Plzeňská květnice
FOTO: autorka

Plzeňská květnice

5. 11. 2017

Na rožnovském náměstí byla letos nahrazena travnatá plocha barevným záhonem z letniček. Na informační ceduli jsem si přečetla název vyseté směsi a začala se zajímat, jak a kde tento název vznikl a které letničky jsou vysety.

 V roce 2015 probíhala v Plzni soutěž o nejkrásnější  letničkovou směs, výsevy hodnotili Plzeňané i návštěvníci města. Na památku Plzně - Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 nese vítězná směs jméno Plzeňské květnice. Tato směs je tvořena 15 letničkovými druhy. Je pestrobarevná, výrazně v ní působí teplé odstíny oranžové a žluté barvy, s netradiční příměsí růžové a fialové. Vše je navíc projasněno bílou barvou. Nejdříve kvetou laločnice, šater, lnice a štěničník. Postupně se přidávají lnice, sanvitálky, sluncovky, různé odrůdy afrikánů, lokanky nebo hledíkovky. V pozdním létě pak kulaté plné květy kopretiny mnoholodyžné a čínské astry. Více informací naleznete na www.cerny-biopro.cz/sortiment-smesi.

V průběhu léta jsem několikrát fotila barevnou proměnu záhonu, poslední záběry jsou z konce října po prvním přízemním mrazíku. V galerii naleznete malou ukázku, snad se bude líbit.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Děkuji všem za milá slova. Záhon letniček byl ozdobou našeho náměstí, kolemjdoucí často tu krásu fotografovali. Během léta nikdo záhon neplel, jen občas dostaly květiny zálivku.
Hana Rypáčková
Krása. U nás se vysévá strakonická loučka a semínka prodávají v informačním centru.Obírám semínka, ale na mém úhoru se květinové louce nedaří bez zalévání.
Alena Tollarová
Aničko, při dnešním uplakaném dni, kdy ve 4 byla tma, je to pastva pro oči. Ano, v létě určitě i pro tu havěˇt se sosáčky. Asi není snadné takovou plochu plít. Nebo jo?
Lidmila Nejedlá
Aničko, je to nádhera.
Elena Valeriánová
Aničko, to je přímo nádhera. Mohla by se ta směs prodávat, určitě bych si ji koupila. Aha, kouknu taky na ty stránky, tam se dozvím více. Ty fotky květin pohladily po duši.
Zdenka Jírová
Polní květiny mám moc ráda, zejména kopretiny i dlouho vydrží ve váze. Když jsem jezdívala na chalupu, z procházek jsem si nosila všechno možné do vázy. Jsou mi milejší než přeumělkované drahé kytice, které se nám nabízejí v obchodech.
Zuzana Pivcová
Osobně se v lučních květech moc nevyznám, ale naše maminka je kdysi před lety nade vše milovala, daleko víc než zahradní květiny. Mívaly jsme je někdy doma ve váze nebo ve džbánu. A nyní, když jezdíme na léto na chalupu do jižních Čech, vždy jí dáme na hrob nejraději polní květy.
Jana Šenbergerová
Něco podobného jsem viděla v Zábřehu kousek od nádraží pod názvem Strakonická louka. Také se mi to moc líbilo. Pátrala jsem po původu a nalezla toto: http://www.mvcr.cz/clanek/strakonicka-louka-po-cele-evrope.aspx Aničko, to postupné focení byl dobrý nápad. Fotky jsou krásné.
Blanka Macháčková
Je to nádhera. Lahodí to duši o oku. Otázka je, jak by cena této směsi lahodila kapse. Kdysi jsem si jakousi luční směs koupila, od té doby si semínka získávám sama. U té krásné Plzeňské květnice by to šlo asi těžko. Ještě navštívím vámi doporučené stránky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...