Hrátky s češtinou: Ach, to stupňování
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou: Ach, to stupňování

26. 1. 2018

Kdysi dávno, kdy ještě neexistovaly Hrátky s češtinou, jsme si s kamarádkou zapisovaly jeden druh prohřešků proti naší mateřštině, které jsme slyšely v rozhlase a v televizi. Svoji sbírku jsme pak poslaly panu Rudolfu Křesťanovi, jehož fejetony rozhlas často vysílal. Pan Křesťan nám vlídně odpověděl a poslal nám každé knížečku kreslených vtipů Humor z dvaatřicáté stránky Mladého světa. Náš tehdejší soupis vám teď předkládám – i s úryvkem z průvodního dopisu.

„Domníváme se, že máme něco, co by Vás mohlo zajímat. Takovou malou sbírku, výběr z hromadných sdělovacích prostředků. Poklady našeho jazyka. A chtěly bychom Vám ji zcela nezištně nabídnout /v přesvědčení, že do lepší hlavy ji nemůžeme svěřit/. Myslíme si, že by se dala použít. V boji za čistotu naší mateřštiny. Bojuje se dnes za cokoli a proti čemukoli, tak proč ne za něco tak důmyslného a krásného, jako je jazyk. Řeč. … Těch bolavých míst by se našlo jistě více. My jsme si vybraly ta, která Vám posíláme. Zde jsou:

Jednotnější, původnější, různorodější, souhrnněji, nejkrajnější, nejpřednější, nejhlavnější, nejzákladnější, nejdokonalejší, nejúplnější, nejposlednější, nejjednotnější, nejúhlavnější, nejryzejší, nejsoučasnější, nejvyloženější, nejpravější, nejvnitřnější, nejranější, nejvšestrannější, nejstěžejnější, nejsmrtelnější, nejcelistvější, nejstejnorodější, /nej/masovější, nejvšestranněji, nejúzkoprofilovější, nejneutrálnější, relativnější, heterogennějští, syntetičtější, nejorganičtěji, generálnější, nejkompaktnější, nejmínusovější, nejuniverzálnější, nejoptimálnější, nejideálnější, nejkomplexnější, nejdialektičtější, nejprioritnější, /nej/pozitivnější, absolutnější, pesimálnější.

Možná, že nemáme ve všech případech pravdu. Možná, že krajní opravdu nemusí být ten, který stojí /leží, sedí, nachází se …/ na kraji. Možná, že na samém kraji je skutečně ten nejkrajnější. Jak se pak ale pozná krajní od prostředního? Nebo je v takovém případě krajní synonymem prostředního? Protože ten úplně uprostřed je přece nejprostřednější?“       

13. 10. 1989  

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Jo a já si koupím v Kauflandu marmeládu nejovocatější.
Věra Ježková
Děkuji za pochvalu. Libore, neznám, jen toto slovo ještě ve 2. pádě čísla jednotného. Ovocnější marmeláda je skvělá.
Marcela Pivcová
Vzpomněla jsem si náhodou ještě na jednu reklamu, která říká, že nějaká marmeláda je teď ještě ovocnější než dřív.
Dana Puchalská
Paráda. Vzpomněla jsem si na knížku kde autoři komentovali jak se u nás dá zkomolit všechno možné.(Rada a Žák).jednalo se o předložku s. Nejhorší bylo toto---jdu ven s klucmama. Chudák čeština,dostala tam na frak.
Libor Farský
Znáte delší slovo než: nejneobhospořádovatelnější ?
Marie Doušová
Výrazy které jste nahromadily jsou "nejoriginálnější ". Spousty blábolů se dá vložit do českého jazyka.
Helenka Vambleki
To je nejsqělejší výběr - chválím, je to nejúpněji nejvystupňovanější!!!
Zuzana Pivcová
Vím, že jsme se o tom kolikrát bavily, jaké mnohdy vznikají nesmysly typu nejprvnější (co vlastně předchází významově pořadí první, nultý?). Vidím, Věrko, že nejsme se sestrou naštěstí jediné, komu ty divné tvary vadí. Daly jste si velkou práci. A naopak mi zase vadí nestupňovaný tvar, třeba, že je víc dobrý. Zkrátka je to čím dál víc pitomé. :-D
Marcela Pivcová
Mne vždy napadne něco z reklamy - např. že (o vyrobeném jídle): čerstvěji už to nejde! Kdysi, před mnoha léty vyšel jakýsi humorný fejeton, jak ulovit tygra (autora dávno nepamatuji). Tygra bylo nutno ulechtat. Vím jen, že popis činu končil větou: Ulechtaný tygr je umrlejší než umrlec! V humoru to je jednička!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...