Zimní snění o prosluněné Lefkádě...

Zimní snění o prosluněné Lefkádě...

3. 1. 2012

Už pár měsíců máme zimu a tak občas někteří z nás relaxují při vzpomínce na léto. I já ráda zapátrám v paměti po místech, kde se mi v uplynulých letech moc líbilo a přenesu se do teplých krajin. Až budete vybírat dovolenou, chci Vám moc a moc doporučit řecký ostrov Lefkáda.

Průvodci uvádí, že jde o jeden z nejkrásnějších Jónských ostrovů a opravdu nelžou. Ale pozor! Musíte si správně vybrat. Jezdí se na několik míst na ostrově. S manželem jsme navštívili jednak lehce průmyslové Nidri, které je skutečně nejrušnější částí ostrova a nijak zvlášť nás nenadchlo. Také o něco klidnější Vassiliki, oblíbené letovisko  pro surfaře, neboť jde o velikou zátoku, kde se vítr často nemění, které je pěkné, ale nijak zázračné.

Opravdu roztomilou a úplně původní vesnicí, kterou všem moc doporučuji je Agios Nikolaos. Malebná vesnička s několika menšími hotýlky, dvěma samoobsluhami a několika restauracemi, kde vaří nešizené řecké speciality,  servírují šťavnaté saláty, nešetří na fetě a olivovém oleji a ty ryby! (od malých sardinek pražených v oleji přes nádherné makrely, mořské okouny, humry a krevety). Koupání na městské pláži je fajn, ale my uposlechli doporučení naší cestovky a vypůjčili si na 4 dny skútr, pouze s ním lze objevit ty úžasné pláže, které jsou opravdu bonbonkem na lefkádském dortu. Pokud jste byli v Karibiku, jakože já mohu soudit jen z obrázků, budete moci porovnat krásu těchto mimořádných řeckých pláží s těmi karibskými. Byla jsem na Krétě a na Samu, také na Korfu a v Kefalonii, ale Lefkáda je tedy opravdovým koupacím skvostem.

Na skútru se svezete dva, takže odvážnější z dvojice zasedne za řídítka a bedlivě sleduje odbočku na Egremni, Kalamitsi, Porto Katsiki, Kala. Je potřeba natankovat plnou, na ostrově najdete tak 3 benzínky celkem, a jet obezřetně, asfalt v horku klouže. Na plavky si raději natáhněte dlouhé kalhoty. U ukazatele zaparkujete, skútry se nekradou a najdete nejbližší sestupné schodiště, které se v horku může zdát nekonečné, ale už ten výhled na pláž a moře stojí za to. Odměnou za určitou míru nepohodlí je naprostý klid, málo lidí, žádné tobogány a průzračně čistá voda, do které sejdete z bílého písku. Robinson se neměl lépe. Nejbližší panenskou pláží od Agios Nikolaos je Milos, na tuto nádhernou a poloprázdnou pláž se dostanete za 2 Eura vodním skútrem, takže si na své přijdou i neřidiči.

Lefkáda je spíše pro vyznavače klidu, s úplně malými vnoučaty se pochopitelně některé náročnější výlety podniknout nedají a asi by je ani nebavily. Ale na vodopády Rachi nebo do vnitrozemí pro pravý kozí nebo domácí med se vypravíte příště, protože na ostrov Lefkáda se turista vrací.

S dětmi na Lefkádě doporučujeme výlet na větrné mlýny Gira kousek od hlavního města Lefkáda a výlety za koupáním provést s malým půjčeným Fiatem, slunečníky zabalte raději dva, ale dají se i na místě za malý peníz snadno koupit .  

My absolvovali výlet na Lefkádu v červnu, je možné, že o prázdninách zde bude rušněji.

Petra Pařízková, 62 let

cestování moře
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Docela by mě zajímalo, jestli se současná situace Řecka nějak promítá do těchto oblíbených letovisek.
Marie Zavadilová
Nádherné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.