Čápi 2016 - jak to všechno dopadlo
FOTO: autorka

Čápi 2016 - jak to všechno dopadlo

13. 9. 2016

Na jaře jsem vkládala článek o tom, jak přiletěl čáp, a dneska Vám napíšu, jak to všechno dopadlo. A že to nebyl jednoduchý rok pro naše čápy (ale ani pro nás), to už se dozvíte v mém článku.

Čápi letos přiletěli se zpožděním. Čapího samce na našem hnízdě jsme poprvé viděli až 1. dubna. Za několik dní za ním přiletěla samička a pár, jako každý rok, opravoval hnízdo. To v zimě obývají cizí ptáci, nejčastěji straky.

K čapímu pojímání tedy došlo mnohem později než jiné roky, v druhé polovině dubna a potom poslední den v měsíci. Pak jsme již netrpělivě očekávali více než třicetidenní sezení na vejcích a v červnu vyhlíželi vyklubaná mláďata.

Bohužel, byla polovina měsíce a nic, ani ke konci měsíce jsme stále žádné čapí hlavičky neviděli. Až posledního června konečně vykoukla první hlavička. To bylo radosti a zároveň smutku, že máme jen jedno mládě. Po pár dnech mi ale bylo sděleno, že jsou v hnízdě 2 čápata, jen to druhé je menší.

Asi po týdnu již bylo vidět obě mláďata…krásná, bílá, v prachovém peří. Čápata rostla a krásně se vybarvovala.

Přešel červenec a pak srpen – rodiče své dva potomky vzorně krmili, v druhé polovině srpna dokonce snad každou hodinu.  Mladí čápi měli již začít létat, jenže toto se nedělo…měli jsme obavy, že nevyletí z hnízda … co teď? Spojila jsem se s panem Makoněm ze záchranné stanice v Plzni, který říkal, že příroda si poradí, vše má svůj čas.

Nakonec měl i pravdu, mláďata vylétla z hnízda, jedno, asi to silnější, létalo delší trasy a to druhé jen kraťoučké okolo komína…ale létali, což bylo nádherné. 24. srpna jsem konečně viděla hnízdo prázdné a podařilo se mi zachytit čápy i se samicí (matkou), jak létají kolem hnízda. Byla to krásná podívaná :-)

Za dva dny na to se ale stala nemilá věc - jedno mládě bylo nalezeno poraněné na zemi pod komínem. Lidé z našeho městského úřadu okamžitě zařídili záchrannou akci – po mnoha telefonátech se po domluvě s ošetřovatelem rozjeli i s čápem do Národní přírodní rezervace SOOS ve Františkových Lázních, kde byl čáp přijat do péče. Čapí rodiče někdy od této doby nebyli již vidět. Nevím, zda odletěli dříve s tím, že jejich mladí se již o sebe postarají, nebo kam zmizeli, ale přestalo krmení druhého, zbylého čápa.

Ti na sebe ale s druhým mládětem byli asi hodně fixovaní, protože ten se potom od pátku až do pondělí ani nehnul z hnízda. Ve velkém parnu tam stál a smutně vyhlížel svého sourozence. Měli jsme o něho velké obavy, opět jsem se spojila s panem Makoněm a žádala ho o pomoc. Opět mi napsal, že příroda si poradí…mám vyčkat, vše se v dobré obrátí.

Obrátilo. Trpělivost našich spoluobčanů vypršela a v úterý byli povoláni místní hasiči se zdvíhací technikou, aby se do hnízda podívali. Jaké bylo překvapení, když tam čáp nebyl. Protože ON byl totiž hrdina a po třech dnech konečně vyletěl za potravou. Pak až do pátku každý den létal pro potravu a na noc zpět, až nám v pátek 2. září pomyslně zamával a odletěl (doufáme, že na nějaké stanoviště, kde se dá do kupy s dalšími čápy a společně odletí do teplých krajů).

Včera jsem volala do NPR SOOS Františkovy Lázně, abych se poptala na zdraví a stav druhého mláděte. To prý vypadá spokojeně, baští, ale nelétá. Jen se občas postaví. Je prý ale stále ještě naděje na to, že odletí se skupinou čápů, která se prý v jejich okolí stále houfuje. A tak nezbývá než věřit v dobrý konec obou našich letošních mláďat.

 

 

 

 

příroda ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Elenko, moc děkuji :-)
Elena Valeriánová
Moc krásná reportáž. Leni, Ty víš, že jsme byly ve spojení a své čapí dojmy si postupně sdělovaly. Moc ráda jsem si přečetla jak to u Vás na konec dopadlo. Myslím, že dobře k dané situaci. Chválím Tě za tak krásný článek. Já se při každé procházce mrknu na komín i když vím, že tam ty moje už vidět dávno nemohu. Je to takový tik. Těšme se na jaro, až ti nádherní ptáci zase přiletí.
Jaroslava Korpášová
Pěkně zpracovaná reportáž o čapí rodince. Snad i nejmenší z čápat nakonec bude mít tolik sil, aby mohl odlétnout spolu s ostatními. Dávám 5*
Lenka Hudečková
Děkuji všem za milé reakce. Zdenko, také jsme viděli ten pořad Čapí vesnice, kde měli mraky hnízd,, líbil se nám /ten pořad/...Alenko, hodně lidí z města se o čápy zajímalo, a i lidé na úřadě, za což mají velké plus .-)
Zdenka Jírová
To jekouzelné , to vaše vyprávění. Ani jsem nedýchala napětím, jestli to dobře dopadne. Čápy mám moc ráda, jsou trochu zvláštní a dobře viditelní. Na začátku léta vysílala Tv a programu ZOOM takový krátký film "Čapí vesnice". Je někde v Německu, zapomněla jsem název, ale tam se o několik čapích hnízd stará celá vesnice a založila si na tom vlastní image. Jezdí tam turisté se na čápy dívat. My u nás zase každým rokem sledujeme labutí rodinu a hlídáme stav potomků a jejich růst. .
Lidmila Nejedlá
Leni, to ke krásná reportáž z čapího hnízda. Díky.
Alena Várošová
Leni,tak to bylo vyprávění krásné,smutné,ale s dobrým koncem.Určitě jste tím žili a nejen vy s jiříkem,ale celá vesnice.
Jitka Havlová
Leni díky za zprávy. Naši borovanští čápi vychovali také dvě mláďata a okolo 1. září hnízdo osiřelo, snad se ve zdraví dostali na své zimoviště.
Hana Rypáčková
Díky za reportáž o čápech. V Horažďovickém CEV zachránili čápa , který si sedl na dráty a přišel o kus nohy. Dostal protézu.A protože prsty zakopával o trávu, měl jen takový půloblouček. Dobře se naučil chodit a dokonce přilákal samici a měli ve stanici i hnízdo...Jezdili jsme se na ně dívat..Musí se zvířatům pomáhat. Často jejich zranění zaviníme tím, co vlastně do přírody nepatří.
Helena Votíková
Leni hezký článek. Ten malý bude určitě dál dělat pokroky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.