Blbá nálada - Svět jako převodovka
Ilustrační foto: pixabay.com

Blbá nálada - Svět jako převodovka

20. 6. 2017

Současný globalizovaný svět si představuji jako převodovku. Ozubená kola - hnací, hnaná, velká i malá do sebe zapadají a jedno bez druhého se nehne. Nebo naopak, jedno bez druhého se nezastaví. Třou o sebe zuby, a pokud nebudou dobře promazaná, brzo začnou skřípat, až se zadřou. Převodovka se nemusí koupat v olejové lázni. Stačí mazivo přikapávat v jednom místě a to se postupně přenese po celém soukolí. Ale olej nemůžete použít jen tak nějaký. Pokud je nevyhovující, stává se lapačem prachu a kolečka se stejně zadrhávají, až se zastaví.

Myslím, že víte, co tím chci říci. Nejde o to jen svět „promazat“, ale jak a čím. Pokud nás ovlivní zloba, závist, svár a strach, budeme do soukolí přilévat to nesprávné mazivo - blbou náladu, pokud do něj přilejeme optimismus, radost z drobností, i tu zprofanovanou lásku, bude se převodovkou šířit nálada dobrá a snad se tak kola budou vesele točit dál.

Možná jsem přehnaně optimistická. Ale zkuste si přečíst „Dobrý člověk ještě žije“ (R. Rolland), kde řezbář Colas přežije rány života i smrtelný mor díky své obrovské chuti do života. Uvidíte, že to s vírou v dobrý konec jde i přes velké životní trable. (Nebo si znovu osvěžte rozhovor s Ivo Šmoldasem v íčku.)

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Čiň dobro a dobro se ti vrátí, kéž by to platilo.
Hana Rypáčková
To asi není o tom, že kdo maže ten jede? :-) Ono stačí špatně sešlápnout spojku....
Naděžda Špásová
Dobré přirovnání, i když převodovka je pro mě španělská vesnice. Já jsem bohužel spíš pesimista. Nevěřím v lidskou dobrotu, ani ve světový mír. Můžu se snažit, aby to neskřípalo, ale většinou se najde blbec, který to pokazí. Ivo Šmoldase mám moc ráda.
Marie Ženatová
Moc hezké... Když budeme dobří ke všem lidem kolem sebe, budou i oni zase dobří k nám - mám to skutečně vyzkoušené...
Jana Šenbergerová
Moc hezké přirovnání. Snažím se, seč mohu, abych nepřispívala k drhnutí. Proč posilovat, co nechci, když s vynaložením stejného úsilí mohu posílit, co chci.
Zuzana Pivcová
Napsala jste to moc hezky. Miliony a miliardy osobních blbých nálad dají dohromady celosvětovou blbou náladu! Každý musí začít u sebe, čím já to celé zlepším? Sama jsem byla dřív velká pesimistka. Dnes je mi už docela dost, nevím, kolik času mi ještě zbývá, nežiji žádný radostný rodinný život, ale mít blbou náladu, to bych si snad ani nedovolila. Připadalo by mi to jako neúcta k zbylému životu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...