Sama sobě Ježíškem
Ilustrační foto: pixabay.com

Sama sobě Ježíškem

22. 12. 2017

V Česku se teď často diskutuje o účtenkách hlavně v souvislosti s EET. I na našem portálu proběhla diskuse o tom, jestli účtenky brát, nebo i skladovat, ale logicky se názory na účtenky podle zkušeností rozcházely. Někdo si je nechává jen u dražšího zboží pro případ reklamace. Většina čtenářů si ale účtenky za běžné nákupy nebere, a pokud ano, tak je doma stejně po vybalení nákupu vyhodí. A je jedno, jestli jsou za bezhotovostní platbu kartou nebo platbu hotovostní.

Když jsme si před lety pořídili internetové bankovnictví, přešli jsme, tam kde byla možnost, na platbu kartami. Doma jsme pak zkontrolovali, jestli platba řádně proběhla ve výpisu, a pak jsme účtenku z běžného nákupu vyhodili. Časem, jak to bývá, tato pečlivost vyprchala, protože nikdy žádný problém nebyl. V současné době v rámci třídění odpadu časopisy, noviny a další „velký“ papír odnášíme do kontejneru, a poznámkové lístky i účtenky hned po návratu domů  házíme do odpadkového koše na papír, a jednou za čas obsah spálíme.

Tento týden v pondělí jsme dostali dopisem reklamaci z banky, že obchodník (u kterého občas nakupujeme) reklamuje v bance neprovedení platby z našeho účtu na jeho účet za nákup, který manželka uskutečnila před víc než dvěma měsíci. To doložil i kopiemi Účtenky pro zákazníka a Účtenky pro obchodníka, na které bylo připsáno „Paní v Modrém“. Na obou je uvedeno "Transakce zamítnuta". Prodavačka si toho prý nevšimla a vydala tedy nákup bez zaplacení. S odstupem času je zajímavé, že si prodavačka pamatovala oblečení zákaznice, ale už si nepamatovala, že 2 minuty po odmítnutí karty od zákaznice převzala za celý nákup platbu v hotovosti a vystavila účtenku, kterou pokladna určitě zaregistrovala. Manželka si na tuto anabázi hned vzpomněla. Při tomto nákupu se trochu víc „rozšoupla“ a opravdu jí peníze na účtu k zaplacení nestačily, a proto celou částku zaplatila hotově.

A teď přichází na scénu odpadkový koš s papírky a naděje, že v něm ta účtenka někde bude. Nastalo horečné hledání (každá koruna je dobrá, ne?), které bylo úspěšně završeno. Kopii stvrzenky s průvodním dopisem jsme obratem poslali do banky s doporučením obchodníkovi, aby si nejdřív zkontroloval hotovostní platby, než bude neoprávněně vyžadovat opakovanou platbu za zboží již jednou zaplacené. Tím snad celá anabáze pro nás končí, i když ještě čekáme na vyjádření banky i obchodníka. Posoudit, jestli si prodavačka všimla nebo ne, nebo jen obchodník vsadil na "špatného koně", se nedá. Možná si jen někdo řekl, že víc než 2 měsíce si to „seniorka“ nebude pamatovat, stvrzenku určitě už zahodila a nezbude ji, než zaplatit znovu. Nalezením stvrzenky si manželka nadělila hezkého Ježíška. Je to náhoda? Ještě si myslíte, že brát a kontrolovat si pokladní stvrzenky je zbytečné? Já už si to po této zkušenosti nemyslím.

