Léto - čas na optimistická čtení
ilustrační foto: pixabay.com

Léto - čas na optimistická čtení

8. 8. 2017

Nikdy jsem nebyla vášnivý čtenář. Proto dokážu pochopit ty, kteří nečtou vůbec. Prokousat se úvodními stránkami knihy, která je bez napětí, bez zápletky a bez vtipu je obdivuhodné. Myslím, že lidé, kteří nečtou, měli smůlu na svoji první knihu, kterou vzali do ruky. Nuda, nuda, nuda – ne každý je hloubavý filosof a trpělivý čtenář. Přesto se stalo, že mám svoje oblíbené knihy.

Dobrý člověk ještě žije (Romain Rolland) a Město šťastných lásek (František Kožík). Jak je možné, že mě, nečtivce, zaujaly dvě klasiky renomovaných spisovatelů? Je to optimismus, který z těchto knih vyzařuje.  První hrdina, řezbář Colas, přežije rány života i smrtelný mor díky své obrovské chuti do života. Druhý, spisovatel Galanda, píše v krásném renezančním městě o romantické historii a soudobé romantice, o láskách milostných i láskách ke krásným místům. Příběhy fiktivní i skutečné, ale hlavně s dobrým koncem.

Když jsem byla nemocná, maminka mi nosila do postele čaj s medem a knihu od Zdeňka Jirotky - Saturnin. Nemohla udělat nic lepšího. Proč? Protože med a humor uzdravují. Proto k mým oblíbeným knihám patří i vše od Františka Nepila. Díky jeho knize Atlas mého srdce, jsem nemohla jinak, než si jím (s laskavostí a vtipem) popsaný Island jet navštívit. Po vzoru jeho další knihy, u ohrady se stádem krav cvičím, mávám rukama a pozoruji, jak ta zvědavá zvířata za mnou postupně přicházejí a nevěřícně civí. Věděli jste, že krávy jsou zvědavé? Zkuste si přečíst knihu Na tom našem dvoře.

Určitě by se našly další knihy, které mi přirostly k srdci, ale všechny výše jmenované spojuje láska k životu a optimismus. S veselou jde totiž všechno lépe. A to se opravdu nejen dobře čte, ale i žije.

 

Všechny ty naděje, ta zklamání, ty vášně a ty unylosti, a všechna ta krásná přání a ta papírová vzplanutí končí tím, že vaříme oběd a spokojujeme se s dobrou polévkou! A je opravdu dobrá; pro nás stačí: víc nezasluhujeme. Ale kdyby mi to tenkrát někdo byl řekl!… Ostatně vždycky si můžeme své jídlo okořenit smíchem; a to je vzácné koření; člověk by s ním i kamení jedl

(Romain Rolland – Dobrý člověk ještě žije)

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Blanko, Saturnin je můj favorit. Já jsem zase byla velký knihomol, četla jsem, kde se dalo. Třeba dlouho dlouho do noci, v tramvaji (tam to byl právě Saturnin, takže jsem se chechtala nahlas), hodně ve škole pod lavicí. A dneska? Taky čtu, ale už to není jako za mlada, i když mi rychlost v četbě naštěstí zůstala. Optimismu už dneska v literatuře moc není.
Drahomíra Stínilová
Skutečně některá kniha člověka nezaujme hned, ale později, když se k ní vrátí, líbí se mu. Anebo ji odloží zase. Miluju knihy, které když přečtu, nemohu tomu uvěřit, že je konec a že se s tím musím smířit. Prostě na člověka tak zapůsobí, že nemůže vzít do ruky nějakou novou, ale vrací se k určitým pasážím znovu. A musí o tom dlouho přemýšlet. Nebo si ji založí do regálu oblíbených aby ji mohl kdykoliv otevřít. Ten regál se mi stále zvětšuje. Některé uvedené knihy ve Vašem článku patří také k mým vyvoleným.
Jana Šenbergerová
Pod to se mohu také podepsat. Možná proto zrovna čtu knížku Haliny Pawlowské a dočetla jsem povídky Pavla Kantorka, o kterých se chystám napsat, protože se mi dostaly do rukou v den jeho smrti.
Zuzana Pivcová
Krásné knihy určitě posilují tělo i duši. V mládí jsem často dávala přednost příběhům vážným až smutným. Dnes mám někdy až fyzickou potřebu se čtenému smát. Ne vždy se mi to ale daří. Asi si špatně vybírám. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.