Ztratil se zdravý (selský) rozum
Foto: autorka

Ztratil se zdravý (selský) rozum

22. 1. 2018

A věřte nebo ne, když se ztratí zdravý nebo chcete-li selský rozum, tak to docela bolí.
Od 1. ledna začala platit novela o obalech. Česko se tak připojí k řadě dalších zemí EU, které nezpoplatněné igelitky zakázaly z ekologických důvodů. Ušlechtilým záměrem bylo zpoplatněním plastových tašek snížit jejich spotřebu. „Např. ve Velké Británii se prý po zavedení tohoto opatření snížila spotřeba igelitových tašek o  85 procent,“ uvedl v internetovém článku ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart. Ale ouha! My jsme sice v Evropě, ale také v našem malém českém Kocourkově.

No, posuďte sami. Jdu si do knihkupectví na Náměstí Svobody v našem okresním městě koupit – vyzvednout po internetu objednanou knihu. Žijeme v moderním světě, nakupujeme přes internet. Nejenže objednanou knihu prodavačka nemůže najít, přestože jsem od nich dostala e-mail s výzvou k jejímu vyzvednutí. Nakonec k mé spokojenosti vše vyřeší a zbývá zaplatit a jít.

Prodavačka poněkud váhavě knihu posune přes pult směrem ke mně, nezabalenou. Říkám, že snad mi ji zabalí?! Pohotově vytáhne docela velkou igelitovou tašku, do níž by se pomalu vešel rodinný víkendový nákup a ne jen jedna kniha o velikosti A4 a tašku mi nabídne za tři koruny české. Ale já nechci igelitovou tašku, zabalte mi knížku třeba do papíru! Problém. V knihkupectví nemají žádný balící papír, aby mi knihu za 224 korun zabalili. Jsem neústupná, chci knihu zabalit, nedám ji přece mezi ostatní nákup jen tak holou. Odněkud zezadu přinese, už trochu zoufalá, ale pořád ochotná mladá prodavačka, už použitý balící papír, do kterého mi knihu tak nějak zamotá.

Stejně tak chytře a po svém si novelu zákona vyložili i naši vietnamští spoluobčané, mající svůj obchod naproti spořitelně v tomtéž městě. Zmíněný vietnamský prodejce také zboží nebalí. Až po té, co se vás zeptá lámanou češtinou „ceš tašku,“ vyštrachá z pod pultu malý igelitový pytlík, k nákupu přičte jednu korunu. Že se tím zcela ztrácí smysl té novely a ekologie dostává na frak, to přece nevadí. Korunka ke korunce a vše se pěkně počítá. Nedej bože, aby třeba v masně také tak uvažovali. Možná pak dostanete do levé ruky šunku a do pravé třeba tlačenku, nezabalenou. Někde se v uvažování obchodníků ztratilo pravidlo „plastová taška za poplatek, sáček zadarmo“. Sáčky nebo jiný vhodný balící materiál prostě vypustili. A zboží, hlava mi to nebere, nebalí vůbec. Místo toho, aby se snížila, spotřeba igelitových tašek podle mě tak enormně naroste. Akorát, že je budeme platit. Ale o to snad nešlo? Nebo ano a já si to jen svým selským rozumem špatně vyložila? Co vy na to?

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Nedávno jsme nakupovali v oděvech a nákup vložila prodavačka do velké igelitové tašky. Až doma jsem viděla na účtence: taška - 3,- Kč, sleva na tašku - 3,- Kč. Takže je to o lidech a jak si nařízení vysvětlí.
Elena Valeriánová
na nákup ...
Elena Valeriánová
Děkuji všem za komentáře. I já nosím v kabelce plátěnou tašku složenou v její kapsičce do balíčku, na jako chodím s nákupním košem a velkou plátěnou taškou. Zpoplatnění igelitek mi nevadí, naopak, ale jde mi o "kulturu prodeje". Vrznout knížku (halenku nebo cokoliv jiného)mezi ostatní nakup ...
Jitka Caklová
Zpoplatnění igelitových tašek schvaluji a prodavači/kami nabízené tašky už delší dobu odmítám se slovy, "Děkuji, nechci si domů nosit odpad". Pamatuji doby, kdy jít na nákup bez tašky bylo nemyslitelné. Pravdou ale je, že knihy a bonboniéry nám vždy úhledně zabalili do nepoužitého papíru a přes papír u bonboniéry uvázali mašličku.
Lenka Hudečková
Zatím jsem na nějaký větší problém nenarazila. Tuhle jsme u šikmookého prodejce brali nákup asi za 254 Kč, přidal tašku a já mu zase automaticky dala 255 a on..."to nemusela", ale bylo to myšleno tak, že 4 Kč jsem neměla...A jinak vždy nosím igelitku v batůžku, takže mám svou tašku...Včera v lékárně paní před námi měla 6 krabiček léků a žádala tašku, tak jí za 1 Kč lékárnice podala tu pidi taštičku, co mají tam. A jinde za 1 Kč dostanete velkou tašku, to mě na tom zaráží...
Jiří Libánský
Já s balením problém nezažil. Knížky mi přicházejí poštou pochopitelně zabalené. Většinou sebou nosím nějakou plátěnou tašku pro případ nákupu. Ovšem vadí mi, že třeba v hobbymarketech prodávají sadu pěti malých hmoždinek s vruty v obrovském plastovém blistru. V prodejně spojovacího materiálu mi na totéž ukroutí prodavačka malý papírový kornoutek.
Ilona Erika Kolář
Mě to nijak nepřekvapuje. Nosím si neustále svou jednu igelitovou tašku na podobné případy, jako třeba knihu a druhou látkovou složenou na nákup, takže mě nic nerozhodí. My to máme v práce také tak. Když chce někdo koupit kalendář nebo dárkový předmět, také žádný obal nedostane, protože není.
Helenka Vambleki
Myslím, že jsme zase zaspali. Když se zrušily igelitky, měla být hned náhrada-papírové obaly. První vlaštovky už se objevují v podobě papírových tašek - ale trvalo to....a ještě bude.
Danuše Onderková
Elen, máš ve všem pravdu, sice jsem delší dobu žádnou knihu nekupovala, ale pravda je, že když chodím s Eliškou v Anglii nakupovat do tesca, tak minimálně tři roky jsou igelitky zpoplatněny a kupují je minimálně. Většinou si nosí své. V tu dobu se u nás normálně dávaly igelitky zdarma.
Eva Mužíková
U uzenin a podobného pultového zboží prodávaného v Kaufland mi připadá to dvojí balení - fólie a sáček přelepený nálepkou mnohdy moc pečlivé. Třeba když kupuji jeden párek...vlastně když o tom co píši přemýšlím, nenapadá mne, jak to vlastně jinak zabalit.... Ale určitě je to hygienické. Zatím snad ten sáček neplatím...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...