Dnes bych se chtěla zamyslet nad dnešní babičkou. Kam se poděly babičky v šátku, ustarané, zestárlé a vždy milující babičky. Moje babička byla ta nejhodnější, nejlaskavější, starostlivá a pracovitá osůbka. Vždy pro mě měla laskavé slovo a byla obklopena zvířátky. Pamatuji si ji, jak sedávala na starém gauči a na klíně měla kočku a u nohou psa. Chodívala jsem s ní na trávu pro králíky a také do kostela. Nikdy se nezlobila, ale vždy nás chránila, kdykoli jsme něco jako děti provedly. Když zemřela v 77 letech, tak jsem dlouho chodila za ní na hřbitov a stále si s ní povídala a svěřovala jsem jí své starosti. Vždy se mi ulevilo a měla jsem dojem, že je stále se mnou. Ještě dnes na ni vzpomínám a mám ji stále v srdci.
Mám pocit, že dnes jsou babičky moc moderní a nemůžou se smířit se stárnutím. Vůbec jim to nezazlívám, vždyť se sama snažím vypadat co nejlépe a mladě. Mám někdy pocit, že naše děti už nikdy neuvidí babičku v šátku, která je opravdová a od přírody zestárlá a laskavá. Babička od Boženy Němcové už je jenom vzpomínka. Taková byla moje babička. Pro naše děti jsme už moc moderní, ale určitě chápající a stále pomáhající našim dětem i vnoučatům. Ať nám vydrží dobrá nálada a také trochu soudnosti k našemu věku. Vždyť i stáří je pěkné, a proto ho přijímejme s úsměvem a pokorou .
ilustrační foto: pixabay.com
Kam se poděly babičky
8. 7. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
25.6.2018 01:33
Moje babička ještě nosila šátek a jako ta "pravá" babička ! vypadala. Svou vzpomínku jsem na íčko napsala v článku Vzpomínka na babičku. Zemřela před 61 lety, ale vzpomínám na ni stále.
Naděžda Špásová
10.7.2017 11:02
Jednu babičku jsem viděla jednou v životě a druhá nás vychovávala a nosila šátek. Byla docela od rány. Myslím, že naší vnučce by se taková babička moc nelíbila. Není nic špatného na tom, když o sebe i v pokročilém věku pečujeme. Neděláme to pro nikoho, jen pro sebe. A být v našem věku trochu sobci je jen pro naše dobro.
Hana Fišerová
10.7.2017 08:16
Měla jsem dvě babičky, šátkovou a kloboukovou. Obě byly v dobách mého dětství a mládí velmi aktivní, z důchodu ještě pracovaly na sezónních brigádách, jezdily na blízké i vzdálené výlety, měly kamarádky ... a samozřejmě mne, mou sestru ,bratrance a sestřenice hlídaly. Když měly čas. Stejně tak i rokenrolovo-hipísácké babičky mých dětí. Já jsem už též babička. Je to bezvadné. Ale víc než na pokrývce hlavy záleží na dobrém obutí. Kvalitní a pohodlná obuv , to je to oč tu běží. Všechny babičky, v šátku, klobouku i ty prostovlasé řešily botky, botky, botky.
ivana kosťunová
9.7.2017 08:11
Babičky a dědečkové jsou pořád stejní. Na vnějšku nezáleží. Ve svých vnoučatech vidíme pokračování svých dětí, nekriticky je milujeme, a máme na ně čas a trpělivost. Jestli babička skáče na trampolíně nebo sedí v křesle a háčkuje, není až zas tak důležité.
Hana Rypáčková
9.7.2017 08:02
Hezké Maruško. Není větší odměnou pro babičku vidět, jak šťastně její rodina žije. A pro vnoučata je poznání, že babička není jen jejich, ten bratránek velký jako táta, je taky vnouček.
