Moje cuketové opojení
ilustrační foto: pixabay.com

Moje cuketové opojení

3. 8. 2017

To jsem dopadla. Také se vám s přibývajícím věkem změnily priority? Dnes nebudu psát o dětech, ani o autech, o kočkách, o chlapech, o horách, o zahrádce. Já, která celý život nerada vařím, hodlám psát o jídle a vaření. Co o jídle, chci vám vyprávět o svém cuketovém šílenství.

Před pár lety jsem poprvé ochutnala u kamarádky cukeťák. Takové ty placky smažené na pánvi, kde místo syrových brambor byla nastrouhaná cuketa. Moc jsem si pochutnala. Do té doby jsem na krámech cukety nevšímavě míjela, ale teď jsem se začala pídit. Tehdy ještě byly docela drahé a vlastně to byla jen sezónní zelenina. Sláva - objevila jsem, že se dají vlastní silou dokonce vypěstovat. A tak to začalo a stále trvá. Trochu jsem si o nich početla, zakoupila semínka a zasela. Bože, to bylo radosti, když, už nevím, po kolika dnech, vykoukly ze země první nesmělé lístečky.

Už mě tolik nebraly kedlubny, ani salát, ale nad každým novým lístečkem na cuketách jsem jásala. Jenže cukety se začaly pěkně roztahovat a listy se zvětšovaly, až jim kedlubny a saláty začaly překážet. A tak jsem přesazovala a přesazovala. Ale to se cuketám velmi nelíbilo, ty přesazené se už nevzpamatovaly. To, vlastně, bylo štěstí. Přežily jen dvě, ty nepřesazené. Nasadily obrovské žluté květy, pod květy se začaly rodit maličké cuketky. Několikrát za den jsem chodila pozorovat, jak se zvětšují, a radovala se. No, zkrátím to, brzy bylo cuketek víc a ještě víc a byly větší a větší. A teď začalo to šílenství.

Cukety jsem vařila, smažila, pekla a zapékala. S masem a bez masa, se sýrem, s uzeninou, s vejci. A také jsem je rozdávala. Recepty z internetu mě přestaly lákat. Jen Cukeťák Ládi Hrušky z televize Prima se v naší rodině usídlil natrvalo. A já vymýšlím vlastní recepty a rodina ochutnává a chválí a chválí. A protože se chci pochlubit, povím vám, jak dělám cuketový salát a cuketovou sekanou. A upozorňuju - cuketu, kromě cukeťáku, cuketové polévky a sekané, NIKDY nestrouhejte.

Tady jsou dva rychlé recepty:

Salát: střední cuketa na kostičky, jen málo cibule hodně nadrobno, rajčata a paprika (bílá, zelená, žlutá), osolit, opepřit, jogurt napůl s tatarkou. Množství, jak uznáte. Já dala 3 rajčata, 1 papriku, 3 lžičky jogurtu, 3 lžičky tatarky. Málem jsem zapomněla, ještě asi dvě hrstě nahrubo strouhaného eidamu a dvě vejce natvrdo. Na hodinu do lednice. Byli jsme na to dva, syn málem zbaštil i misku.

Sekaná: 1/2kg mletého vepřového, 1 střední cuketa - strouhat na hrubém struhadle, 2 vejce, 1/2 rohlíku v mléce rozmočit, na špeku zesklovatět cibulku, drobně nakrájenou, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, paprika, tymián, majoránka, karí, hrst ovesných vloček, strouhanka. Pekla jsem ji asi 3/4 hodiny a za necelou půlhodinu bylo po ní, byli na ni tři žrouti. No, žúžo.

Vyzkoušejte, přeju dobrou chuť.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Čadová
Cukety mám ráda. Tento rok jsem zasadila na kompost 2 sazeničky a sklízím a sklízím, rozdávám a rozdávám! Mám ráda zelené i žluté cukety!
Helenka Vambleki
Doplnila bych k receptu Áji na cmundu: já nastrouhám jen cuketu a místo brambor a mouky dám pěkně éčkovou sušenou bramborovou směs/bramborové těsto nebo bramborové knedlíky/ a pak vše, co do placek patří, jak píše - majoránku, vejce, sůl, pepř, česnek - ta suchá směs vsákne cuketovou vodu a chutná to bramborama :p
Marta Novotná
Myslím,že stejný problém -když rostou ,tak rostou- mám letos s dýněmi. Už se mi jich podařilo pár rozdat, několik spotřebovat v rodinném stravování a další rostou a rostou ....
Helena Pardová
S cuketami je ten problém, že když jsou, tak je jich hodně. Dočetla jsem se kdesi na internetu, že se dají zavařovat, tak jsem vyzkoušela, jde to, tak předávám dál. Vynechám hotové zelí, stačí jenom postrouhané na hrubém jazýčkovém struhadle (robot) a zavařit - stačí 10 minut na 80 - 100 stupňů. Pokud bych plánovala na delší dobu, asi bych prodloužila dobu na 20 minut. Hodí se na cukeťáky, zelí, sekanou i úžasnou cuketovou bábovku nebo polévku. A až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, můžu vítězoslavně uvařit něco cuketového.
Jaroslava Handlová
Olinko, já holka z paneláku, nepěstuji nic k jídlu, tedy ani cukety. Ale shodou okolností jsem se minulý týden olizovala nad cuketovým „dortem“. Kamarádka na chalupě přede mne postavila velkou kulatou keramickou mísu a požádala mne o rozkrájení toho výtvoru. Moc jsem si s tím nevěděla rady – netušíc, co to vlastně je. Nakrájela jsem z toho dortíky. Vypadalo to báječně a ještě báječněji mi to chutnalo. Ingredience v tom byly přibližně shodné, jako u tvé sekané. Jedly jsme to studené a zapíjely sektem, v němž jsme máčely kostky melounu.
Olga Štolbová
Víte někdo jak uchovat cukety co nejdéle? Já mám vyzkoušeno měsíc ve studeném sklepě na zemi.
Marta Nosková
Alenko V., loňské dýně vydržely až do letošního jara . Třeba ještě budu mít příležitost a možnost "hokaiďáka" Ti předat.
Alena Vávrová
Jejda Marti, vědět to, tak jsem Ti také dovezla cuketu do Doubravy k C. A já zas jako na povoru nemám ani jedno hokaido, jestli se zadaří, budou unás vodní melouny.
Věra Ježková
Recepty vítám. Cukety dostáváme s partnerem od jeho dcery, a tak se sluší je jíst. Už jsme si na nich i pochutnali.
Alena Tollarová
Olinko, jsem ráda, že jsem si po čase přečetla něco od Tebe. A vůbec nevadí, že je to o cuketách, kterým naše rodina neholduje. Taky jsme zkoušeli, ale chuťové pohárky protestovaly. Každopádně všem cuketomilcům přeji dobrou a ještě lepší chuť.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.