Valentinský svátek - slavit, či neslavit?
Ilustrační foto: pixabay.com

Valentinský svátek - slavit, či neslavit?

12. 1. 2017

Sotva skončily nejkrásnější svátky v roce - Vánoce, už se blíží další, pro některé neméně příjemný svátek. Je to svátek všech zamilovaných, ve světě od nepaměti slavený jako Svatý Valentýn. U nás si tento svátek pomalu dobývá svou pozici. V naší republice tento svátek příliš oblíbený není, a to zejména u starší generace, která naopak volá po prvním máji, času lásky a symbolice líbání pod třešní. Daleko oblíbenějším je svátek Sv.Valentýna v anglosaských zemích, odkud se dostal až k nám. Pro starší generaci je svátek příliš kýčovitý a vyumělkovaný. Zato u mladých lidí si tento svátek získává stále více příznivců.

Svátek zamilovaných se slaví na celém světě 14.února. Jeho historie není zcela jasná. Váže se k období vlády císaře Claudia a legenda ze starého Ríma zpodobňuje Valentýna jako ctnostného, moudrého a počestného člověka. Císař ho kvůli jeho moudrosti povolal k sobě, ale protože Valentým věřil pověrám a bludům křesťanství, nechal  ho dát pod dohled svého prefekta. Valentýn se zamiloval údajně do jeho nevidomé dcery. Svým modlením jí pomohl navrátit zrak. Římané však odmítli uvěřit v tento zázrak, vtrhli do domu prefekta, odvedli Valentýna a za městem ho sťali. Díky této mučednické smrti se stal Valentýn patronem věrné a oddané lásky.

Jiná legenda vypráví, že císař Claudius zakazoval sňatky z důvodu, že ženatí muži byli horšími vojáky než muži svobodní. Claudius nechal Valentýna uvrhnout do vězení, kde jej navštěvovala žalářníkova dcera, do které se Valentýn zamiloval. V den své popravy jí zanechal dopis, ve kterém se jí vyznal ze své lásky, podepsaný "Od Tvého Valentýna". Odtud se traduje vznik a  původ tzv. valentýnských přáníček (rozšířený velmi v Anglii).

Uctívání Svatého Valentýna ustanovil papež Gelasius I. roku 498. Jeho ostatky jsou v mnoha kostelích a chrámech po celé Evropě. Jedna z relikvií je také uložena na Vyšehradě.

V Anglii se o slavení tohoto svátku nejvíc zasloužil básník G.Chaucer a vévoda Orleánský dokonce dokonce z Toweru posílal své manželce básně, které se považují za první doložené Valentinky.Ale byli to Američané, kteří  na konci 19. století celý svátek  dovedli až k dnešku.A tak pokud lid tvrdí, že se jedná o komerční americký svátek, mají tak trochu pravdu.

U nás se tento svátek objevil až po roce 1989. Postupně však získával své příznivce.Dnes je to nejvíce slavený svátek v USA, Austrálii, ale slaví se i v Indii. Někdo ho považuje za "importovaný", plný komerce, jiný se s ním sžil a líbi se mu. Lidé vyjadřují svou lásku nejen partnerům, ale i rodičům, přátelům a jiným blízkým osobám. Tradičně se dávají květiny, plyšové hračky, posílají se valentýnky.

Mě zaujaly dvě z z loňských  sms valentýnek, které dostala moje 20tiletá vnučka "Jsi mi drahá jako elektřina, oslav se mnou Valentýna".. Vnučka odpověděla ..."na Svatého Valentýna, jenom já a žádná jiná"... 

Můj přítel, i když je dříve narozený, mě zve na večeři do dobré restaurace, kde si připijeme šampíčkem a většinou dostanu své oblíbené  rudé růže. Syn zase své ženě kupuje parfém a opět květiny. Svátek Svatého Valentýna se tedy importoval i do mé rodiny a všem se nám líbí takové vytržení ze všední reality. 

Památka Svatého Valentýna  je jednou z dobrých příležitostí dokázat svým blízkým, jak se vzájemně máme rádi. Takovou příležitost bychom neměli promarnit. Biskup Valentýn údajně vyučoval mladé páry  zásadám biblické moudrosti a jistě znal i starozákonní Píseň písní, která ve svém závěru říká : " Vždyť silná jako smrt je láska. Lásku neuhasí ani velké vody a řeky nezaplaví. Kdyby za lásku někdo chtěl dávat všechno jmění svého domu, sklidil by jen pohrdání".

A na to bychom ani dnes zapomínat neměli.  

Použitá litratura: Bible Starý zákon,wikipedie

 

svátek
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Přiznejme si, že jakýkoliv svátek se dá zkomerciovat. Právě proběhlé Vánoce se Silvestrem, nadcházející Valentýn. A korunu tomu nasadil minulý režim s MDŽ, Dožínkami nebo Dnem horníků. Pokud se ale budeme umět vžít do role obchodníků, taky využijeme kdeco k odbytu. Naštěstí máme právo volby oslavit si svátek takový, který uznáváme, a ostatní přejít bez povšimnutí.
Růžena Marková
Je mi v podstatě jedno, jestli někdo slaví sv. Valentýna. Je mi spíš smutno, že se chytáme cizích zvyků a na naše České zapomínáme. V Českých zemích byl odjakživa patronem zamilovaných sv. Antonín.
Zdenka Jírová
Mně se víc líbí Prvomájové líbání pod rozkvetlou třešní než svátek s komerčním podtextem. Nevadí mi ale, že si jej mladí osvojili a prokazují si navzájem, že na sebe myslí. A tu pusu si mohou dát i na 1. máje.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za názory, ani já jsem dříve nebyla tímto importovaným svátkem nadšena, ale dnes to beru jak jde život.
Anna Čípová
Zajímavý článek. Ale sv. Valentýna neslavím a slavit nebudu.
Ladislav Vesecký
Ne, neslavit.
Eva Balúchová
jarmilo,pěkný článek.Ať si každý vybere co mu vyhovuje.
Jan Krones
Jsou období v životě, kdy je každá příležitost ke slavení vítána. No, a pak jsou období, kdy je každá oslava na víceméně obtíž…
Alena Tollarová
Sv. Valentýn mě nijak nebere, spíš naopak. Největšší příležitostí, jak zvýšit tržby, byl pro obchodníky a já nestačím žasnout, co všechno se dá na sv. Valentýna napasovat. Ale to se netýká jen Valentýna. A když se to někomu líbí, tak proč ne?
Jana Šenbergerová
Je dobře, že to není nic povinného a každý může dát přednost tomu, co je mu milejší. Pro mě je každý den prožitý s milovaným a milujícím partnerem svátkem. Drobné radosti si dopřáváme vzájemně po celý rok, tak proč ne i na Valentýna i na Prvního máje?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...