Marie Ženatová
9.7.2017 07:39
Moje babička se narodila v roce 1890, zemřela ve svých 82 letech. Celý život si ji pamatuji jen s šátkem na hlavě, pod ním skrývala svoje krásné vlasy - ve stáří byly úplně stříbrné. Byla dlouho vdovou, měla ke svému důchodu 120 korun na výměnku ještě kozu a slepičky. Já jsem byla její nejstarší vnučka a tak jsem si jí nejvíce užila a ona mi byla velikým vzor v mém životě. Její život - řídila se heslem "Modli se a pracuj..." Tehdy se všichni poctivě živili, pracovali a i více modlili, měli svůj život svázaný s Boží přírodou - vycházeli všichni dobře se svými sousedy i ostatními spoluobčany a i sami se sebou - v lidech bylo více lásky a nebylo tolik negativ - jako lež, závist nebo dokonce nenávist... Život měl svůj řád a všichni v něm byli celkem spokojeni...
Dnes je mi 71 let, jsem mnohonásobnou laskavou a milující babičkou, která chce svým vnoučatům předávat jen to nejlepší. Snažím se být jim dobrou kamarádkou při jejich hrách i při práci. Vím co je to občas jezdit s vnoučaty na lyžích, na bruslích, plavat s nimi, jezdit na kole, skákat přes švihadlo, cvrnkat s nimi kuličky, hrát slovní fotbal, vyprávět pohádky, fotografovat s nimi, učit je šít, plést, vařit, uklízet a péct s nimi a být jim vždy na blízku v pomoci a s dobrou radou i slovem. Ale když jim ukazuji někdy svoji babičku v šátku, tak jsem potěšena, že mi říkají - ta byla krásná...
Ale největším štěstím pro mne je, že všechny moje tři děti žijí v prvních manželstvích modelem - tatínek, maminka a děti - za což v duchu velmi pokorně děkuji Pánu Bohu...
Helena Slachová
8.7.2017 21:46
Doba v níž žijeme je náročná i na babičky. Mám 3 dospělé děti a 3 vnoučata. Dříve bych už byla v důchodu, přidáno 8 let takže ještě dlouho nebudu. Ženu po čtyřicítce už nikdo nechce zaměstnat, pro zaměstnavatele už je taková žena nerentabilní, proto musíme v konkurenci mladších a dravějších uspět. Jo znám i takové, co zapomněly stárnout a v padesáti vypadají jak diblíci , v culíčku, v mini, ale normální žena i když je babička musí být in, ¨vědět kdo je Anna a Elsa, auto McQueen, obsluhovat mobil, na počítači pouštět, skákat na tramlolíně, chodit s dětmi plavat, nebo jezdit na kole , Ale umění upect dobré buchty nebo vyprávět pohádky nám zůstalo. Hodně cestuji, chodím na kosmetiku, a na univerzitu 3. věku, kde se učím fotografovat a Angličtinu, ale když přijede 5ti letá vnučka a chytí mě kolem krku a říká ty jsi ta nejlepší babička v celim mym životě,je to to nejkrásnější vysvědčení.
Anna Potůčková
8.7.2017 20:08
Zažila jsem svoji babičku v šátku, se stříbrnými dlouhými vlasy, které jí moje maminka a její dcera splétala do copánku. Byla to zlatá babička, které bylo 85 let, když umřela a mně bylo 6 leta chodila jsem do první třídy. Dnešní babičky se staly mladými babičkami, které chodí ještě do práce a díky příjmům si mohou užívat výletů, a také dnešních technických vymožeností. Také nejsme babička v šátku a pokud můžu tak s vnoučátky si klidně zahraji i míčovou hru. To moje babička byla jen doma, s knihou v ruce a večer co večer se modlila růženec. Je jiná doba, ale možná právě proto bych naši babičku ráda představila svým dcerám, aby viděly, jak tehdy babičky vypadaly. U mně byly zlaté, a láskyplné - nás vnoučátka moc milovala a dávala to najevo !
Dagmar Anderlová
8.7.2017 19:46
Já nikdy na svoji babičku nikdy nezapomenu milovala jsem ji ...nikdy nenosila šátek ....na tehdejší dobu byla šik :-)milovala moře v Jugoslávii a já pokud se dostanu o dovolené k moři tak si vždy udělám večerní chvilku pro sebe a jdu k moři koukat na hvězdy a přitom zdravím babičku vím ,že se na mě z hvězdičky dívá .....i slzičku uroním a to už je 26 let v nebíčku .... a já jsem dnes už taky šťastná babička 5 vnoučat :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu