Jsou ještě chodci na chodníku v bezpečí?
Foto: autorka

Jsou ještě chodci na chodníku v bezpečí?

28. 8. 2017

Jsou ještě chodci na chodníku v bezpečí? Po včerejším blízkém "setkání" s rychle jedoucím cyklistou na chodníku se mi tato otázka stále vrací. A přemýšlím o tom, jak bych se na chodníku měla chovat, abych případná ohrožení ze strany cyklistů minimalizovala...

Jdu si tak normálně po chodníku cestou z práce, když mezerou mezi domem a sloupem veřejného osvětlení, kde se právě nacházím, prolétne zezadu cyklista. Naštěstí si to dost dobře vyměřil. Ovanul mě pouze proudící vzduch. Ale na chvíli jsem se zastavila s hrozivou představou toho, co by se mohlo stát, kdybych se náhodou ve stejném okamžiku rozhodla, že odbočím.

Chodník má už ze své podstaty sloužit pro chodce a zcela naivně si myslím, že by tam chodec měl být docela v bezpečí. Samozřejmě, když pominu občasný náhlý pád sněhu ze střech v zimě. Téměř denně nachodím pěšky po chodnících centra Hradce Králové zhruba pět kilometrů. A podobná setkání s cyklisty na chodnících bohužel zažívám stále častěji. Nedávno jsem potkala v jednosměrné ulici na chodníku dokonce jezdce na motorce. Čím to je?

Hradec Králové je sice městem cyklistů, ale zároveň místem, kde jsou kilometry cyklistických stezek a v poslední době se objevily na ulicích i vyhrazené pruhy pro cyklisty. Proč tedy cyklisté jezdí s oblibou po chodnících? Zdají se jim ulice pro jízdu na kole příliš nebezpečné? Řeší tak vjezd v protisměru do jednosměrných ulic v centru? Naznačují, že je jich více než chodců a měli by mít chodníky pro sebe? A hlavně, když už po chodníku musí jet (i když je to proti předpisům), proč nepřizpůsobí rychlost? A proč téměř žádný z nich nemá na kole zvonek, kterým by mohl chodce na sebe alespoň upozornit!

Naděje na zlepšení se mi zdá  téměř mizivá. Ani jednou jsem nezažila, že by strážce veřejného pořádku některého z cyklistů jedoucích po chodníku usměrnil!

A tak mi nezbývá, než se po chodníku pohybovat obezřetně, opatrně se držet nejlépe stále na jedné straně, pokud možno neměnit směr ani se nezastavovat. A hlavně překážet cyklistům co nejméně! A doufat, že chodníky, kde je oddělený pruh pro cyklisty, budou rychle přibývat.

Nebo máte nějaký lepší nápad?

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Cyklisti nemají na chodníku co dělat, z nás je občas pokutují strážníci.
Jana Šenbergerová
Musím s vámi souhlasit, i když u nás občas sama po chodníku projedu. Ale jen tehdy, když není na dohled žádný chodec, kterého bych mohla ohrozit, nebo velmi pomalu, když na dohled je. Zvonek mám a zvoním tak, abych nevyděsila. Na silnici opravdu není pro cyklisty moc bezpečno. Jako chodec se cítím stejně jako ostatní - stále ve střehu.
Jitka Hašková
Co není v povinné výbavě kola podle zákona tak to si žádný cyklista nepořídí. Bohužel tam zvonek nepatří.
Marie Ženatová
Ano, máte velikou pravdu, cyklisté jezdí velmi rychle a skutečně neopatrně. Právě minulý týden v Boskovicích jsem šla se známou a kdybych se otočila vlevo, tak jsem byla téměř rychlým cyklistou sražena. Proč nemají cyklisté zvonky? Je to k nevíře, ale kola se prostě vyrábějí a prodávají bez zvonků... Je to chyba výrobce kol - asi ano... Ale pořídit si zvlášť na dobře vybavené kolo zvonek je jen velmi malý finanční náklad... A přece kdyby se trochu na chodce zvonilo - když už musí jet cyklista všude - tak by chodec věděl, že asi musí dát cyklistovi přednost a "uhnout..."
ivana kosťunová
opr. šampion
ivana kosťunová
Přesně tak jak píšete se jako chodec pohybuji po naší cestě po pěší.Cyklisté sice mají zakázaný průjezd, ale každou chvíli kolem mne profrčí vysokou rychlostí nějaký šamion v přilbě a na vytuněném kole. Nevím, jestli se s tím dá něco dělat, je to totiž o lidské slušnosti a ohleduplnosti, kterou každý nemá .
Jitka Hašková
To je problém i v Praze. Nechápu, proč je dovoleno jezdit uvnitř Prahy na kolech. Vždyť je tu tolik kopců. Často cyklostezky končí někde u křižovatky - pozoruji to v okolí Strahovského stadionu. U Anděla mají značku, že mají jet po kolejích ale jezdí po chodníku. Cyklisté jsou většinou velmi neukáznění a bezohlední. Zvonek bohužel už nepatří do povinné výbavy kola. Chápu, když chce jet někdo ven z Prahy na kole na výlet, nebo si zajezdí na kole na cyklostezce v Břevnově na Ladronce, ale co má dělat na Staroměstském náměstí? Nebo u Stavovského divadla?
Zuzana Pivcová
Chodníky jsou odvozeny od slova chodit, ale často se po nich jezdí. Abych řekla pravdu, dělá mi občas problém vzít na vědomí, že je tam i pruh pro cyklisty. Přitom v někdejší NDR to už bylo před lety. Pokud tedy cyklisté opravdu jedou ve svém vyhrazeném pruhu, nemůžu nic namítat. Jenže často je to jinak. K bezpečnosti chodců přispívá samozřejmě i kvalita chodníku. Některé jsou přímo ohrožující. Kvůli tomu jsem už ve dvou případech psala na odpovídající odbor MÚ. Překvapila mě celkem slušná reakce a hlavně poměrně brzká náprava.
Naděžda Špásová
Tak tohle bude problém asi všude. U nás v Ústí se s tím taky občas setkám, ale není to naštěstí tak často, jako na rovince v HK.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...