Výlet do saských lázní Kurort Rathen
Foto: autorka

Výlet do saských lázní Kurort Rathen

19. 7. 2017

S přítelem jsme dostali od jeho dcery jako vánoční dárek dva poukazy na výlet lodí do saských lázní Kurort Rathen. Cestu jsme podnikli ale až v polovině července, abychom si užili krásného počasí a mohli si vše vychutnat posezením na  otevřené palubě výletní lodě.

Z Plzně jsme vyjeli již den předem a ubytovali se v hostelu "Děčín" v Děčíně. Hostel je  v blízkosti vlakového nádraží.Prohlédli jsme si tak i pamětihodnosti Děčína.a ráno nastoupili v děčínském přístavu na parník "Bohemia" patřící "Labské plavební společnosti". Loď vyplula přesně v 9.00 hodin a její první zastávka byla v Hřensku. V Rathenu jsme přistáli podle plavebního řádu v 11.40 hod. a to už jsme měli za sebou kromě nějakého pití i dobrý oběd skládající se z polévky, hlavního jídla a dezertu. V Rathenu vystoupilo cca 20 osob a zbytek pokračoval do Drážďan..

Před mohutným skalním masivem Basteie - bezprostředně na břehu Labe leží Kurort Rathen. V roce 1261 prvně zmíněná obec má dnes sotva 500 obyvatel. Kvůli své kráse, klidné poloze a odpočinkovému charakteru se stala jednou z nejnavštěvovanějších obcí labských pískovcových skal. Kurort Rathen díky řece Labi je rozdělen na dvě části  Oberrathen a Niederrathen. O spojení mezi nimi se stará historický přívoz. Přívozní loď je chráněnou památkou a jezdí podle toho, kolik zájemců je na jedné či druhé straně Labe.

Od přívozu jsme se vydali s mapkou, kterou jsme obdrželi od delegáta na horskou túru, jejímž cílem byla skalní výhlídka Bastei s torzy historického hradu a zbytky opevnění. Bastei je nejstarším a snad i nejvýznamnějším turistickým centrem v přední části Saského Švýcarska.. Aby se tam člověk z Rathenu dostal, musí použít své vlastní nohy. Já jsem si původně myslela, že se budu procházet jen po ulicích lázeňského městečka a k tomu jsem měla i obutí. Své klasické volné sandálky (asi jako na Radhošti). Cesta na vrchol Bastei vede prudkým stoupáním s více než osmi sty schody. Později jsem zjistila, že z druhé strany tam ale vede silnice a pendlují tam autobusy z Bad Schandau. Cesta zpět byla o to horší, že začalo poprchávat, a tak jsem se zapotila strachem i cestou dolů. 

Zpět do Děčína jsme měli odplout v 17.30 hod., ale naše "Bohemia" měla cca 45 minut zpoždění. Turisté, kteří cestovali z Prahy, byli už netrpěliví, protože poslední rychlík z Děčína jim měl jet ve 22.00 hod. Kapitán ale všechny ubezpečil, že vše stihnou. V Hřensku na ně čekal autobus, který ujede cestu do Děčína za 20 minut. Lodí to trvá hodinu. Zpoždění  bylo způsobeno tím, že zpět se pluje proti proudu Labe a navíc byl nízký stav vody..Na lodi jsme měli opět dobrou večeři, pak malý ovocný a zákuskový raut. Do Děčína jsme přijeli až ve 22.00 hod místo plánovaných 21.00 hod. My jsme měli zajištěné ubytování i na druhou noc, protože v Praze nám nenavazoval na Plzeň vlak..Tak jsme po snídani odjeli rychlíkem z Děčína přes Prahu do Plzně. Výlet se nám vydařil, počasí až na malou přeháňku bylo celkem příznivé.

