Prosek plný překvapení
FOTO: autorka

Prosek plný překvapení

15. 10. 2017

Myslím, že, řekne-li se Prosek, představí si většina Pražanů sídliště. Tak jako já do nedávna. Od doby, kdy jsem se na doporučení knížky o výletech po Praze na něj vypravila, už vím, že tato část Prahy, konkrétně starý Prosek, má své kouzlo a skýtá nejedno překvapení. A to jen kousek od MHD. Stačí dojet dvě zastávky autobusem od metra Prosek, nebo opačným směrem opět dvě zastávky z Palmovky, vyjít kousek do kopečka ulicí Na Rozhraní – a vstoupíte na území přírodní památky Prosecké skály. Po několika metrech vás pohltí příroda, pískovcové skály jsou pod vámi i vedle vás, jdete lesem po pěšině, kterou jste si zvolili, a hluk velkoměsta je kdesi v nedoslyšnu. Jiná pěšinka vás přivede blíže k civilizaci, kde se vám otevře neobvyklý pohled na město. Vrátit se můžete stejnou cestou, nebo vyjít na silnici v oblasti Střížkova. K zastávce nějakého autobusu to nebudete mít daleko. Ať tak, či onak, doporučuji vám dojet ke stanici metra Prosek a najít Litoměřickou ulici. Ta vás po chvilce dovede ke krásné stavbě, kterou byste v sousedství paneláků asi nečekali, k románské bazilice sv. Václava. Patří k nejstarším stavbám na území Prahy; byla založena již v 11. století. Během své existence byla několikrát poničena; její současná podoba je proto výsledkem řady pozdějších oprav a úprav – jak praví kniha, poslední ve století osmnáctém. A jak pravím já – ve století 21., neboť ve chvíli, kdy jsem ke kostelu přišla, bylo jeho průčelí částečně zakryto lešením a mřížová brána byla zamčena. Přesto se mi podařilo udělat pár fotek, na nichž je vidět, že kostel se svým nejbližším okolím je moc hezký. Nabízím vám je k prohlédnutí, spolu s fotkami z Proseckých skal.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Ano, je to velmi pěkná pozvánka.
Věra Ježková
Moc děkuji za další ohlasy; pane Mirku, za váš hezký příběh.
Mirek Hahn
Kdysi jsem ke kostelu sv.Václava zabloudil. Zaujaly mne drobné románské prvky stavby. Vyhledal jsem si informace o kostelu a narazil jsem i na poutní cestu, která vedla z Prahy kolem kostela sv.Václava do Staré Boleslavi. Před pár lety jsem se do Prahy na Prosek vydal a prošel pěšky zhruba historickou pouť do Staré Boleslavi, ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde je uloženo Palladium země české. Chtěl jsem prostě vědět na vlastní nohy, jaké to je. 24 km, nohy mne bolely ale vyčistil jsem si hlavu. Pro mne osobně má Svatováclavský kostel na Proseku, kromě historické hodnoty, také soukromý význam, jako výchozí místo mojí osobní pouti.
Marcela Pivcová
Vaše fotky mě přivedly k zamyšlení, že Prosek znám jen ten panelový, a to ještě spíš než zblízka, tak z projíždějícího autobusu. Tak mám tip na podzimní vycházku.
Elena Valeriánová
Já jsem trochu z ruky a tak jsem se ráda, prostřednictvím článku i fotek, seznámila s tímto koutem milované Prahy.
Věra Ježková
Milé všechny, vaše vlídné ohlasy mne moc potěšily. Děkuji vám.
Zuzana Pivcová
Věrko, v 80. letech jsem bydlela určitou dobu na podnájmu na Střížkově, přes starý Prosek jsem jezdila a pak přestupovala a dolů po estakádě do práce. Pěšky jsem tudy ale nikdy nešla. Máš krásné, vypovídající fotky.
Hana Rypáčková
U Vysočan jdem tam chodívala strání nahoru za vnukem procházkou. Po těch starých místech čtvrtí Prahy tam bývá jen zlomek staveb a cedule.Hezké...Ty skály znám.
Helenka Vambleki
Snad při další návštěvě zajdu, dcera se v létě na Prosek přistěhovala
Blanka Macháčková
Další typ na výlet až budu v Praze. Zatím mám naplánovaný "váš" holešovický hřbitov.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...