Konopická zábava v Radomyšli

Konopická zábava v Radomyšli

26. 8. 2016

Baráčnický spolek v Radomyšli vznikl v pohnuté době roku 1939, kdy bylo třeba posílit národní uvědomění. V současnosti pokračuje v udržování staročeských tradic a vytváří dobré sousedské vztahy. Baráčnické tradice nejsou mrtvé ani v této uspěchané době a přitahují i mnoho mladých lidí.
Místo, kde probíhá činnost spolku, se nazývá „rychta.“

Baráčníci se mezi sebou oslovují „sousede“, „tetičko“. Samozřejmostí je vzájemná úcta, družnost, slušnost a dodržování spolkových regulí. Základním spolkovým krojem je „svéráz“. Pro ženy se skládá z bílé halenky s rozhalenkovým límcem, krátkým rukávem (k lokti), vyšitá v národních barvách (červená, modrá) v národním vzoru na límci, manžetách a prsou. Sukně tmavá hladká (černá, tmavomodrá), punčochy normální a střevíce tmavé barvy. Halenka se nosí do sukně, u starších tetiček možno přes boky navrch sukně. Svéráz pro muže se sestává z bílé košile vyšívané v národních barvách (červená, modrá) v národním vzoru na límci, manžetách a na prsou. Místo kravaty je červená stužka. Tmavé kalhoty s koženým páskem a přezkou OB. Na hlavu je baráčnická čapka s perem.

Druhým typem dámského spolkového kroje je „Mařenka“. Vznikl na základě obrovského úspěchu opery „Prodaná nevěsta“ od Bedřicha Smetany. Kroj Mařenky v této opeře byl vytvořen v českém národním duchu a velmi se podobá pravým krajovým krojům.Třetím, nejslavnostnějším typem kroje, je původní lidový kroj, který se zachoval v jednotlivých oblastech republiky. U nás se jedná o kroj prácheňský.

(Převzato ze stránek: https://sites.google.com/site/baracniciradomysl/

Radomyšl je nedaleko Strakonic, a tak jsem se na Konopickou vypravila a opravdu se sousedsky pobavila. Nejlepší zábava je ta, kterou si vytváříme. Cítila jsem se jako mezi přáteli. Chtěla jsem atmosféru zábavy přiblížit i vám na íčku. Nevím, jestli se mi to podařilo.

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
U nás ve Lhenicích u Netolic, kde motorem celé obce byl tehdy Svaz žen, se pořádaly také kolem let 1955 Konopické. Nádhera, celá městys byla nohama vzhůru. Rád na to vzpomínám.
Alena Várošová
Hani,mně se líbí vždy tvoje zajímavé videa a články o národních zvycích a krojích na ty se ráda vždy podívám.
Alena Tollarová
Hanko, já jsem si s tím konopím více méně dělala legraci a koukám, že to tak opravdu je. Tak jo, bezva!
Zuzana Pivcová
Připomněla jsem si svou návštěvu u týnských baráčníků. Ani se mi nechce věřit, že to jsou už dva roky. Já jsem tam byla jen jako velkoměstský návštěvník, zatímco Ty jsi s takovým prostředím víc spjatá.
ivana kosťunová
Oslovení strýčku a tetičko je milé. Zrovna tak, když se dodržují staré zvyky
Libor Farský
Haničko, je to krásné a nejvíc se mi líbí, že se zapojují i mladí lidé. Jen by mne zajímalo, jak všichni aktivně vystupující v létě vyšetří společný volný čas k nacvičování písní atd.
Hana Rypáčková
Bohužel ne, to bych byla šťastná, že ho mám blízko. Jako chlapec tam měl kamarády a jezdil na hasičské tábory,hráli divadlo, fotbal, stále se tam rád vrací, neboť to tam "žije". Vím, že vás to tam váže..
Dagmar Králová
Hezká reportáž s fotografiemi střídanými s videem. V Radomyšli to velmi dobře známe a často tam jezdíme nakupovat chybějící potraviny ze sousedství :-) Na kostele tam často klapou zobákem čápi. Kdysi jste psala, že váš syn tam slouží jako požárník, nebo se mýlím ? V Radomyšli je i pěkné koupaliště - nebo jezdíme v létě plavat na Řepické rybníky.
Marie Novotná
Jako bych tam byla.Moc hezky zdokumentované.Je dobře,že tradice zůstávají,nebo obnovují.Díky.*****
Hana Rypáčková
Vůbec jsem nepostřehla, že Konopická reportáž byla zařazena .A koukám, že se na ni nikdo ještě nepodíval. Tak aspoň Aleně T. Je to zábava ke sklizni technického konopí a přitom se hraje hra o ženitbě. Zřejmě se ženilo a vdávalo až po žních. Dnes už začal Dudácký festival průvodem městem a zrovna začíná v panské zahradě kasací. Dnes už dudy zněly všudy-

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.