Teplice a Johann Sebastian Bach
ilustrační foto: pixabay.com

Teplice a Johann Sebastian Bach

1. 9. 2017

Vrátila jsem se před pár hodinami z nádherného varhanního koncertu. V hlavě mí ještě duní dozvuky provokativní Toccaty Johanna Sebastiana Bacha, která skoro zbořila kostel. Seděla jsem nehnutě a nechala se zasypávat lavinou nádherných, zvučných tónů této skladby. Při poslechu jsem viděla, jak se zhomotňují obrazy svatých na oltáři, a dovedla si představit Poslední soud i Zmrtvýchvstání. Takovou moc má Bachova hudba. Byl to závěrečný koncert letního cyklu koncertů v kostele Svatého Jana Křtitele v Teplicích. Na programu byla i hudba Franze Lista, T. Vitaliho nebo L. Boellmanna a spolu s varhanikem Alešem Bártou vystoupil i výborný houslista Jakub Jánský, který mimo jiné přednesl Paganiniho Capriccio. Nádherná byla společná  Ave Maria od Charlese Gounoda. Zkátka - skvělý koncert, na který se nezapomíná.

Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Pane Čepelko, opravdu varhanní koncert v kostele nejde ničím nahradit. Moc Vám doporučuji si najít vhodný koncert v blízkém kostele a vypravit se tam. Stojí to za to.
Oldřich Čepelka
Tak to opravdu závidím, takový zážitek. Já si všechno toto pouštím jen z YouTube. Ta kvalita tam je, ale ten zážitek tam být nemůže. (Já dal letos sestře - a sobě - jako dárek West Side Story v podání newyorského předního souboru s úchvatnou hudbou L. Bernsteina.
Zdenka Jírová
Paní Jarmilo, já jsem ve vašem kostele byla. Je moc krásný a mám i silný zážitek : když jsme s manželem šplhali do věže, v patře, kde je umístěný zvon, ten se rozezvučel. To bylo decibelů, že jsem se divila, že jsem neohluchla. Byl to mohutný zážitek.
Eva Krausová
Varhany miluji, to by se mi moc líbilo a pohladilo by mne to po duši...
Jarmila Komberec Jakubcová
Musel to být jedinečný zážitek. Máme v Plzni kostel s.Bartoloměje na náměstí, kde se konají občas konají koncerty na varhany.
Jana Baloušková
Byla jsem 4x na léčení v Beethovenu a pokaždé se konal vynikající koncert v kostele v Šanově. Naposledy i moderna, dokonalá hudba, hluboké basové píšťaly jsem cítila i v kostech. Mám varhany v genech, předkové matky byli varhanáři Guthové.
Jana Šenbergerová
Pro varhanní koncert je kostel tou nejlepší koncertní síní. Úplně si dovedu vybavit to mrazení po celém těle.
ivana kosťunová
Bacha bych si užila i doma u gramofonu se sklenkou něčeho dobrého v ruce. V kostele to muselo být velkolepé.
Věra Ježková
Nemám ráda baroko v architektuře, proto ani neznám speciálně J. S. Bacha. Varhany ale miluji. Musel to být krásný zážitek. Ať vás ještě dlouho těší.
Naděžda Špásová
Zdenko, věřím, že to musel být krásný zážitek. Varhany se mi taky moc líbí, i když klasiku moc nemusím. Ale Bach stojí za poslech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...