Já poprvé letos viděla masopustní průvod ve Strunkovicích, když jsme si to štrádili na Šumavu. Všem jsem mávala.
Dagmar Bartušková
Eleno, krásné fotky, muselo být hódně veselo. Masopusni veselí vyhledávám i v Praze, vždycky mě vtáhne do reje.
Zdenka Jírová
Ještě nikdy jsem nebyla účastnicí masopustního průvodu ani ho na živo neviděla. To je osud "městských" lidí. Ráda se ale podívám třeba v televizi, jak se lidé baví.
Helenka Vambleki
Sqělá reportáž a být přímo u toho, to je teprve to pravé ořechové!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...