Psí život
Ilustrační foto: pixabay.com

Psí život

13. 1. 2017

Jsou dny, kdy je hned od rána všechno špatně. Probudíte se do mlhavého pošmurného rána, šedé nebe, mrholení, teploměr lehce kolem nuly. Nějaký výpadek v teplárně způsobí, že voda je zatím jenom vlažná, a tak ranní sprcha působí spíše jako středověká forma mučení. V kuchyni zjistíte, že došla vaše oblíbená snídaňová pochutina a ani kvalitní káva vaši náladu nevylepší. V bytě pod vámi vyje pes, ještě si nezvykl, že páníček ráno odchází do práce. Aúú… taky bych vyla. Nejraději bych se vrátila zpátky pod deku, tak raději honem stelu, abych odvrátila pokušení. Co naplat, termín DPH se blíží a nikdo to za mě neudělá. Psí život!

Zrovna, když přijížděl výtah, otevřely se dveře od protějšího bytu a vyšla sousedka venčit psa. Do výtahu jsme nastoupili společně a malá chlupatá opice dole u mých nohou se hystericky rozštěkala (myslím tím psa).

„Nebojte se, ona nekouše," řekla s úsměvem sousedka a vzala psa do náruče. Výsledkem bylo, že můj obličej a psí štěkající tlama se ocitly, jak říkají Angličané, face to face.“ Ona ne, ale já asi brzy kousnu“ chtělo se mi říci, ale snažím se uchovat si dobré sousedské vztahy, a tak jsem pouze mimoslovně dávala najevo, že mi to není příjemné. Vlastně jsem si už dávno zvykla na to, že při dojezdu jakéhokoliv výtahu automaticky ustupuji nejméně metr od něj stranou, protože nezřídka se vyřítí z kabinky nejdříve štěkající zvíře, teprve za ním majitel snažící se jej zpacifikovat. A nikdy nevím dopředu, zda se v kabince se svým pánem veze mopslík, nebo vlčák s převažujícími geny vlka. Tam bych při případné přetlačované neměla šanci.

Cestou do kanceláře jsem si při pohledu na venčící provoz venku uvědomila, jak se u nás na sídlišti zvýšil počet psích obyvatel. Po chodníku proti mně se nutila k běhu známá paní s jezevčíkem na vodítku. S pohledem upřeným na mě zasupěla „Šup, šup, dobrý den, běžíme, běžíme.“ Snad jsem si správně vyhodnotila, co z toho patřilo mě, ale moje „dobrý den“ už jsem říkala zádům, která ani snad odpověď nečekala.

Maminka s malými dětmi, jedno v kočárku, druhé se přidržuje rukojeti a poslušně cupitá vedle. Mladá paní spravedlivě rozděluje pozornost mezi děti a čivavu, která je navázaná na vodítku z druhé strany kočárku. Pořadí důležitosti nelze určit. Rodiny se dvěma dětmi jsou na našem sídlišti spíše výjimkou. Dá se říci, že nárůst psů je vyvážen úbytkem dětí. Není žádnou zvláštností potkat zde mladou dvojici držící se za ruce a láskyplně žvatlající na psího miláčka batolícího se kolem. Jeden takový chlupatý plyšák mi právě přeběhl přes cestu, vodítko těsně před mojí nakročenou nohou. Šikovně jsem zabalancovala na druhé noze, ale pochvalu kupodivu dostal pes.“ Hodnej pejsek, k noze !“ Patrně pejsek zaměnil páníčkovu nohu za moji, ale kdo by to řešil.

Muž se zapálenou cigaretou oděn v tepláky a kulicha venčí jakéhosi podvraťáka. Muž sám se procházením neunavuje, v klidu pokuřuje, zatímco  pes pobíhající kolem činí velkou potřebu přímo před vchodem do domu. Jakmile je dokonáno, oba mizí v domě. Napadá mě, který asi nešťastník, co  vyjde z domu s hlavou v oblacích, pozná na vlastní botu tu nevonící realitu.

