Celozrnné pečivo se semínky
FOTO: autorka

Celozrnné pečivo se semínky

2. 6. 2016

Mám ráda tmavé pečivo a semínka, v obchodě je to vcelku drahá záležitost, a tak, když mám čas a chuť, peču doma. Dneska jsem po delší době dělala bulky, rohlíky a houstičky. 

Ingredience:

300 g hladké mouky

150 g celozrnné mouky

15 g droždí

50 g oleje

2 lžičky soli

1 lžička knímu

od oka semínka - slunečnicová, dýňová a chia

250 ml teplé vody

2 lžiičky cukru

Nejprve si uděláme kvásek - drožní rozdrobíme do misky, dáme 2 lžičky cukru, špetku soli a zalijeme 150 ml teplé vody, dáme na teplé místo vzejít.  Mezitím si do mísy dáme mouky, sůl, semínka, kmín a vše hezky promícháme. Po vyběhnutí tam nalijeme kvásek, olej a zbytek vody a pořádně promícháme. Těsto dáme do mísy, přikryté utěrkou, na teplé místo vyknynout - asi hodinu a půl.

Pak těsto vyndáme na vál a vytváříme bulky, rohlíky, housky nebo třeba šneky, podle libosti. Dáme na plech a necháme ještě cca 15 min. kynout na plechu s pečícím papírem. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovými semínky...já dávala dnes i lněné semínko a slunečnice.

Dáme do předehřát trouby a pečeme na 180 st. zhruba 15 min. Pečivo musí být křupavé na omak a díky špejli zjistíme, že je uvnitř suché. Ze spoda je mírně hnědé. Po vyndání z trouby přendáme pečivo ihned na mřížku, aby se nezapotilo a necháme vychladnout.

Dobrou chuť Vám přeje Lenka

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(3.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Jitko, děkuji :-)
Jitka Chodorová
Díky Lenko, taky zkusím. Jste opravdu šikovná.
Lenka Hudečková
Děkuji za Vaše názory, pečivo bylo dobré, něco jsem dala do mrazáku a včera jsme dojedli :-)
Naděžda Špásová
Lenko, vypadá to krásně, hned bych si dala. S největší pravděpodobností se pokusím si je také upéct. Doufám, že budou aspoň trochu vypadat jako ty tvoje. Paráda. *****
Lidmila Nejedlá
Leni, hned bych se zakousla, tak pěkně to pečivo vypadá. Úplně cítím tu vůni.
Jaroslava Korpášová
Pečivo vypadá velmi "jedle", vůbec bych se nezlobila, kdyby se tak "nějak octlo" na stole při snídani.
Alena Várošová
Leni,co ty všechno nemuš.Pekař peče housky a má je hodně rád,napadla mě tato písnička.Určitě je zkusím.Hezký den a brzké uzdravení.
Karel Boháček
Bohužel nejde o celozrnné pečivo, to by muselo být celozrnné mouky na celkový objem 80% ! Přesto i tento recept znám a vřele doporučuji - housky jsou velmi dobré po dva dny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...