Dědeček a čert
Foto: archiv autora

Dědeček a čert

17. 8. 2017

O dódynkovi ( dědečkovi ) Františkovi se vyprávělo, že se rád napil a že za mlada nevynechal v okolí žádnou tancovačku! Jednou se vracel, tuším že z Mohelna, z jedné těch jeho tancovaček a musel jít kolem, jak oni říkávali, ketkovského mléna. Ono samo o sobě to musela být cesta strašidelná, když si člověk uvědomí, že děda byl trochu napitý, byla temná noc, kolem hluboký les a před dědečkem byla dlouhá cesta domů, která vedla přes řeku, muselo se přes jez, most tam tehdy nebyl, a potom dobrou hodinu do pořádného kopce a pořád hlubokým lesem! Jediné, co bylo dobré, bylo léto.

Jak je známé z dědečkova vyprávění, po překonání jezu u mlýna, když si nazul boty a pokračoval v cestě, slyšel, že za ním někdo jde! Dědeček přidal do kroku a „ ono “ to taky přidalo do kroku! Děda se zastavil a „ ono “ se to taky zastavilo. Takhle to udělal děda několikrát, ale vždy se stejným výsledkem. Děda byl strachy celý bez sebe, zpocený na celém těle a třásl se. Tehdy se říkalo, že u mlýna straší čert a že ten, kdo ho kousek cesty neponese, zle na to doplatí! Děda si řekl, že „ tomu “ uteče! No jo, ale sotva se dědeček rozběhl, “ ono “ to začalo běžet taky. Zbytek cesty děda už jenom běžel. Domů přiběhl na smrt uřícený. Když to vyprávěl a při tom se svlékal, všimnul si, že měl za kloboukem malou větévku, která byla původně zelená, ale časem uschla a lístky, jak byly suché, šustily. Takže, když děda šel, lístky se otřásaly a šustily a v té noci a tmě to dělalo dojem, že za ním někdo jde. Samozřejmě, když se děda zastavil, tak to přestalo a děda, jak už byl vystrašený, si myslel, že se „ to “ zastavilo taky. Děda jistě žádný strašpytel nebyl, ale roli v tom určitě sehrál alkohol, hluboký les a tma tmoucí kolem dokola, že nebylo ani ruku vidět, když jste ji natáhli před sebe!

Jelikož se ta historka vyprávěla už dlouhá léta, je docela možné, že každý vypravěč si k tomu něco přidal, aby to bylo tajemnější. Já jsem to slyšel tak, jak jsem to napsal. Vyprávěl to kdysi při večerním sezení v kuchyňce strejda Josef.

 

 Soutěžní příspěvek - Sledujete magazín i60 delší dobu, ale ještě jste neměli odvahu či příležitost zapojit se aktivně do dění na tomto portálu? Pak oslovujeme právě vás! Buďte aktivní a vyhrajte velkokapacitní flashdisky či přímo tablet Lenovo! Více informací o "Soutěži pro nováčky" včetně jejích pravidel najdete na tomto místě.

Soutěž pro nováčky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Také mne vyprávění zaujalo, to líčení chůze v temném lese až nahání strach. Brrrrr, to bych nedala ani posílená alkoholem.
Lidmila Nejedlá
Zase jedno hezké vzpomínání. Nevím, kudy děda šel, ale ten strach si umím představit.
František Matoušek
Díky za Vaše krásná slova. Dědečka jsem znal bohužel jenom z vyprávění. A pro pí Balúchovou-jezdíval jsem do Ketkovic.
Eva Balúchová
Veselý příběh z našeho kraje.Tuším kudy dědeček šel a běžel,chodíme tam na výšlapy.
Jitka Hašková
Bezvadné vyprávění.
Zuzana Pivcová
Úsměvný příběh, že i chlap nemusí mít vždy, jak se říkalo, pro strach uděláno.
Naděžda Špásová
Pane Františku, to je hezké vyprávění. Ono vracet se v noci z hospody a lesem a v bouřce taky nažene strach. Zamlada jsem to zažila a bála jsem se fakt děsně. A nepomohl ani ten alkohol. Určitě máte v rukávu těch historek víc, že jo.
ivana kosťunová
Moc hezké - takové rodinné historky, které se vypravují přes generace mám moc ráda. Protože jsem zažila na vlastní kůži situaci podobného typu, věřím vám každé slovo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...