Když se synek potatí
Foto: autorka

Když se synek potatí

11. 4. 2017

Aneb „jablko nepadá daleko od stromu“. Pojďte si poslechnout kratičké povídání o lidech, kterým učarovalo kouzlo fotografie. Kouzlo okamžiku zachycené fotoaparátem. Pojďte se začíst do řádků o člověku, kterého si hluboce vážím a mám ho velmi ráda.

Je tomu již skoro padesát let, co jsem byla učnicí a tehdy jsem poznala pana Miroslava Čučku, mistra seřizovače v jedné textilní továrně. Byl to velmi laskavý a hodný člověk. Vždy dokázal nám, vyděšeným učnicím, za velkými tkalcovskými stavy pomoci. Nikdy nás neodbyl. Po vyučení jsem v továrně dlouho nepracovala, práce mě nebavila a pořád více jsem si říkala, že můj vzdor jít do učení na tkadlenu se mi vymstil. Po dvou letech jsem si proto našla práci jinou a s panem Čučkou jsem tak ztratila kontakt. Potkali jsme se jen ojediněle.

Přešla spousta let a z nás obou jsou již senioři. Cesty boží jsou nevyzpytatelné a my dva jsme se sešli ve fotoklubu. Máme totiž stejného koníčka – fotografování.

A tím se dostáváme k včerejšímu dni. Na polské hranici leží půvabné městečko Vidnava, pravda, je trochu ospalé a nostalgické, ale i tady žijí lidé. A jeden páteční dubnový podvečer se zde v městské galerii, která mimochodem byla vybudována z nefunkčního nákupního střediska bývalé Jednoty, sešli lidé na vernisáži jedinečné výstavy, kdy autory fotografií jsou otec a syn. Pan Miroslav Čučka a jeho syn, také Miroslav. Výstava má název STŘET GENERACÍ.

První jmenovaný fotograf měl za svůj fotografický život celou řadu výstav i dalších fotografických úspěchů, u Miroslava Čučky ml. se jedná o vůbec první výstavní počin. Semínko k této výstavě bylo zaseto již dávno – někdy v druhé polovině minulého století. Miroslav Čučka st. přišel na Jesenicko v roku 1946 z rodné Hané a s výjimkou několika let zde strávil celý život. Zamiloval si zdejší drsný kraj i jeho obyvatele. Stal se členem mysliveckého spolku a jeho zbraní byl fotoaparát. Poezii nádherných jesenických hor můžeme hledat a nalézat v jeho četných fotografiích přírody. Vydával se na lovy beze zbraní, a přesto jsou jeho úlovky záviděníhodné. Neméně působivé jsou jeho černobílé snímky ze života obyčejných lidí. Mistrovsky dokáže zachytit daný okamžik, jeho fotografie vyprávějí příběhy, úsměvné i k zamyšlení.

Svému koníčku je věrný dodnes, i když už mu život píše přes osmý křížek, je aktivním členem Jesenického fotoklubu. I přes svůj věk si hravě poradil s digitální technikou a jeho fotografie mají i nadále neotřelý půvab, i když už nefotí v hlubokých lesích, ale třeba v parku, ve městě nebo z okna svého bytu. Svou lásku k přírodě a k fotografování předal i svým synům při toulkách jesenickou přírodou, kdy spolu absolvovali nespočet šoulaček mysliveckými chodníčky.

Semínko bylo zaseto, bobtnalo, klíčilo. A dnes můžeme obdivovat na společné výstavě také fotografie Miroslava Čučky ml. „Fotografoval jsem tak nějak celý život. Fotografie z dovolené, rodinné fotky. Vážněji jsem se tomuto koníčku začal věnovat před třemi lety, kdy jsem se stal členem mysliveckého sdružení. Tak jsem vlastně šel v tátových šlépějích a propojil jsem oba své koníčky. Dnes už mě fotografování zcela pohltilo,“ říká Miroslav Čučka ml. U obou fotografů může dobrý pozorovatel vidět společný rukopis. Snímky z přírody, které potřebují pro svůj vznik spoustu trpělivosti, a snímky z každodenního života, kdy je především nutný dobrý postřeh a pohotovost. Oba mají společné to, že jejich fotografie nejsou jen prostým dokumentem, ale že z nich dýchají příběhy. Návštěvník může posoudit, jestli se ve fotografiích střetávají generace a nebo naopak jen pokračují v započatém díle.

A já jsem ráda, že mohu být malinkým dílkem jejich životů, i když jen okrajovým, a že se mohu počítat mezi jejich přátele.
DOBRÉ SVĚTLO, přátelé.

Tento článek je mým malým dárkem k narozeninám, které fotograf Miroslav Čučka st. oslaví 18. dubna.

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Můj vnuk (23 r.) se zřejmě "POSTREJDOVAL" = stejně -jako kdysi u mého syna- se u vnuka projevila láska ke dřevu a práci s tímto materiálem. Vzdal se (k rozmrzelosti táty) i studia na VŠ. Zatím má zaměstnání, ale uvažuje o tom, zařídit si dílnu-stát na vlastních nohou (v tomto oboru) a být "uměleckým hodinovým manželem" = plnit lidem jejich přání! - a já mu fandím.
Eva Mužíková
Elen, i já musím znovu napsat, že obdivuji Tvůj literární talent. Ty bys dokázala zaujmout čtenáře jakýmkoliv tématem a to je dar.
Alena Tollarová
Eleno, napsala jsi to moc krásně a já přeji jak otci a synovi, ale i Tobě hodně krásných fotoúlovků a krásných chvil s foťákem. Já vůbec nevím, že by u nás nějaký fotoklub byl.
Jiří Bárta
Paní Elen, přidávám se k předchozím diskutujícím, máte úžasný literární talent a určitě i pro fotografování. Takže i Vám přeji DOBRÉ SVĚTLO !
Anna Čípová
Elenko, krásné vyznání. Ty máš neskutečný dar vyjádřit své dojmy slovem i fotem.
Lidmila Nejedlá
Elen, to je moc hezké, že jsi nás seznámila a panem Čučkou, ale i s jeho dílem. Škoda, že je to daleko, určitě bych výstavu jejich fotografií navštívila.
Hana Rypáčková
Jsi Eleno talent na novinařinu a reportáže. Klub fotografů je dobrá věc. U nás zanikl , ale výstavy se zde často konají.
Zuzana Pivcová
Ano, je vidět, že jsi nejen výborná fotografka. Je pěkné, když se děti potatí či pomamí v povolání. Určitě se pak dobře doplňují.
Jana Šenbergerová
Moc pěkně jsi to. Eleno, napsala. Oběma fotografům přeji nejen dobré světlo, ale také dobré zdraví, aby toho světla mohli co nejvíce zachytit pro ostatní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...