Najednou se za mnou ozvalo: „Tak neotravuj a mazej domů!“ polekaně jsem se otočila a pobavila stařenku s jezevčíkem na vodítku dotazem: „To nebylo na mě, že ne?“

Vzpomněla jsem si na našeho psa Míšu z dob mého dětství. Vesele pobíhal po dvoře, občas ležel v boudě, účastnil se každé naší sebemenší procházky kamkoliv, sebemenší akce. Jedl to, co my jsme nedojedli, občas jsme mu kupovali maso z výseku. Někdy si přilepšil loupežnou výpravou do sklepa, za to mu byl „vyprášen kožich", ale pokoj si stejně nedal. Když vykonal velkou potřebu, zadními tlapkami ji zahrabal. Rozhlédla jsem se po sídlišti. Žádný momentálně se venčící pes takový úkon nečinil. Že by bydlení v paneláku tento prastarý pud potlačilo?

Jak vlastně žijí sídlištní psi?
Celý den se pohybují na prostoru 40 - 70 m čtverečných, podle velikosti bytu páníčka. Na povel panáčkují, spí jenom v rohu k tomu účelu určenému na chodbě, 2-3x denně jdou na cca 15 - 20 min. ven, kde na povel konají svoji potřebu. V zimě oblečeni v kabátcích, svetřících, s bačkůrkami na tlapkách, aby jim sůl na posyp silnic nerozežírala tlapičky. Představuji si, jak by Míša zuby a drápy tu krejčovskou nádheru ze sebe serval. A kdyby se měl neustále živit jenom granulemi se zaručeně nejvyváženějším poměrem psích živin, asi by nám utekl. Jo, časy se mění a psi se mění s nimi.

A tak si v pekárně při cestě kupuji čerstvé voňavé rohlíčky - celozrnné pečivo pro dnešek vynechám. V kanceláři dokončím nepovedenou snídani. A vzhůru do práce - žádné stěžování.

Pořád jsem na tom lépe, než sídlištní pes.

 

 

