Poznávací zájezd do Maďarska
Ilustrační foto: pixabay.com

Poznávací zájezd do Maďarska

11. 11. 2016

Na jaře jsem byla na poznávačce v Maďarsku. Do země se jezdí hlavně na pobyt. Několik roků jsem četla katalog s tímto zájezdem a v květnu jsme se s kamarádkou konečně k jižním sousedům vypravily. Maďarskem jsem mnohokrát projížděla, ono ze Slezska na jih nebo na jihovýchod je to asi nejrychlejší. Z dálky jsem viděla hrady, města, pustu. A nyní konečně jsme se v hradech, klášterech a městech zastavili.

Zájezd trval 9 dní. Šest dní jsme jeli autobusem podél slovenských hranic až do Tokaje, pak se tři dny spodním obloukem kolem Srbska vraceli. Se zájezdem jsme navšívili devět památek Unesco. Maďarsko má dlouhou historii, ale průvodce nám vyprávěl, že Turci vládli v zemi přes 100 let a dřívější historické památky zničili. To staré, co vidíme, je replika. Otec Marie Terezie počátkem 18. století porazil poslední zbytky Osmanů v Uhrách a začal stavební boom. Tehdy byla doba baroka. Navštívili jsme mimo jiné místo úmrtí nešťastného 20letého Ludvíka Jagellonského a velký památník osudné bitvy u Moháče.

V nynějším místě pusty byly dříve lesy a mnoho vesnic. Osmané lesy zničili, vítr úrodnou zem odvál a dnes máme ve středu Evropy řídce obydlenou step. Ve vesnici Hortobágy jsme nasedli na vozy tažené koňmi a vyrazili do pusty.

Velmi zajímavá byla i návštěva nejvyšší maďarské hory Kékes v pohoří Mátra - 1014m. Pravda autobusem.

Na podzim jsem ještě plánovala návštěvu Malty, ale, bohužel, vzhledem ke svým problémům, jsem zájezd zrušila.

Doufám, že zemi ještě někdy navštívím.

Mějte se hezky a přeji všem i60kářům pěkný den.

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Horenský
Maďarsko je přímo ideální země na návštěvu v kterémkoliv ročním období. My tam jezdíme tak 4x až 5x ročně, hlavně termály Hegykö, Bük, Sárvár, Mosonmagyaróvár, Celdömölk, Miskolc-Tapolca, Eger atd., ale i Balaton, Hévíz (největší termální jezero), Budapest. Vždy spokojenost, ceny přijatelné, jídlo a pití výborné, ubytování a služby na úrovni. Je třeba něco víc?
Květoslava HOUDKOVÁ
V Maďarsku jsem byla před 5 r. - HOTELBUSEM ( kapacita 18 osob, obsazenost 14 osob = ještě před přejezdem hranic jsme už byli výborná parta - o mne (nejstarší účastnici) - všichni pečovali jako o vlastní babičku. Poznali jsme mnoho - trvalá příjemná vzpomínka - mohu jen doporučit.
Hana Rypáčková
Moc ráda jsem jezdila do Egeru a pohoří Buk , do pusty a hlavně těch milých sklípků...Taky bych se tam ještě chtěla podívat...
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se že znám i horší místa na světě. Letos mně zaskočila Západní Sahara u Alžírských hranic a včera jsem se vrátila z Egypta. Také z USA či z Jižní Ameriky bych mohla vyjmenovat pár nehostinných míst. Proti nim je pusta ráj na zemi.
Karel Hyndrák
Na Googlu - Obrázky, je pod heslem Puszta Hungary hodně fotek. Lautr rovina a nic. Angličani vykáceli Irům lesy (partyzáni), v Jugoslávii někdo vykácel lesy na stavbu lodí a na Velikonočním ostrově na stavbu soch. Už se tam žádné stromy nechytají. Hrozná představa.
Zuzana Pivcová
Já Karla chápu tak, že jako děsivé označuje období nadvlády Turků v zemi a to, co po sobě zanechali, nebo ne? Já jsem bohužel nikdy v Maďarsku nebyla, ale slyšela jsem na něj mnohokrát pět chválu, dříve na Budapešť nebo Balaton, dnes na termální lázně.
Naděžda Špásová
V Maďarsku je určitě spousta věcí k vidění. Kamarádka tam jezdí do lázní a moc si to chválí. Škoda, že jste nedala k článku i fotky. Tak snad jindy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Článek mi vůbec nepřipadá děsivý - co je v něm tak děsivého? Já jezdím do Madarska 2x ročně ale spíše do termálů v Miškolci, Egeru a naposledy jsem byla před měsícem v Gyoru. Všude je čisto, termály skvělé a služby odpovídající úrovně. Zájezdy jsou vždy spojeny s návštěvou vinných sklípků. Nejvíc se mi líbilo Údolí krásných žen", kde je asi 100 těchto sklípků, obcházeli jsme je a ochutnávali vínečko. No sto jsme nezvládli ale tak 10 ano.
Karel Hyndrák
Je to děsivý článek. Zřejmě tehdejší projekt multikulturního obohacení selhal.
Libor Farský
Helenko, pár foteček by nebylo? Když ne, tak určitě příště, viďte?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.