Zelo zelo
Ilustrační foto: pixabay.com

Zelo zelo

1. 7. 2016

(Po smutné básničce o dvou dětech měním žánr...)

 

Když z hrnce ke mně nakouklo

tvé vepřo - knedlo - zelo,

cosi se ve mně nafouklo

a jako kámen zelo.

 

Pak v hrnci boj se rozpoutal

a všechno se tam peklo,

já páry z kamen rozfoukal,

však bylo vám to peklo,

 

neb kol sebe jsem neviděl,

co všechno se zde dělo -

jen tušil jsem, co kdosi děl - - -

seš vožralej - jak dělo!

 

Moje poezie
Hodnocení:
(3.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Hudeček
Kam se hrabe pan Nekvasil!
Oldřich Čepelka
Jo, Jitko, přesně takhle se to stalo!
Jarmila Komberec Jakubcová
opravdu úžasné, to bych fakt dohromady nedala - hodnotím za jedna
Ilona Erika Kolář
Báseň mi stylem trochu připomíná prokleté básníky, což není moje oblíbená poezie. Na mě moc drsné.
Hana Rypáčková
Já si to vyložila tak , že básník přirovnává svůj žaludek k hrnci- málem se poblinkal/ nakouklo jídlo/bylo mu špatně a tušíme proč....O živočišnosti básníka nevím.
VANDA Blaškovič
Pane Oldřichu, je dobře, že rozumíme ještě legraci a recesi...ale ty Vaše homonyma mne docela vyděsily...takže, tvorbě zdar !!!...)))
Oldřich Čepelka
Teda, paní Vando, úplně jste mne ohromila svým rozborem, hodně jsem se bavil a děkuji. Dokonce bych většinu vašich závěrů přijal (a neřeknu kterých ano a kterých ne). Ale samozřejmě - je to prostě velká hra s češtinou, s tzv. homonymy (dvojice slov se zcela různými významy), hledání, vymýšlení děje, prostě se narvat do formy, kterou jsem si předem zvolil. Chystám další, už ne tak rozverné...
VANDA Blaškovič
Vážený pane Oldřichu, tato skvělá, zdá se, rozporuplná báseň je další ukázkou Vašich širokých tvůrčích metod. Nutí mne, podívat se na Váš profil, neb mám siestu, tudíž čas a dobrou náladu… Báseň je psána subjektivní formou a zásadně se liší od zdejší tvorby. Vaše forma tvorby je tak zvaně hravá a nepostrádá prvky originality.. Z vaší básně čiší nejenom živočišná chuť k jídlu, ale i chuť k běžnému, možná staromládeneckému životu? Či naopak zhmotňuje autentické zkušenosti s léty prožitými po boku švarné kuchařinky? Jsem malinko z básně rozpolcená, vím, moje chyba..:)… Jak se zbavit jejího dráždivého vlivu na organismus i psychiku? Předpokládám, či si dokonce troufnu tvdit, že jste muž s básnickým střevem, kterého trýzní občas nesnesitelný hlad a chuť někoho zakousnout. Jakékoli libé i nelibé pachy vás zřejmě uvádějí do transu. Nedivím se Vám !! Jste citlivá duše, prožívající každý okamžik na 100%... Z veršů i fota se skutečně na nás line vůně knedlo-vepřo-zela….až pohltí nás zcela !!...:)) Váš neklid se společně s naším neklidem a zvědavostí v závěru básně stupňuje, graduje, objevují se dokonce prvky paniky až hrůzy….a nedivme se pak autorovi, potažmo nám, že vyúsťuje v uchopení skleničky. Jedné, druhé, třetí….Tak na zdraví, pane Oldřichu Ne všechny Vaše myšlenky jsou zde myšleny žertem…)) nabádají nás všechny, zamysleme se nad sebou !..:)) Myslím, že jste se touto tvorbou zařadil rázem mezi prokleté básníky. Mne jste ovšem docela pobavil….:) a du si koupit pěkně prorostlou, vepřovou krkovičku..:)
ivana kosťunová
Vypadá to, že stále ještě slavím - oprava vepřové a špalíčky :))
ivana kosťunová
Po obzvlášť veselém Silvestru jsme vždy ocenili vekřové výpečky s bramborovými škalíky a zelím. Hádám, že i vás tenkrát postavil tento pokrm na nohy, a v tom případě je tato óda namístě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.