domácí mazlíčci Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Souhlasím s názory, že pes, zavřený od rána do odpoledne v bytě, bez možnosti vyvenčeni je chudák. Ze svého okolí znám hodně majitelů psů, kteří se s ním brzo ràno rychle proběhnou a odcházejí do práce. Další venčení až nejdříve za deset hodin!!!!! Na můj dotaz, zda to nepovažují za týrání odpovídají - on je na to zvyklý!!! Možná ani ne tak zvyklý, ale ze strachu z potrestání to přetrpí. Takoví lidé by si neměli psa vůbec pořizovat. Bertík žil pět let na vesnici, ale v bytě. Takže, když jsem se rozhodla pro život v paneláku, neměla jsem žádné obavy, že bude jakkoliv trpět. NAOPAK, na vesnici trávil většinu času se mnou na dvoře a zahradě, vzhledem ke starosti o jiná zvířata mi na dlouhé prochàzky nezabýval čas. Tady chodíme dvakrát denně na dlouhé výšlapy, dvakrát na takové jen do parku nebo večer okolo sídliště. O našich jiných aktivitách netřeba psát, většině z vás jsou známy. Takže, jak už tu kdosi napsal, také bych v druhém životě chtěla být mým psem...
ivana kosťunová
Právě se mi podařilo omylem kliknout dolů a udělit si hvězdičky. Přiznávám dobrovolně, ještě než budu prohlášena za ješitnou babu.
ivana kosťunová
Evo a Jarko, o tom to vlastně je. Záleží na úhlu pohledu, jinak to vidí pečlivý chovatel na sídlišti, jinak obyvatel sídliště bez psa, jinak majitel psa žijící v rodinném domku. Já jsem - doufám že objektivně- popsala případy ve svém okolí a jsem ráda, že inspirovaly k této diskusi. Taky se v ní něco nového dozvím.
Jaroslava Handlová
Ivano, myslím, že se najdou jak přívrženci, tak i odpůrci tzv. sídlištních psů. Vždy záleží na tom, jaké má chovatel podmínky a také, proč si psa pořídí. Bydlíme již přes 35 let v paneláku v bytě 4+1, měli jsme také velkého psa, boxera. O důvodu jeho pořízení jsem zde kdysi napsala článek, je zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/6859/darek-ktery-umel-lecit Vaše příhody a postřehy, se mi zpracováním tématu moc líbily. Ještě musím dodat, že náš pes se měl výborně. Nezůstával doma sám. Kromě běžného venčení, byl 2x denně na dlouhých procházkách na okraji města, kde se vylítal. Než by měl někdy zůstat doma sám, tak to jsem ho raději vzala s sebou do kanceláře...
Eva Komínová
Ivanko, moc pěkný článek. Já na sídlišti nebydlím, ale podobné postřehy jako vy mám od své kamarádky. My máme tři psi (psala jsem o nich), domek a dvorek, "psí vchod" kudy mohou kdykoli na dvorek ven (ale stejně je mám v bytě a stále za zády, chodí za mnou jako psi, jak se říká), zahradu, kde se mohou proběhnout a pravidelné procházky do lesa, který máme za humny. Mají zkrátka vše, co potřebují - prostor, volnost, lásku svých páníčků. Kdybych bydlela v paneláku, asi bych si také pořídila pejska, ale malého "gaučáka", kterému omezený prostor tolik nevadí a někdy i vyhovuje. Mít v panelákovém bytě velkého psa nebo psů několik a ještě je tam nechávat x hodin o samotě, to je podle mne týrání zvířat.
ivana kosťunová
Tu rasu neznám, tak jsem se podívala do Wikipedie a dle obrázku působí přátelsky, a píší tam o něm, že je dobrý hlídač a své pány hlídá i bez předchozího výcviku. Chápu jak je těžké odbourat strach ze psů po takovém zážitku, ale myslím, že vám se to podaří...
Naděžda Špásová
Ivano, my bydlíme v paneláku víc než 30 let. Dokud byly děti malé, psa jsme neměli, měli ho moji rodiče, takže jim to stačilo. Když povyrostly, pořídili jsme si čivavu. 14 let byl členem rodiny, spal s námi v posteli a byl všemi milován. Odešel nám po 14 ti letech a po dvou dnech už jsme měli nové a radši dva. Uklízíme po nich venku, co utrousí a snažíme se, aby nikoho neobtěžovali. Jsou ve výhodě, protože jsme s manželem oba doma, takže s námi skoro všude jezdí. Vždycky říkám, že v příštím životě chci být psem v naší rodině. Taky neuznávám pokud si někdo pořídí psa jen proto, že je to moderní. Taková osoba je s prominutím blb. Nikdy jsme naštěstí nemuseli volit, zda rodina, nebo pes. Zase je to jen v lidech.
ivana kosťunová
Hano, to srovnání s panem Nekvasilem mě tedy pobavilo, a máte pravdu. Asi mě trochu inspiroval. Zuzani, Maruško, Jano, díky za zprostředkování různých pohledů na psí problematiku. Co člověk, to jiná zkušenost. A Maruško, velké psy mám ráda - vždy říkám - ano, tohle je pes.
ivana kosťunová
Věro, neberte mě tak vážně - trochu přeháním kvůli výslednému efektu. :))
Věra Lišková
Blížící se termín a DPH, to nikdo nemiluje a dobrý pocit se dostaví až po splnění úkolů. Asi jste to ráno nevykročila pravou nohou a psi za to moc nemůžou, i když to trochu ten den u Vás odnesli. Ani v paneláku jim není tak zle, když si užívají tepla a páníček se jim věnuje. Jinak se mi článek líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.