Posádka výletní lodi byla velmi příjemná a plně se nám věnovala. Pokud byste plavbu chtěli podniknout, mám jednu radu - nejezděte až do Drážďan. Turisté, kteří tam až jeli, si stěžovali, že měli velmi málo času na prohlídku města - cca 1,5 hodiny. Někteří dokonce ani z lodi nevystupovali. My jsme měli oproti tomu času dostatek. Tak bylo možno si nejen prohlédnout Bastei, ale i jít na jezero Amselsee, které se nachází na cestě k Basteji. Je přibližně 500m dlouhé a vzniklo v roce 1934 postavením přehrady na "Zeleném potoku". Sloužilo tehdy k výrobě ledu a k chovu ryb.

.

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Naděnko fotečky jsou v mobilu - nestíhám. Jedu zítra na Ukrajina na 10 dní. Pak už fotky k článku dám.
Naděžda Špásová
Jarmilko, hezky jsi nám popsala váš výlet lodí. Ačkoliv to od nás asi nebude daleko, tak to tam vůbec neznáme. A kde máš fotečky?
Helena Votíková
Kurort Rathen je moc hezké místo. My jsme se plavili z Hřenska. Byla to příjemná plavba, možná jsme měli stejnou posádku. Bastein máme v plánu, myslím že pojedeme z Bad Schandau a pak tu zůstaneme v lázních Toscana. Doporučuji, je to fajn relax.
Alena Tollarová
Na levé straně Labe je pěkný výhled na Bastei a terasa se sochou námořníka. Každou hodinu tam hraje hudba. A taky je tam hlavně pro děti krásná zahradní modelová železnice. Vody je opravdu málo, a tak mě včera překvapila výletní loď Florentina, kterou jsem potkala v Roudnici a dala jsem na FD. Toužím těch 800 schodů zdolat, ale asi to zůstane v pásmu snění.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vody bylo opravdu velmi málo a cesta zpět byla velmi pomalá. Nakonec pražáci vlak stihli ale jen proto, že jeli z Hřenska do Děčína autobusem.
Lidmila Nejedlá
Jarmilko, prima výlet. V Drážďanech jsem byla několikrát, ale nikdy po vodě. Prima reportáž.
Ilona Erika Kolář
Zde to velice dobře znám, v Kurort Rathen jsem byla několikrát na kole. Z Děčína do Hřenska nebo až do Bad Schandau jsme se plavili dost často na školní výlety.Po proudu to ještě jde, ale proti proudu je to strašně pomalé.Dříve jsem často jezdila do Děčína na kole a zpět, když se plavila nějaká loď, byla jsem vždy Ústí mnohem dříve, takže z Drážďan to musí trvat snad několik hodin. Mám pocit, že v Labi se teď tak málo vody, že z Ústí do Děčína není splavné. Cestujícím z Prahy se nedivím,museli být jako na trní, poslední vlak z Děčína jede v 21.56, další až ráno v 4.24.
Alena Vávrová
Jarmilo, prima výlet! Já jsem před časem plula s vnoučkem jen do Hřenska a zpět a také jsme byli nadšení. Jinak Děčín, Hřensko a skály Čes. Švýcarska znám z pěších tůr a v Drážďanech jsem již v dávné minulosti také byla, nicméně plavba až tam by mne lákala, jako jakákoliv plavba ;-).
Elena Valeriánová
Omlouvám se za chyby, opravdu jsem psala v zapadajícím slunku ... a jiné. :-)
Elena Valeriánová
My jsme tuto plavbu lodí Bohemia absolvovali v roce 2014. Byl kveten, docela chladno a deštivo. Ale plavba se nám moc líbila. Do Drážďan jsme také přijeli se zpožděním, takže to je vlastně takové pravidlo. Drážďany byl krásné, ale času opravdu málo. Zpáteční cesta v zapadajícím skunků nádherná. Bylo o nás královský postaráno. Jarmilko, díky za připomenutí. Jdu si prohlédnout moje fotky a zavzpomínat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...