Znáte saturejku zahradní?
FOTO: autorka

Znáte saturejku zahradní?

4. 8. 2016

Saturelia hortensis je medonosná hluchavkovitá jednoletka, která se na záhonku sama vysévá. Obsahuje silice s karvakrolem, který má charakteristickou štiplavě teplou vůni dobromysli a chuť „jako pizza“. A také cymol, který se nalézá i v silici římského kmínu. Je tedy silně aromatická. Podporuje chuť k jídlu , tlumí nadýmání, zlepšuje metabolismus v těle.

Vysévám nebo přesazuji ji k sazenicím cuket, mulčuji s ní půdu proti slimákům. Nať suším a přidávám do polévek, brambor a těstovin. Spolu s petrželovou natí je saturejka skvělá na ryby. Silně připomíná tymián, ale jen na pohled.Je mnohem aromatičtější a tak opatrně dávkovat.

 

 

Kvítek

 

 

bylinky zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
No jasně,saturejka mi chybí....
Jitka Valachovičová
Saturejku mimo jiné taky přidávám když vařím luštěniny nebo květák a kapustu, aby se zmírnilo nadýmání...
Květoslava HOUDKOVÁ
Zahrádku nemám, ale příští jaro: Polovina okna a "přístavná zahrádka" na žehlicím prkně bude patřit Honzíkům a druhá půlka okna bylinkám = snad si "dohodnou přátelství".
Zdenka Jírová
Saturejku znám, kdysi jsem ji na zahradě pěstovala. Je výborná.
Alena Vávrová
Jo jo, saturejka "kraluje" i v naší bylink. zahrádce.
Elena Valeriánová
Saturejka patří mezi stálice mých bylinek. Možná díky posledním mírným zimám mi na záhonu úspěšně přezimuje. Vynikající koření, může v pokrmech nahradit pepř.
Zuzana Pivcová
Sušenou saturejku používám občas spolu s jiným kořením, ano, na rybu a do polévky pro ochucení. Vůbec jsem ale nevěděla, co to je za rostlinu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...