Kvetoucí okno z vlastních zdrojů
Ilustrace: pinterest.com

Kvetoucí okno z vlastních zdrojů

10. 6. 2016

Rubrika bydlení byla rozšířena o zahradu. V garsonce - posledním bydlení v Domě s pečovatelskou službou  nic upravovat nesmím, zahradu také nemám, ale jedna radost je jen moje: Okno plné květin, přestože žádné nekupuji.

Před 5i lety mi dcera dala několik semínek květiny Achimenes (bouloň, křivůtka) - česky Honzík. Protože je to trvalka a semínka se mi daří přes zimu uchovat, počet rostlin na jaře se zvyšuje, letos jsem se dopočítala 140 sazenic. Loni na podzim však zapracovala moje lenost - neroztřídila jsem semínka podle barev (4 druhy). Bude tedy překvapením pro ty, kteří již sazenice ode mne mají, jaká barva jim vykvete, ale stejně tak i pro mne. 

Prozatím nejdříve rozkvétají fialové (ostatní barvy i loni měly zpoždění). Pohled kvetoucím oknem do zeleně zahrady je mi odměnou za mnoho "jarní práce".  Na chodbu jsem též umístila květiny a asi před měsícem se - konečně- probudil zmijovec, bude opět 1 m vysoký. Ale letos překvapení: Současně s velkou rostlinou vyrostly  ve stejném květníku jeho 2 děti!  Zmijovec (11 r.) od podzimu velmi dlouho odpočíval, až jsem měla strach, že snad nevyklíčí. Ale už chápu příčinu: "Vyráběl ty děti" - tak potřeboval více času!

květiny zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Jánošíková
Kytičky jedna paráda, radost koukat. Musím se po nich taky podívat.
Jitka Hašková
Honzíky pěstuji léta také. Zmijovce jsem mívala také, až mi přerostl přes hlavu. Ale na podzim vždycky uschl, tak jsem na zimu vyndavala vyndavala "cibuli" a dávala ji v novinách do sklepa a na jaře zasazovala znovu. Malé cibulky udělal vždy přes léto, pak jsme je rozdávala přátelům.
Olga Gálová
Tu květinku neznám. Vypadá krásně. Nezbudou nějaká semínka?
Marie Seitlová
Květko ,dík za vysvětlení.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pokud Honzík kvete, je nutno zvadlé květy včas odštípnout=odstranit, aby nezeslabovaly rostlinu. V podzimu pak květina končí - dokvete a zasychá, vše odpadne a zůstanou jen hlízky v kořenech. K sazenici přidávám vlastní návod k pěstování, ale informace jsou i v zahradnických firmách = dostupných na internetu: www.lukonbulbs.cz, www.lukon-glads.cz, www.kvetiny-siblova.cz
Marie Seitlová
Květko, krásný Honzík. Já ho také neznám, tak nám napiš, zda se uchovává rostlinka, nebo je to každý rok jen ze semen.
Elena Valeriánová
Já myslela, že je to Tvůj vlastní honzík, Ty pořád nefotíš?
Elena Valeriánová
Tak konečně vím, jak kvete honzík. Krásně, to je fakt. Květo a přes zimu uchováváš i rostliny, když je to trvalka a nebo jen semínka? Musím se po této kytičce poohlédnout, treba ji někdo ze známých má.
Dagmar Bartušková
Květo, článek je krátký a výstižný. Honzíka jsi vypěstovala do krásy.
Zdenka Jírová
To je hezké, honzíka jsem hned poznala. Mívala jsem ho také, ale přistěhování se mi květináč se spícími hlízkami zatoulal a ztratil se. Mrzí mne to, je to krásná kytička.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...