Můj příběh
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Také platím kartou, účtenky za běžný nákup neschovávam. Díky Radku, budu opatrnější.
Ilona Erika Kolář
U nás na to přijdou v odúčtovně hned a sami vyřizují vše v bance a někdy se stane, že zákazník nepostřehne, že se platba strhla, protože se mu částka vrátí během dvou až tří dnů na účet.
Lenka Hudečková
Mně se jednou stalo něco podobného, chtěla jsem zaplatit kartou, což jsem i udělala, ale pokladní "spadla" kasa, dlouho jsem čekala než ji nahodí, nicméně mi pak řekla, že jí nevylezl lístek od platby a tudíž to není z karty stržené. Tak jsem jí dala hotovost. Ale vzala jsem si lístek, kde bylo jasně napsáno, že jsem platila hotově. No a přijedeme domů a na bankovním účetnictví jsem viděla, že platba proběhla. Jelikož se to stalo ve Varech a my už byli doma, tak jsem ihned volala někam do Penny, provolala jsem tedy dost peněz, než jsem se dostala tam, kam jsem měla....A trvalo to asi měsíc, ale peníze mi vrátili. Paní účetní někde v Praze jasně viděla, že šly dvě stejné částky za sebou, jedna kartou a druhá hotově. Ale musela jsem si počkat, až se jim to proúčtuje atd. Bylo to jen přes 300 Kč, ale ....nedala jsem se, nač taky...
Hana Rypáčková
Pokud vím, kolik mám na účtě, že to není moje vina, odešla bych bez zboží nebo do jiné pokladny. Hotovost nemívám.To bych se cítila jako sto let za opicemi.Někdy ve Zverimexu nechtějí kartou a mají smůlu, jdu jinam. Už mi jedna prodavačka řekla, že se jim to nevyplácí..Taky si myslím, že je to chyba pokladní a že by nevymámila novou platbu.
Ilona Erika Kolář
U nás to funguje tak, že když je platba zamítnuta, okamžitě skočí do hotovosti a zákazník zaplatí hotově, ale dostane tu samou účtenku. Jen v pokladní pásce se změní platba na hotovost. Když nemá peníze, tak se se platba musí vystornovat, jízdenku zákazník vrátí, jinak částku zaplatí pokladník. Někdy se stane, sice minimálně, že platba skočí do hotovosti aniž by to někdo postřehl a vyjede jako obvykle účtenka z platebního terminálu. Na konci směny se v pokladně objeví schodek, který musí zaplatit pokladník. Málokdo si pamatuje při takovém množství, kolik měl transakcí hrazených kartou. Naše odúčtovna ale na to přijde a vyžádá si platbu z banky a pošle následně pokladníkovi přeplatkovou výtku.
Dana Puchalská
Zatím se mi to nestalo. Ale přítelkyni vyjela z kasy u našich,,čiperných obchodníků,, učtenka nad kterou kroutila hlavou. Tam bych si já osobně dala pozor. Šla tam zpět a terminál prý špatně tiskl. A už tam nevstoupila.
Zdenka Jírová
Účtenky od spotřebního zboží vyšší ceny si schovávám, ale ze supermarketu by mě to ani nenapadlo. Díky za radu.
Alena Tollarová
To je dobře, Radku, že jste si nenechali tuhle zkušenost pro sebe a podělili se o ni. Taky se mi sem stane, že termínál nechce vzít kartu a není to nedostatkem peněz na účtu. Pokladní většinou řekne, že se to stává. Je fakt, že účtenky za běžné nákupy neschovávám a asi bych si měla dávat pozor. Přemýšlím o tom, jak by vám obchodník dokazoval, že "zboží odešlo, aniž by bylo zaplaceno" . Když už nic jiného, tak musela přece nutně následovat další transakce na stejnou částku platbou v hotovosti ... Asi to takto zkouší.
ivana kosťunová
nevím, jestli by měli šanci by vám to dokázat i bez té účtenky, ale je to dobrý příklad toho, co se může stát.
Zuzana Pivcová
Moje sestra má špatnou zkušenost, tak hlavně kontroluje účtenky hned po zaplacení. Já jsem na tohle velký lajdák, který se ještě nepoučil. Budu ostražitější. Díky za informativní poučení, Radku, a ať už se vám nic takového nestane.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.