Domácí chléb plný semínek
FOTO: autorka

Domácí chléb plný semínek

18. 5. 2016

Dnes jsem vyzkoušela upéci chleba. V receptu mne zauajlo množství semínek, a to my máme rádi.

Ingredience:

3 a 1/2 hrnku mouky, já jsem použila 2 hrnky celozrnné a 1,5 hladké

1/2 kostičky droždí (21 g)

2 hrnky teplé vody

1 lžička soli

1 lžička tyminánu

1/2 lžičky kmínu

1 hrnek semínek - dala jsem asi 3/4 slunečnicových a 1/4 dýňových

2 lžíce chia semínek

špetka cukru

 

Postup:

Zaděláme kvásek - hrnek teplé vody, špetka cukru a do toho rozmělnit droždí a nechat tak 10 min. na teplém místě vykvasit. Mezitím si pomeleme slunečnicová a dýňová semínka, nechala jsem si část vcelku, máme je rádi. Ale většinu jsem pomlela. Do mísy dáme mouku, všechna semínka, sůl, kmín, tymián a promícháme, pak přidáme kvásek a ještě jeden hrnek teplé vody. Vše řádně promícháme a dáme opět na teplé místo kynout, přikryté pod utěrkou asi na hodinu a půl. (Máme výhodu, že nám ještě topí, takže jsem mísu postavila k topení, které příjemně hřálo).

Po hodině a půl těsto přendáme na pomoučený vál a vytvoříme bochník, který přendáme na pečící papír na plech a ještě asi 15 min. necháme kynout. Nařežeme si nahoře jemně mřížky. Potom potřeme chleba vodou. Pustíme si troubu na 200°C a pak dáme do předehřáté trouby. Pět minut pečeme takto zprudka, potom ještě necelou hodinu na 180°C. Několikrát během pečení potírám vodou.

Aby byl chleba upečený, musí mít krásnou barvu, být popraskaný, špejle suchá a když chleba vyndáme a otočíme, na poklep musíte cítit, že je hotový. Nevím, jak ten zvuk popsat, ale hezky zní na poklep :-).

Dobrou chuť přeje Lenka

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Tymián mi v tom chlebu hodně chutná, dává tomu chlebu zvláštní šmrnc...
Alena Várošová
Leni,dík za recept,ale zapomněla jsi to nejdůležitější.Jak chutnal ?5*
Jaroslava Korpášová
Krásný chlebík, věřím, že musel být dobrý, jen s tymiánem já se moc nekamarádím a ve chlebu si ho nedovedu představit. Každopádně 5* je jasných.
Libor Farský
Takto toto je, Leni, mimo mé schopnosti :-(
Karel Boháček
..dobrý tradiční recept. přidávám ještě lžíci sádla a nechávám zrát - kynout přes noc v lednici.Ráno peču k snídani.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.