Hrátky s češtinou:   Byli moji prapředkové pivaři?
FOTO: archiv autorky

Hrátky s češtinou: Byli moji prapředkové pivaři?

23. 1. 2017

Narozdíl od většiny žen zde na portálu nosím své příjmení celý život, s ním jsem přišla na svět a s ním s největší pravděpodobností i tento svět opustím. Pivcová je ženská podoba příjmení Pivec, vytvořená shodně s obdobně končícími příjmeními jako Vrabec, Srnec, Hájek, Marek, Janoušek, kdy se vypustí v koncovce e, zatímco u jiných  příjmení, jako třeba Kubeš, Hrubeš, Lukeš, se ponechává.

V městečku mého dětství jsme byly dvě rodiny Pivcovy, a to díky mému tatínkovi a jeho mladšímu bratrovi, kteří ovšem pocházeli z jižních Čech. V Lomnici existovalo ještě příjmení Pivrnec, s nímž nás někteří lidé zaměňovali. I v dospělosti v Praze jsem byla několikrát nazvána paní Pivrncovou. Ještě častěji však dostanu podobně znějící příjmení Pincová.

Zatímco mužský tvar jména Pivec nečiní při psaní potíže (setkala jsem se však i s německou podobou Piwetz), u tvaru Pivcová musím někdy zdůraznit, že se píšu " ....jako pivo", abych se vyhnula psané podobě s "f", tedy  Pifcová (zřejmě díky citoslovci, připomínajícímu výstřel "pifpaf").

Pro cizince bylo mé příjmení téměř vždy výslovnostním tvrdým oříškem. Němci nemají ve vlastní abecedě písmeno "c" pro stejně znějící hlásku. C se píše jako "z" nebo "tz". Netuší v mém příjmení žádnou zradu a všichni mi říkají na první pokus "Frau Pivkowa" a ti méně nadaní se mě nenaučí oslovovat správně nikdy. Naproti tomu Britové a Američané tvoří jakousi zkomoleninu znějící zhruba "Pif-souwa", s přízvukem na druhé slabice. Zatracená čeština!

Jak už jsem se zmínila, jmenuji při neznalosti písemné podoby příjmení zapisovateli pro názornost pivo. To jednoznačně zabere.  Je ale příjmení skutečně spjato s tímto tradičním pěnivým mokem? Všichni moji známí to tak samozřejmě berou. Zvlášť, když jsem s tímto příjmením přišla počátkem 80. let do Prahy z Budějovic, měla jsem nálepku pivařky snad už přímo na čele, ačkoliv jsem si pozitivní vztah k pivu vytvořila ve skutečnosti až později. Abych si udělala jasno o svých předcích, požádala jsem už tehdy o pomoc bývalou spolužačku, odbornici na jazykovědu. V úvahu připadl Pivec jako "piják", ale také jako "pěvec". Objevila se dokonce i varianta v podobě středověké rozkazovací věty, která naopak nabádala ke konzumaci " Pí véc!" (pij víc).

Díky zdejším Hrátkám s češtinou, hlavně příspěvku Aleny Tollarové, jsem se tedy na své příjmení ještě jednou (a zřejmě už naposled) podívala. Odborný výklad dává zapravdu souvislosti s pijáky piva. První příjmení, o němž se dochoval zápis, je Waniek Piwce z roku 1437. O něco později již existovala další podobná příjmení, jako Pivník, Pivoň, Pivka, Pivko, Pivo a Pivný. Vypadá to tedy, že mí předkové z otcovy strany byli opravdu (on ne!) pivaři.

Příjmení Pivec, Pivcová nepatří k příliš frekventovaným, a kdyby u všech jeho nositelů nepokračoval rod jako u mě (ale i u sestry),  asi by záhy vymizelo úplně. Žen Pivcových je nás v republice 121, z toho 15 v Praze. Třeba se některá jmenovkyně objeví ještě zde na i60.  Náš věkový průměr je 47 let, takže to nelze vyloučit.. :-))

Připijte si tedy, kdo máte chuť, se mnou na zdraví, a třeba právě sklenicí piva, ať dostojím svému jménu. Na zdraví!


Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To si ráda připiji....
Jiří Libánský
Nejvíc se mi líbí jako původ jména pračeské slovo pjievec. Jako profik zpěvák.
Zuzana Pivcová
Ivano, na pamětní desce je pravdu ....Fr. Pivce, to koncové e se trochu leskne. Herec Jan Pivec byl z jiného rodu. A na týnském hřbitově je ještě jeden hrob rodiny Pivcovy, ale ptaly jsme se na MěÚ, odkud, ale údajně z Hluboké a taky to asi není přízeň.
Naděžda Špásová
Zuzko, právě si jdu sednout k TV a dám si jednoho chlazeného Kozlíka. Tak Na zdraví! Já radši po původu příjmení nepátrám. Za svobodna Sýkorová, takže sýkora koňadra byla denně na talíři, nyní Špásová, takže vždycky rovnou dodavám pro nerozumějící, jako sranda. Pivcová je náhodou docela dobrý a i obě nositelky.
ivana kosťunová
Ale na tabulce v LOmnici je nápis, že je to stavba architekta Pivci - nikoliv Pivce. Nebo se mýlím ? A tam by mi to evokovalo spíše toho pěvce. :)) A co Jan Pivec-slavný herec ?
Elena Valeriánová
Zrovna jsem skleničku piva dopila, tak dodatečně na zdraví slečno Piv cová. Pomlčka je tam schválně.
Lidmila Nejedlá
Na Tvé zdraví si vždy ráda připiji, Zuzko. Měla jsem žáka Pivce z Kladna.
Zuzana Pivcová
Ve dvou posledních odstavcích je několik číselných údajů z materiálu ministerstva vnitra (nejedná se o tedy o citaci či kompilát). Ten zde jmenovala už Ála T.
Jana Šenbergerová
Moc pěkné pojednání. Nikdy bych nevěřila, že s tak jednoduchým jménem mohou být také problémy. Já jsem si se svým rodným i nabytým také užila, ale ta nejsou česká. Občas mě okolnosti donutí nakouknout do knížky Naše příjmení, a to pak zapomenu na čas a docela se v té záplavě jmen, se kterými jsem se nikdy nesetkala, ztratím. Předpokládám, že jsi čerpala ze stejné knihy.
Marie Magdalena Klosová
Tak tedy "na zdraví" všech dam Pivcových ! mm

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.